Kérem Várjon!
Cikkek
Ahol a fajta és dűlő összeér
Két bor: Krauthaker Graševina Mitrovac 2021 & Zelenac 2020
Győrffy Zoltán
2022 August 23.
Rendszeres Pécsi Borozó olvasóknak nem kell bemutatni a Krauthaker pincészetet. A horvát családi borászat a kutjevói borvidék ikonikus szereplője, Kutjevo pedig a graševina, azaz olaszrizling fellegvára. Nemrég új évjáratok érkeztek a Pannon Borboltba, két palackot kaptam tesztelésre.

Krauthaker Graševina Mitrovac 2021 (Kutjevo, Horvátország)

Ha Vlado Krauthaker villányi lenne, akkor Bock József nevét mondanám, ha tokaji, akkor meg mádi, merthogy Szepsy István. Nagy játékos, óriási szívvel, lélekkel és jókedvvel. Soha még nem jártunk úgy nála, hogy ne lett volna ideje egy pohár borra, na jó sokszor inkább tizenötre, mert negyvennél is több fajtával kísérletezik, pedig közel a hetven. A pincészetben szinte mindig akad néhány művész, zenész vagy képzőművész, aki a kutjevói bor adta ihletből merít.

Horvátország nem igazán rendelkezik vulkanikus borvidékekkel. Ha nyomokban vulkanikus talajokat keresünk, akkor a Kutjevo feletti hegyek, a Papuk és a Krndija az egyetlenek, ahol ez talán kiérezhető az ott termelt borokból. A Mitrovac az egyik olyan dűlő, ahol az ásványosság is fontos szerepet játszik, noha teljesen más érzetet ad, mint az idehaza megszokott. Sokkal finomabb, érzékibb, diszkrétebb. A Mitrovac legendás termőhely, elsősorban a Krauthaker-grasevinának köszönhetően. ma már többen is készítenek innen bort, egy másik kedvencünk a Perak pincészetből érkezik.

No de kóstoljuk a friss tételt. Ami már illatra is nagyon fiatal. Elég intenzív, elég gyümölcsös, alma, körte, egres jelenik meg benne, és csak mint selyemsál lebeg felette a friss tavaszi virágok illata. Kortyban szépen strukturált, jó savakkal, a korábban felsorolt gyümölcsök mellé a citrusok érkeznek, és az a bizonyos ásványosság, ami itt csak fűszer. tartalmas, hosszú bor, ami a pohárban fokozatosan és szépen nyílik. Érdemes vele várni, lassan elkortyolgatni, de a palackot is el lehet tenni még pár évre, mert van benne jövő. 91/100 pont, 5290 forint.  

Krauthaker Zelenac Kutjevo 2020 (Kutjevo, Horvátország)

Amíg a cirfandli Pécsett telepedett meg, unokatesója, a rotgipfler délebbre talált magának második otthont. Kutjevóban zelenac néven ismerik és ezidáig egyedül a Krauthaker pincészetben kóstoltam bort belőle. A nagykönyvekben zelenac slatki néven is jegyzik, nem véletlenül, hiszen a slatki édeset jelent és bizony készül is belőle édes bor, noha nem minden évben.

Viszont nekem sokkal izgalmasabb a száraz változat, amit most kóstolunk. Mert a rotgipflereknél sem könnyű igazán jó száraz bort kóstolni, Krauthakeréknél azonban néha a 90 pontot is kiosztottuk. A 2020-as évjárat illatban szellősebb, virágok, méz, banán és zöldfűszerek jelennek meg, a piros alma alapelem. Kortyban még nagyon friss, kicsit kócos, jó savak vannak, kicsit ress gyümölcsök, de a vége felé lekerekedik. Ahogy a hűtőhidegből eljut a 12 fok környékére, ott lesz élvezetes igazán.

Van benne fantázia, érdemes kóstolni már most is, de ezzel is úgy vagyok, egy-két év palackban biztos nem árthat neki. Jelen állapotában 88/100 pont, 4890 forint.