Kérem Várjon!
Cikkek
A karsztvidéki vörös
Megtalált borok 6.: Vinakras Izbrani Teran 2016
Győrffy Zoltán
2025 October 10.
Hát ez a bor valójában nem is az enyém, viszont én vagyok rá kíváncsibb. És egyre inkább azt gondolom, nem érdemes tartogatni. Eleve nem nagyon kedvelem a félliteres palackokba töltött vörösborokat, a jó boroknak kell a tér, a kiteljesedéshez, a háromnegyedes a minimum, de a magnum palack talán a legideálisabb. Szóval irány a szlovén karsztvidék, legalábbis a pohár segítségével.

A szlován karsztvidék, azaz a Kras valahol Trieszttől északkeletre fekszik, az egyik legkisebb borvidék, talán 500 hektáron termesztenek szőlőt, ennek majd' tizedét a Vinakras műveli. A vidék gyönyörű, a talaj erősen meszes, a bóra gyakran fúj és a borok szikárak.

A teran itt refosk szőlőfajtából készülő vörösbor, ami miatt a szlovén-horvát újkori borháború zajlott, hiszen a horvát isztrián a teran szőlőfajtából készül a teran vörösbor. És egyébként a refoskból meg refosk készül. Sokéves jogi hercehurcát követően most csillapodtak a kedélyek, a horvát teran is a polcokra kerülhet.

A Vinakras 236 taggal rendelkező szövetkezet formájában működik. Kiemelt borfajtája egyértelműen a teran, ebből készül asztali és minőségi kategória, száraz és édes, negyedliteres, félliteres, háromnegyed literes és másfeles kiszerelés, sőt még pezsgő is. 

A mi borunk a 2016-os szüret termése, 2018-ban palackozták, 6599 testvérével együtt. És ahogy így lassan kortyolgatom, be kell vallanom, egyre jobban tetszik. Nem azért, mert hat az alkohol, egy pohár a mérték és alig 12,5 a szesz. Sokkal inkább, mert nagyon szépen nyílik.  Szóval mint korábban említettem volt, ezt a palackot nem én, hanem a párom kapta, egy egyetemi partnerség okán, ha jól emlékszem és nem is mostanság, hanem évekkel ezelőtt. De hát jobb bontani, mit kerülgetni, szól a mondás és ma ez a palack ragadta meg a figyelmemet.

Az illat érettebb sötétvörös gyümölcsöket mutat, aszalt meggy és friss áfonya, rumos cseresznyelekvár és szederszörp. Fűszerek, és persze fűszerek, mediterrán illatos fűszerek, egy bouquet-garni a szippantásban. Kortyban elsőre nekem kicsit üres volt. Hű, a sötévörösben még mindig vannak lilás reflexek, ahogy megpörgetem. Szóval a korty, amiben vannak savak, a refoskban mindig vannak savak, de valahogy emellett a fanyarabb gyümölcsök és a fűszerek maradnak, a test közepes, a korty hossza is nagyjából  ide sorolható. Az érettség és érleltség jegyei az utóízben. 

Én már egy kicsit azt érzem benne, hogy volt feszesebb, volt délcegebb, volt izgalmasabb. Egy percig sem vállalhatatlan, a maradék három és fél deci holnap a konyhában épül be valami finomságba és gyenge borral nem főzök. Úgyhogy 88 pont simán jár még ide.