Szakértőkből álló zsűri választotta ki vakkóstoláson a 2025-ös év legjobb bioborait. Ha csak ennyi történt volna, elég lenne egy mínuszos hír, esetleg a győztesek felsorolásával, de a Pécsi Borozó főszerkesztőjeként én is ott ült az egyik bizottságban…
Szinte hihetetlen, de Németh János – vagy ahogy minden ismerőse hívja, Janó – már 27 éve borászkodik Szekszárdon. Iván-völgyi pincéje a vidék üde színfoltja, borai tisztán adják vissza a termőhely értékeit. A múltról, a jelenről és a tervekről beszélgettünk…
Különleges bor készült az egri Tóth Ferenc Pincészetben. A 2023-as évjáratú Kadarka Superior nagy formátumú, tartalmas, mégis könnyen iható, elegáns tétel, és vonzza a pozitív gondolatokat!
Villámlátogatáson voltam a szerémségi Karlócán, hogy segítsek kiválasztani az idei Fruska Gora TOP50-et, és ha már így alakult, a borbírálat után elkísértem jóbarátomat, a Vino&Fino főszerkesztőjét, Igor Lukovicot egy gyors kóstolóra a közeli Bjelica borászatba.
A Pécsi Borozóban váratlanul fellángolt, érzelmektől sem mentes szakmai vita okán gyors körkérdést intéztem néhány helyi borász ismerősömhöz, a Weinviertel középső tájától Burgenlandon át Steiermarkig, hogy mi a helyzet odaát. Nos, a válaszok egyszerre voltak megnyugtatóak, nyugtalanítóak és kétségbeejtőek.
A nemesnádudvari pincesoron - az egyiken a sok közül - idős bácsik ultiznak. Lócákon ülik körül az asztalnak kinevezett hordót, paroláznak, amikor odalépünk. A szomszédban takarosan felújított présház, már a kapu is hívogató, hát még, ha belépünk!
Simon Zoltán a Zalai borvidék borászati küldöttje a HNT-ben, egyébként Bussayék kvázi szőlőszomszéda, egy kis családi pincét működtet Csörnyeföldön. Sokáig ő volt a település polgármestere, jó rálátása van a szomszédos országok helyzetére, a szlovén és horvát járványkezelésre, az aranyszínű sárgaság ottani elterjedésére. A csörnyeföldi helyzet mellett szlovén állapotokról is kérdeztük.