Kérem Várjon!
Cikkek
A cirfandli hazája 4. rész

A Weinbau Proisl már csak 2,5 hektáros birtok, ehhez képest igazi fajtakoncentráció van, a két helyin kívül chardonnay és riesling fajtákat ápolnak. A helyiség is kicsi, a „Buschenschanklokal” (azaz, kb. a kimérde…) nagyjából 15 embert tud befogadni, természetesen teltház is van. Franz Händler vezeti a kóstolót, igazi joviális késő középkorú emberként ez megy is neki, az előadás inkább poénos, mintsem mély szakmai, bár, az is előkerül néha. 

Jakab Tamás
2021. november 30. 07:55:11
Cikkek
A cirfandli hazája 3. rész
A harmadik rész a Schabl családról szól. Ha az előző epizódban az adatokkal fejeztük be, akkor itt meg kezdjük ezzel. Ők négy (…) hektáron foglalkoznak szőlővel, a változatosság azonban hasonló, hat fehér és két vörös fajtából több, mint másfél tucat borvariáció érkezik a fogyasztó elé, a két top fajtából pedig egyszerre fut több dűlőszelekció és évjárat párhuzamosan. A rotgipfler viszi a prímet, jelenleg kiskereskedelmi forgalomban a pincészettől klasszik, prémium, dűlőszelektált prémium, valamint a zierfandlerrel házasításban deszertbor és un. Königswein is kapható, utóbbi száraz és nemesédes „kivitelben” is.
Jakab Tamás
2021. november 29. 07:49:24
Cikkek
A cirfandli hazája 2. rész

A Thermenregion manapság évente 100 napnyi turisztikai kínálattal rendelkezik (talán leginkább itt fogják össze az információkat), ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az itt is kongó ürességű januárt érdemben leszámítva, átlagosan minden harmadik nap történik valami, ami valamilyen szintű érdeklődést biztosan vonz, tekintve, hogy fennmarad. A borvidék ezzel (bor)turisztikailag egyértelműen az osztrák élmezőnyben foglal helyet.

Jakab Tamás
2021. november 28. 13:41:46
Cikkek
A cirfandli hazája 1. rész

Gumpoldskirchen. Tágabban Thermenregion. Nagyon sok hasonlóság van a hazai és az osztrák szőlőtermelés és borkészítés között, sok közös múltbeli pont, nagyon sok, jelenleg is közösen használt szőlőfajta, néhol közös turisztikai programok és kínálat. Van azonban egy olyan közös pont, amely a két érintett borvidék kivételével talán még a vájtfülübb hazai (és osztrák) borfogyasztó számára sem evidens, vagy legföljebb tényleg ezen csoportnak az.

Jakab Tamás
2021. november 26. 07:26:59
Cikkek

A Mitiszol? organikus borait kóstoltuk meg Kató Andrással, akivel egy kicsit el is beszélgettünk erről a műfajról…

Ercsey Dániel
2021. november 25. 16:12:41
Cikkek
DNS-kutatások itthon és a nagyvilágban
Azt írta meg a Gemišt, Bukovics Martin kollégánk és olaszországi tudósítónk tollából, hogy bizony Itáliában rátaláltak az olaszrizling eredetére. A kutatás kapcsán érdemes elöljáróban megírni azt is, hogy hasonló módszerekkel, vagyis SNP technológiával készíti - keszthelyi kutatókkal együttműködésben - a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete 238 fajta vizsgálatát, köztük a teljes Kárpát-medencei fajtagyűjteményét. A 2022-re várható eredmények ismeretében érdemes lesz majd további kapcsolódási pontokat is megvizsgálni! De nézzük, mire jutottak az olaszok.
Bukovics Martin
2021. november 18. 10:35:19
Cikkek
Chateauneuf-de-Pape
Az első francia AOC 1936-ból, igaz, az elsőbbség csak heteket, hónapokat jelent a többi híres francia borvidékkel szemben, ebben az évben vezették egyáltalán be a nemzeti AOC-k rendszerét… De természetesen nagyon büszkék arra, hogy a nagy 1936-os nemzeti AOC felsorolásban mégiscsak ők voltak az első helyen. 
Jakab Tamás
2021. november 17. 07:06:40
Cikkek
Szekszárd felsőpolc: hatodik fejezet
Sorozatunk következő két részében egy igazi világpolgárral foglalkozunk. Méltán állítható mindez a merlot fajtáról, hiszen egyszerűbb olyan helyet mondani, ahol nem található meg, mint ahol igen. Hűvösebb éghajlaton, kedvezőtlenebb körülmények között is biztosan termeszthető fajta, akkor elsősorban meggyes ízvilágú rozékat, könnyedebb vörösborokat készítenek belőle. 
Szünder Dezső
2021. november 16. 07:35:18
Cikkek

Hanem négy, méghozzá a Gilberries&Wine jóvoltából, avagy mire gondol egy pécsi ifjú Hegyalja szemüvegén keresztül…

Ercsey Dániel
2021. november 11. 12:50:31
Cikkek
"Ez tehát az Agapé - maga a folyékony szeretet."

Amikor dr. Lőrincz György, a St. Andrea pincészet borásza és az első Nagy Egri Borműhely Kóstoló házigazdája az egri bikavér mesterkurzus végén poharunkba töltötte az Agapét, a meghatódottságtól mindenki elhallgatott a teremben.

Novák Barna
2021. november 9. 07:49:41
Összesen 2659 db találat. 51/266 oldal.