Szögezzük le már az elején, az abaújszántói Palkó borok új fejezetet nyitottak a borvidék ezen részének történetében és erre a fejezetre bizony égető szükség volt! Feleim, zarándokoljatok el Abaújszántóra, megéri!
Nyitókép: Palkó Gabi a Gelencsér dűlőben (fotó: Ercsey Dániel)
Régi tartozásomat törlesztem ezzel az írással, mert nyár elején jártam Abaújszántón, de csak egy videót publikáltam eddig a Palkó borok kapcsán. Szuper beszélgetés volt, Palkó Gabi izgalmas beszélgetőpartner, van a személyiségében valami vibrálás, ami még úgy is magával ragadott volna, ha nem lenne közös ismerősünk. De bizony van! Képzeljétek, hogy az unokatesója volt a gimnáziumi történelem tanárom, nála érettségiztem… Kicsi a világ!
A régi magtár most a borászat épülete, mögötte van a kóstolóterem is (fotó: Ercsey Dániel)
Mindezeken túl egy újabb vallomással is tartozom. Abaújszántó meglehetősen kiesik a látóteremből. Voltam persze a Pendits birtokon, beszélgettem a mindig elbűvölően elegáns Mártával (a tulajdonossal), de valahogy nem izgatott a település, a hajdan nagy nevű dőlők. Tudom is, hogy miért. Ha csak a főúton autózunk át Abaúj vármegye egykor második legnagyobb városán (!), nem tűnik vendégmarasztalónak. Lerobbant zsidó kereskedőházak (Nincs új a nap alatt, a helyi zsidó közösségnek ugyanaz volt a sorsa, mint a többinek az országban. Ellenben a többséggel ezt viszont dokumentálták! Akit érdekel, olvassa el Zahava Szász Stessel könyvét!), rogyadozó kúriák, bár az utóbbiak jellemzően nem a főúton, hanem attól feljebb, a hegy felőli utcákon sorakoznak. Nem is nagyon emlékszem, hogy valaha letértem volna a főútról, Kassára vagy éppen Encsre menet (a legendás Anyukám mondta, ugyebár). Nem mentegetőzésképpen mondom, de Vizsoly, Boldogkőváralja, Gönc és Abaújvár árnyékában egyszerűen nem tűnt elég érdekesnek a település. Itt volt hát az ideje a változásnak!
Az ízlésesen berendezett kóstolóterem (fotó: Ercsey Dániel)
Egyrészt a nemrég átadott Miskolc-Kassa autópálya miatt már nem kell Mádon át (vagy legalább Bekecsen és Monokon át) Abaújszántóra menni, elég Halmajnál lekanyarodni a sztrádáról és Hernádkércs majd Felsődobsza érintésével megérkezni a településre. Utóbbi nem csak a Hernád-völgyből szerpentinen felkapaszkodó út miatt érdekes, de a kanyarokban a falu felőli oldalon felbukkanó kilátás mellett a romos kápolna és sírbolt miatt is. Legalábbis én annak néztem, legközelebb megállok és közelebbről is szemügyre veszem a dolgot.
Kilátás a Gelencsér dűlőből (fotó: Ercsey Dániel)
Másfelől, és itt jön a lényeg, felbukkant egy birtok Abaújszántón, ahol jól látható irányba mennek a dolgok és ez bizony ritkaság Hegyalján. Fenntartható működés (főként a mezőgazdaságból és az építőiparból), nincs csendestárs a háttérben, vagyis Palkóék a saját bőrüket viszik a vásárra. Ez még akkor is nagy szó, ha tudjuk, hogy nem a borászatból élnek. A kezdetekről is mesélt Gabi, de Szabó Editnél jobban én sem tudnám megírni, olvassátok el a Borsmentán.
A birtok belülről az utca felé fotózva. Bal kéz felől a még romos kúria, jobbra a magtár-borászat épülete (fotó: Ercsey Dániel)
Ami viszont a jelent illeti, szerintem iszonyatosan menő, ahogy lépésről lépésre építkeznek, lelki szemeimmel látom, ahogy a birtok egyik felét kitevő nemesi kúria is megújul majd és már most többet értek el, mint előttük bárki Abaújszántón: visszahelyezték a köztudatba a nagy múltú Sátor-hegyet, a borvidék Kassa felőli kapuját, ahol egykor a kassai polgárok és maga a város volt a tulajdonos, erre utal az egyik dűlő mai elnevezése is. Kezdjük is ezzel a történettel és a Kassaváros dűlő borával ebben a videóban, utána pedig jöhetnek a borleírások:
Hársss 2021
Halvány citrom szín. Illatában fehér virágok és csonthéjas gyümölcsök. Kóstolva kerek mégis könnyed benyomást kelt, jól iható, virágos ízekkel és szép felhabzással. 86/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Authentic 2020
Közepes citrom szín. Visszafogott, szinte semleges illat, a háttérben halványan tűzköves jegyekkel, mandulával, citrommal. Szájban könnyed, mégis szikár, élénk savakkal, zöldalmás ízzel. A lecsengése közepes, citrusok és pici kakukkfű is felbukkan benne. 84/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Hárslevelű selection 2021
Közepes citrom szín. Illatában selyemcukor, menta és fehér virágok. Közepes test, elegáns savszerkezet, az ízben citromhéj, mandarin, jázmin. A lecsengése közepesnél hosszabb. 87/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Báthori hárslevelű 2019
Közepesnél mélyebb citrom szín. Az intenzív illatban ananász, papaya, édes gyurma bukkannak fel. Szájban nagy testet kapunk, kerek savakkal és érett tanninokkal, vaníliával, fahéjjal, datolyával és sárgadinnyével. A lecsengése hosszú, meleg karakterű. 89/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Gelencsér 2021
Közepes citrom szín. Már az illatban érződik, hogy milyen a napjainkban egyszerre divatos és elegáns furmint. Picit virágos, picit gyümölcsös, édeskés de nem behízelgően, egy leheletnyi gyurmával, zöldalmával és mandarinnal. Kóstolva közepes testet kapunk, vibráló savakkal. Az ízképben az illat ismétlődik, elegáns, sokrétű, mégis feszes. A lecsengése hosszú. Izgalmas, nagy szárazbor a borvidék északi kapujából. 91/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Fordítás 2019
Mély citrom szín. Illatában tiszta botritisz, aszalt kajszi és kajszilekvár, pici menta és szerecsendió. Közepesnél nagyobb test, jó savak, az ízben őszibarack és kajszi. A korty végén picit tapadós tanninok, az egyébként hosszú lecsengésben vanília és grillázs is felbukkan. 89/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Tokaji aszú 6p 2019
Halvány arany szín. Kirobbanó illat mézzel, keleti fűszerekkel, kakukkfűvel és fahéjjal. Nagy test, hömpölygő korty, kerek savak, harapható struktúra. Az ízben barack, mandarin, tiszta gyümölcs. A lecsengése közepesnél hosszabb, érdekes, hogy a fűszerek uralják. 93/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Tokaji aszú 2017
Közepesnél mélyebb arany szín. Illatában keleti fűszerek, szantál, őszibarack, menta, pici csipkebogyó. Közepesnél nagyobb test, vibráló savak, az ízben aszalt őszibarack, grillázs, kajszi, ananász és újra menta. A hosszú lecsengésben egy egész keleti bazár felfedezhető, fahéjjal, sáfránnyal, szerecsendióval. Pöpec! 95/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel