Május derekán egy egész napot szenteltek Szekszárd legfontosabb talajának a borvidék névadó városában. A Lösz Fórumon, illetve a Nemzetközi Lösz Terroir Konferencián tartott mesterkurzusokon maguktól a borászoktól, valamint egy Master of Wine előadótól tanulhattak az érdeklődők, majd Új-Zélandtól Lengyelországon át egészen az egyesült államokbéli Walla Walla-i területek borait elemezve kóstolhatták meg, milyen is a lösz íze a pohárban.
Az Illés Borászat egy 7,6 hektáros elsőgenerációs, családi butikborászat a Badacsonyi borvidéken. 2020 óta működnek, az eltelt fél évtized alatt messzire jutottak ismertségben és sikerekben…
Avagy az olaszok megint kitaláltak valamit, amit maximum az osztrákok fognak átvenni…
Nemrég az egész borvilág felfigyelt rá, hogy a Concours Mondial de Bruxelles borversenyen egy magyar bor kapta a White Wine Revelation Trophyt. A CMB a világ egyik legnagyobb és legfontosabb borversenye, a globális piaci hatást nézve csak a Decanter World Wine Award előzi meg, úgyhogy érdemes utánajárni a dolognak.
A tállyai SZÓLÓ 2020-ban kezdte meg az átállást, és 2022 óta Demeter tanúsítvánnyal rendelkező szőlőbirtok. De mi ez az egész, és miért jó nekünk? Éless Tímeával, a pincészet tulajdonos-borászával Szabó Edit beszélgetett…
Kutyafuttában látogattam meg Ion Luca barátomat, méghozzá Andrei Cibotaruval együtt. Még így is élmény volt!
Kisvonattal a pincelabirintusba, aminek a végén, bárhogy is kerestem, nem láttam meg a fényt.
Rosszul indult. Nagyon rosszul. Szerencsére a végére a dolgok kiegyenesedtek, ezzel együtt vannak kétségeim.
Nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, hogy a négy borászatból amit tavasz végén meglátogattam Moldovában, a Mircesti gyakorolta rám a legnagyobb hatást.
Aki a kirobbanóan gyümölcsös szekszárdi borokat keresi, és nem veti meg a bikavért sem, biztosan ismeri a Sebestyén Pincét. A vállalkozás ütemesen halad a világhír felé, és ezt csak maguknak köszönhetik. A két megszállottal, Sebestyén Csillával és Csabával beszélgettünk…