Kérem Várjon!
Cikkek
Isztambulban boroztam
Ercsey Dániel
2022 August 18.

Múlt héten két napot Isztambulban töltöttem, ami egyrészt rendkívül rövid idő, másrészt így sem bírtam ki, hogy ne keressek fel egy borbárt. Borbár a muszlim törökök városában? Mi az hogy!

Nyitókép: a Szulejmán mecset (fotó: Ercsey Dániel)

Kalauzolni az embert nem egyszerű. Először is kell hozzá egy biztos pont, valami, amiben meg tudunk egyezni, amihez mérjük magunkat és a világot, ami a mesélő és a hallgató számára is megközelítőleg ugyanazt jelenti. Esetünkben ez legyen az Aranyszarv-öböl bejáratán átívelő Galata híd, annak is a „belvárosi vége“, a helyiek által csak Eminönü-nek hívott negyed, ami megegyezik a régi Konstantinápollyal, a Bizánci birodalom fővárosával.

A híres fotográfus, Ara Güler fotója. A művészt csak "Isztambul szemeként" emlegették.

El sem lehet téveszteni, ha a túlpart felé nézünk, a Galata tornyot látjuk, a hátunk mögött pedig az 1665-ben átadott Yeni dzsámi (eredetileg Valide szultán dzsámi) minaretjei emelkednek az égbe, mint két frissen kihegyezett ceruza.

A Yeni (vagyis „új“) mecset mögött találjuk Isztambul híres fűszerbazárját, ahol a marokkói és perzsa sáfránytól a Malabár-parti borson át az instant (és rendkívül zöld) kivi ízű teaporig mindent lehet kapni.

A fűszerbazártól és a dzsámitól is egy percre, a Hamidiye és az Arpacilar utca sarkán pedig ott áll a város egyik legismertebb és legrégebbi baklavása, a Hafiz Mustafa aki 1864-ben nyitotta meg a cukrászdáját Eminönüben. Ha rám hallgattok, mindenképpen betértek egy teára és egy sütire!

Fotó: Ercsey Dániel

Ha pedig már ilyen jól belőttük, hogy honnan is indulunk, irány az Aranyszarv túlpartja, vagyis Karaköy városrész, a régi Galata. A konstantinápolyi görögök eredetileg Perának hívták az akkor még önálló falut, ahol a tengerre lefutó dombokon gyümölcsöket, szőlőt, narancsot és fügét termesztettek.

Matrakci Nasuh híres miniatúrája 1533-ban ábrázolja a Galata városnyegyedet

Később a növekvő metropolisz magába olvasztotta, ekkor épülhetett az első híd, valamivel nyugatabbra a mostani Galata-hídtól. Miután a keresztesek - feledve eredeti küldetésüket - kifosztották Konstantinápolyt és Bizánc végül visszafoglalta, egy paktum keretében Perát a genovaiak megtarthatták. A derék taljánok fallal vették körül a városrészt, amit ekkor már Galatának neveztek, ennek az egykori városfalnak az utolsó mementója az 1348-ban épült Galata torony.

A Galata torony környéke 1862-ben, Francis Bedford fényképén

Tehát menjünk át a hídon, vegyünk egy szendvicset a mindig ott ringatózó halászbárkák egyikéről (friss kenyérben a tengerből frissen kifogott és a hajón előttünk kisütött hal, paradicsom, esetleg kevés hagyma, netán egy citromkarika, egyszerű és nagyszerű), vagy egy klasszikus dönert a Park büfé árnyas fái alatt, az út bal oldalán, ott ahol a villamos érezhetően elkanyarodik jobbra.

Kilátás a Galata felől Antoine Ignace Melling metszetén (1819)

Ide fut le a dombról a Yüksek Kaldirim utca, amin akár közvetlenül is felkapaszkodhatunk a Galata toronyhoz, én mégis azt javaslom, hogy a hamarosan bal kéz felől előbukkanó lépcsőkön menjünk tovább, egyrészt mert így a torony alatti kereskedőnegyedbe jutunk, másrészt mert a lépcsőről visszanézve megcsodálhatjuk Isztambul utolsó működő askenázi zsinagógáját.

Fotó: Ercsey Dániel

A Galata torony szerintem kihagyható, állandóan több órás sorbaállás után lehet csak feljutni, bár a kilátás minden kétséget kizáróan lélegzetelállító.

A szerző torony-szelfije...

Innen a Galip Dede utcán folytassuk a kapaszkodót az Istiklal utcáig, ahol jobbra fordulva kövessük a síneket, amin Isztambul egyik látványossága, az antik városnéző villamos (meglátásom szerint a legfeleslegesebb látványosságok egyike) közlekedik. Végül a Galatasaray megállónál forduljunk jobbra a Yeni Carsi utcára, így érjük el végül meredeken ereszkedve a dombról a Solera Winery nevű borbárt a Beyoglu negyedben.

Fotó: Ercsey Dániel

Érdemes mereszteni a szemünket, mert az utcára néző bejárat jellegtelen, talán nem is véletlen, hogy nem hirdetik nagybetűkkel, mivel is foglalkoznak odabenn. A belső tér modern és kifejezetten sötét, olyannyira, hogy még igazán fotókat sem tudtam csinálni. Ellenben a borlap izgalmas, szinte kizárólag török tételekkel dolgoznak és vagy 40 bort ajánlanak pohárban is.

Fotó: Ercsey Dániel

A borok mellé rendelt mezzék meggyőzőek, egy listából lehet kiválasztani a nekünk tetsző elemeket, én humuszt és olívabogyót kértem friss kenyérrel és nem bántam meg. Ami pedig a borokat illeti, az Arda borászat fehér Papazkarasija (Gala, Blanc de Noir 2021) nem csak a hattyús címke miatt érdekes, hanem a virágporos illat utáni sós citromos ízei miatt is, ami üdítővé teszi a kortyot (85/100 pont), míg a Kayra borászat Allure 2021-es rozéja (érdekesség, hogy ez is „blanc do noir“ vagyis törökül „beyaz“ a Kalecik Karasi szőlőfajtából) halvány színű, epres és sárgadinnyés illatú, kifejezetten behízelgő karakterű (86/100 pont), igazi gasztróbor.

Fotó: Ercsey Dániel

Fotó: Ercsey Dániel

A borozást követően dönthetünk úgy, hogy az idevezető úton megyünk vissza, de választhatjuk azt is, hogy a Taksim térig elsétálva siklóval (egy alagútban) leereszkedünk a Kabatas-hoz, ahonnan a T1-es villamossal visszajuthatunk utunk kiinduló állomására. Jó borozgatást Isztambulban!

Fotó: Ercsey Dániel