Kérem Várjon!
Cikkek
Hortenziák, tehenek és csodás vulkanikus borok
Szent Mihály szigetén jártunk
Bóka Balázs Andor
2025 October 28.

Bevallom töredelmesen, hogy jó ideje adós vagyok néhány cikkel a Pécsi Borozónak, ezért már nem halogathattam tovább az írást, főleg, hogy az elmaradt anyagok még nyári élmények lenyomataiként jelennek majd meg. Mégsem vihetem át őket a következő évre…

A cikkben a fotókat a szerző készítette

Ami miatt viszont a jelenlegi írásom nem igazán veszítette aktualitását, az az, hogy az Azori-szigeteken szinte egész évben ugyanolyan idő van. Na jó, ez persze azért kicsit túlzás, hiszen, a hőmérséklet valamelyest, a csapadék pedig lényegesen eltérő az egyes évszakokban. Ám az itthon megszokotthoz képest mégis sokkal kisebb mértékű a változás.

A szigetcsoport lényegében bármikor látogatható, hiszen az óceáni, szubtrópusi klímának köszönhetően az egész éves átlaghőmérséklet kb. 15-20 C között mozog.  Az azonban tény, hogy a téli hónapokban mintegy háromszor annyi a csapadékos nap, mint a nyári időszakban. Ezért döntöttünk úgy, hogy június elején utazunk. Ekkor már viszonylag keveset esik (azért mindig legyen esőkabát a táskában, mert az időjárás óránként változik) és a sziget még a „virágos arcát” mutatja.

A Krk Camino-n olyan jól tudtunk együttműködni Annával, Julival és Judittal (itt olvashatod), hogy úgy döntöttünk, ismét egy közös utat szervezünk. Tudtuk, hogy a tervezett indulás környékén a bécsi reptérhez épp közelebb leszünk, mint Budapesthez, ezért innen váltottuk meg a repülőjegyünket Ponta Delgada-ba. A szigetcsoport fővárosa a legnagyobb és a legnépesebb szigeten, São Miguel-en található és az Azores Airlines gépeivel könnyen megközelíthető. A reptérről taxival jutottunk el a szállásunkig, majd a kipakolás és egy kiadós ebéd után első dolgunk volt átvenni az előre leegyeztetett bérautót, hogy nyakunkba vehessük a szigetet. Aki ide látogat, gyakorlatilag semmire nem megy autó nélkül, így ajánlott előre gondolkodni. Mi az Imazo céget választottuk. Ezúton is köszönet Rui Ponte-nek a rugalmas ügyintézésért. Nemcsak a konkrét autóigényünket vették figyelembe, (kisebb, benzines autót javaslok a szűk, meredek utcák, utak miatt) de házhoz is hozták nekünk a járgányt, mindezt abszolút korrekt áron. Persze egy csomó cég foglalkozik autóbérléssel a szigeten, szóval bőven van opció, akár helyben is ad hoc. Mi viszont szeretjük előre letudni ezeket a dolgokat, hogy ne érjen minket meglepetés.

Ha csak pár szóval jellemezhetném São Miguelt, ezek lennének: buja, zöld növényzet, színes virágok, rengeteg tehén, gusztusos steak bárok, végeláthatatlan óceán és bitang jó vulkanikus borok. Igen, az Azori-szigetek egyik legfontosabb terméke a marhahús. Amerre a szem ellát, zöld legelőket látunk, azon pedig lépten-nyomon marhacsordákba botlik az ember. A mezőgazdaság mellett a halászat és a turizmus még a húzóágazat. Számomra természetvédelmi mérnökként jó volt látni azt, hogy itt akkor érték például a bálna, ha él és azt minél több embernek meg tudják mutatni. Komoly iparága épült ki a szigeteken a bálna-les túráknak. Többször láttunk a part menti kilátókon üldögélő, hatalmas távcsővel és rádióvevővel felszerelt „bálnavadászokat”, akik a vízen cirkáló, turistákat szállító csónakoknak és hajóknak adták le a drótot, egy-egy észlelt példány esetén. Komoly pénzeket fizetnek az emberek azért, hogy ceteket lássanak. Ezzel mindenki jól jár.

