A Bereg a szívem csücske, régi tiszai evezések és családi nyaralások helyszíne, így kitörő örömmel fogadtam egy onnan felbukkanó új borászatot.
Fiatalok, agilisak, állati menő címkékkel látják el a boraikat, ráadásul 2015-ben létrehozták Szlovákia első „cork free“ zónáját, amihez még Új-Zélandról is gratuláltak nekik. Friss és feszes boraikkal inkább a magyar ízlést szolgálják ki, holott Kürt szlovák származású borászai közé tartoznak, emellett Lukáš az egyetlen szlovákiai OIV borverseny, a Danube Wine Challenge egyik vezetője is. És tökéletesen beszél magyarul…
Október 26-án volt az International Mavrud Day, amit 28-án egy Bulgáriából küldött hatos karton borral ünnepeltünk meg Szegeden a Bor és Kultúra csapatával és persze online egy körkapcsolás keretén belül, olyan szaktekintélyekkel, mint Caroline Gilby MW vagy Razvan Stoenescu.
A felvidéki borászok színe java adott egymásnak randevút a Világi borászat csodás panorámájú nagytermében Helembán. A résztvevő pincészetek, habár csupán tizen voltak, számtalan tételt kínáltak a sétáló kóstolón, olyannyira, hogy esélyünk sem volt mindent megkóstolni. Azért megpróbáltuk…
Képzeljetek el egy több száz éves gyönyörű kastélyt, ami körbe van véve szőlővel. Nos, a Bordeaux-i régióban az ilyesmi egyáltalán nem ritka jelenség, sőt, nagyon kevés olyan borászat van, amely a város közepén található... A Château Haut-Brion és a Château La Mission Haut-Brion két régi szomszéd. Majdnem ötszáz éves történelmükkel megmaradtak sok olyan pince közül, amelyek áldozatul estek az agresszív urbanizációnak. És a mai napig arról tanúskodnak, hogy Graves-i terroirban van valami különleges...
A Szekszárd felsőpolc sorozat kezdetén bevallom reménykedtem abban, hogy egyik kedvenc fajtámból sok, nagyon szép tétellel találkozhatom majd, írhatok róluk, reményeim szerint jót s szépet. Hát, nem így lett. Kadarkából egyetlen palack érkezett, így aztán elkezdhettem gondolkodni azon, hogy milyen borhoz is párosítsam. Aztán érkezett egy vörös néró – amit egyébként a gazdák előszeretettel rozénak készítenek el – és megoldotta ezt a kérdést. Így került a mostani felsőpolcra két különlegesség, két teljesen különböző fajtából.
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015 bora a világ egyik legrangosabb és legnagyobb merítéssel dolgozó nemzetközi borversenyén, a Concours Mondial de Bruxelles idei megmérettetésén közel hét és félezer vörösbor közül kapta meg a legmagasabb pontszámot és vele a Grand Gold Medal Revelation Red Wine címet – ebben az elismerésben korábban még egyetlen magyar pincészetnek sem volt része. A pincészet villányi sajtókóstolóján mi is ott jártunk.
Most, hogy az agrárminiszter Mosonmagyaróváron személyesen promózza a murcifogyasztást, a Pécsi Borozó Baranya megyei szerkesztőségi gárdája pedig facebookos aktivitása alapján láthatóan rákapott egy hazai diszkontban árult Vinakoper-refoscora, igazi közszolgálati tettnek éreztem, amikor negatív firenzei tesztemet felemás érzéssel lobogtatva, a boltba való bejutáshoz szükséges tesztelésre fél órákat várakozó százméteres soron átkelve – igen, Szlovéniában még a tankoláshoz is kell hivatalosan a covid elleni védettség – bementem az olasz határ előtti/utáni utolsó/első szlovén boltba, és meglátva a szemeket kiszúró helyre rakott Vinakoper-murcit, megvettem azt.