Az csak a kötőszövet. A számból vette ki a szót dr. Pál-Molnár Elemér, hiszen a Lecsengésnek is ez a mottója és én magam is ezt hangoztatom lassan két évtizede. De ha nem a borról, akkor miről szól? Mire a gyergyói gyermekkort és a szegedi kutató életet kibeszéljük, talán ez is kiderül…
Mit hoz a klímaváltozás a magyarországi szőlészek-borászok számára? Mit csesztünk már el, miben reménykedhetünk még? Milyen fajták jöjjenek, mik tűnjenek el, lehetőleg máma még?
Pécs. Hányan, de hányan szerették volna már valamilyen gasztronómiai termékben kifejezni. Voltak próbálkozások a Mecseki itóka feltámasztására. Gondolhatnánk valamiféle medvehagymás péksüteményre, itt főzött sörre vagy a pécsi szeletre, ami jobb és nagyobb, mint a bécsi. De édesség, ami pécsi? Na? Az nem volt még. Eddig.
Mind álmunkból felkeltve fújjuk, hogy Tokaj, pontosabban a Tokaji borvidék része az UNESCO Világörökségnek. Azt már kevesebben tudják, hogy egyrészt nincs egyedül, más borvidékek is vannak ezen a listán, másrészt nem az egész borvidék áll világörökségi védettség alatt. Már ha van olyan, hogy védettség, és ez nem csupán egy státusz.
Argentína két dolog miatt izgatta eddig a fantáziámat. Ha reális veszély lenne, hogy atomtöltetekkel kezdené el dobálni egymást a nyugat és Oroszország, azonnal egy ideszóló repülőjegyet vennék.
Nem mintha nem lenne édes mindegy, hiszen az angol Bull’s Blood tükörfordítása a bikavérnek és a bikova krv-nek, ami mégannyira sincs benne a hazai köztudatban, szemben az angol kifejezéssel, ami a negyvenen felüliekben bizony rossz emlékeket ébreszt.
Van egy olyan tévképzetem (persze lehet, hogy nem is téves), hogy az olvasók szeretik a listákat. Magyarország legjobb és legrosszabb éttermei, legizgalmasabb borászatai, legjobb boros Insta-helyszínek, legütősebb ásványos fehérborok, legizgalmasabb boros programok. Ezt a sort kezdjük meg idén egy visszatekintéssel, jöjjön az elmúlt két év legtöbbet olvasott cikke az oldalról!
A Szekszárd Palack 10. évfordulójára egy különleges eseménnyel készülnek a szekszárdi borászok Budapesten.
A Furmint Február Miskolc sétáló kóstolót a Népkerti Vigadóban tartják 2025. február 8-án szombaton.
A „Zöld gondolatok zöldszüret helyett” alcímmel futó esemény generációs kérdésekkel, vulkanikus és bioborokkal, jó hazai és nemzetközi gyakorlatokkal, az egészségtudomány témakörét körüljáró interaktív kerekasztal-beszélgetéssel érkezik február 28-án! A 13. Borkonferencia a szakma krémjével a jelen borvilágát és annak a jövőjét is formálni kívánja.