Nem szeretnék felsorolni minden desztinációt, amit egy hét alatt meglátogattunk, csak ízelítőképp néhány, amit nem érdemes kihagyni:

Cha Gorreana: Európa legrégebbi és jelenleg egyetlen teaültetvénye. Az ültetvényt átszelő túraútvonal ingyenesen bejárható, az út túloldalán lévő teaüzemhez pedig bolt, kávézó és múzeum is tartozik. 8-10 euroért vásárolhatunk itt helyben készített, ízlésesen csomagolt teát, ami még a bőröndünk súlyát sem dobja meg és mindemellett kitűnő ajándék az otthoniaknak. Az épületben több helyen is ki vannak helyezve csészék és teagépek, melyeket becsületkasszás megoldással lehet csapolni önállóan. Egy-egy áttúrázott nap után érdemes betérni ide, akár egy héten többször is, elkortyolni egy forró teát, nézni az óceánt és a zöld domboldalt.

Caldeira Velha: természetvédelmi területen található vulkanikus termálmedencék az erdő közepén. A magas vastartalmú termálvíz hőmérséklete 30 °C felett van, de a fő attrakciónak számító vízesés alatti tó sem hidegebb 25 foknál. 

Miradouro da Boca do Inferno: Európa egyik legszebb kilátója, ahonnan megcsodálhatjuk az alattunk elterülő, impozáns látványt nyújtó krátertavakat. Az egész sziget tele van egyébként mindenféle kilátóval, melyekről a legpompásabb panoráma tárul az utazó szeme elé. Nem sorolnám most fel ezeket, de nem is tudnám. Oda kell menni, fel kell fedezni. A kilátást úgysem lehet leírni. 

Megemlíthetném még Sete Cidades városkáját, a főváros ananászültetvényét, a Terra Nostra botanikus kertet, Lagoa das Furnas-t, vagy épp a számtalan gyönyörű túraútvonalat. Hosszasan sorolhatnám a látnivalókat, de inkább rátérek a borokra.

Az Azori-szigeteken már a 15. században készítettek bort. A legfontosabb ebből a szempontból Pico szigete, bár Graciosa, Terceira és Santa Maria szigeteken is foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Sőt, ha az ember nagyítóval keresi, Sao Miguelen is találhat pár kisebb pincészetet. Mivel mi alapvetően kirándulni mentünk és nagyító sem volt nálam, szégyen, nem szégyen, sajnos én nem találtam „migueli” borokat, ezért csak pár picoi tételről tudok beszámolni. Az itt található óceáni éghajlat, a speciális mikroklíma és a vulkanikus talaj különleges borokat eredményez. Az itt készített aromatikus fehérborok főként a mainlandről is ismert Verdelho, Terrantez do Pico és a csak itt a szigeteken jellemző Arinto dos Açores szőlőfajtákra támaszkodnak.

 Ilha do Pico: Terras de Lava Branco 2023

Acéltartályban érlelt, Arinto dos Açores, Terrantez do Pico és Verdelho fajtákból készített ropogós fehérbor, 12,5 %-os alkohollal, mely 4 hónapig volt finomseprőn. Mély szalmasárga szín, zöldes reflexekkel. Körte, golden alma, mangó, ananász, citrusok, egres és gyógynövények. Közepesnél magasabb sav, közepes test, szép, hosszú, ásványos lecsengés.

Ilha do Pico: Frei Gigante - Terroir Vulcânico 2021

Ez a tétel is a korábban említett három fajtából készült, acéltartályban, 6 hónap seprőn tartással. Aranysárga szín, őszibarack, trópusi gyümölcsök és citrusok, határozott vulkanikus jegyekkel. Közepes test, krémes sósság, élénk savak, hosszú ásványos lecsengés, 12,5 %-os alkohol. Kifejezetten gazdag és komplex, nagyon szép bor. 

Ilha do Pico: Rola Pipa 2023

A már megszokott trióból, Arinto dos Açores-ből, Terrantez do Pico-ból és Verdelho-ból készült. A három hetes erjedés után 10 hónapig hagyták seprőn. Élénk savak, közepes test, 12%-os alkohol. Elegáns, a friss gyümölcsök, az algás érzet és az ásványosság együtt jelenik meg. Folyamatosan fejlődik, élénk ízvilág, tartós sós lecsengés. Nagyon izgalmas, kiváló bor.

Címkék