A spenót a legkorábbi friss zöldség. Igazi tavaszhírnök, hiszen tél vége felé már megjelenik a piacokon, és harsogó zöld színével felélénkíti a standok kínálatát, hirdeti a tavasz közeledtét. A spenót, legyen az tenyérnyi, húsos, hólyagos levelű, ovális vagy apróbb levelű, csokros, sötét-, vagy világoszöld színű, aki szereti a tavasz végéig készíthet belőle változatos, friss ételeket. Használhatjuk levesekhez, mártásokhoz, tésztaételekhez, köretekhez, salátákhoz. Előnyére írható, hogy könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban gazdag.
Utazni vágyó olvasóink figyelmébe ajánljuk a következő last minute lehetőséget: a Dél-dunántúli Borturisztikai Klaszter szervezésében és támogatásával indul egy lelkes, borturizmussal és falusi turizmussal foglalkozó csoport tanulmányútra Ausztriába, Németországba és Franciaországba április 30. - május 6. között. Lemondások miatt felszabadult 6 last minute hely a buszon, amire borászok, borkedvelők, borbarátok, falusi turizmussal és helyi termékekkel foglalkozók vagy ilyenek iránt érdeklődők egyaránt jelentkezhetnek. Az ár rendkívül baráti, viszont szerdáig (április 20.) kell rendezni a pénzügyi hátteret. Az érdeklődők kattintsanak, jönnek a részletek!
„Fogunk mi még kínai bort inni!” – a Pécsi Borozó körképéből ez az általános vélemény rajzolódik ki. Kínára néhány éve még a legnyitottabbak is borszempontból jelentéktelen országként tekintettek. Ahogy ez a világpolitika és a gazdaság számtalan területén is igaz, az ország az élre tör és kiemelt szerepét lassan a vak is észre kell, hogy vegye. Sok szekszárdi és villányi borászat exportál már ma is bort az ázsiai országba. Ha azonban Kína így fejlődik tovább, néhány év múlva legalább ennyit fogunk importálni is.
Ha a kötelező húsvéti sonka-kalács-tojás hármason túl is szeretnénk belelátni a húsvét gasztronómiai történetébe, szokásaiban, lehetőségeibe, akkor most hétvégén kerekedjünk fel, és menjünk a Papnövelde utcába, a Modern Magyar Képtárhoz. Gasztrovásárt szervez itt ugyanis a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága április 16-17. között. Borait hozza Házler Enikő és Tiffán Imre, mézeskalácsot formáz Polgár Zsuzsa és Tárnyoky Csaba, de lesz még MecsekTea és Kacsándi-lekvár. A pálinka Brill lesz, a csokitojás meg Kakasbonbon. Kihagyhatatlan alkalom, mi is ott leszünk.
A német Baden-Württemberg tartományi Borászati és Állam Minisztériumok öt éve alapították az ArtVinum rendezvényt és a hozzá kapcsolódó díjakat. Minden évben kiadják a 28 ezer hektáros két borvidék (Baden és Württemberg) legszebb fehér és vörös borainak díját, ill. egy-egy nemzetközi díjat az „Év Ifjú Európai Borászának”, ill. az „Év Európai Borszakértőjének”. A „European Wineexpert” díjat előzőleg a Barolo atyja, az olasz Luciano Sandrone, ill. a spanyol Alejandro Fernandez kapta, idén a díjat a szekszárdi Heimann Zoltán vehette át.
Idén is megrendezték, pontosan negyvenharmadszor a villányi borversenyt. Az eseményen részt ugyan nem vehettünk, de az eredmények eljutottak hozzánk is. A verseny kiemelt bora lett az Ördögárok Cuvée 2007 Günzer Zoltántól, a champion-díj mellett azonban még született 15 nagy aranyérem ( egy rozé, három fehér, a többi veres) és 80 aranyérem is. Összesen 314 bor versengett az idén, az aranyérem (kicsik és nagyok) mintegy 15 százaléka származott csupán a tavalyi évjáratból.
Február végén tettünk egy villámlátogatást Belgrádban, más munkánk vezérelt bennünket arra, de ha már épp akkor rendezték meg a BeoWineFair nevű borfesztivált a helyi vásárközpont területén, megnéztük, mit kínálnak. Kóstolni nemigen volt szerencsénk, lévén az autóvezetéssel nehezen összeegyeztethető, de barátainktól kaptunk pár palackot, hármat legutóbb fel is bontottunk. Helyi fajták, világfajták, két pincészet. Meg egy rövid kóstolási jelentés.
Március végétől kezdetét vette a medvehagyma szezon, amely egészen május közepéig eltarthat (Kapcsolódó receptversenyünket lásd itt). Ez a remek növény számtalan bajra, betegségre gyógyírként szolgálhat. Jótékony hatásai közül talán legismertebb, hogy csökkenti a vérnyomást, erősíti az érfalakat, emésztést segítő. Küllemre leginkább a májusi gyöngyvirágra hasonlít, de könnyen megkülönböztethetjük attól, hiszen a medvehagyma illata és íze leginkább a fokhagymáéra emlékeztet. Napjainkban a medvehagyma nagy népszerűségnek örvend, ételek hozzávalóiként is keresetté vált. Főzések alkalmával megszokott ételeinket változatosabbá tehetjük, új ízkombinációkat találhatunk ki a medvehagymával. Használhatjuk húsokhoz, levesekhez, tésztákhoz, pogácsákhoz, de még számtalan felhasználási lehetőség kínálkozik, amelyeknek csak képzeletünk szabhat határt.
A brüsszeli Monde Selection 2011-es versenyén 4 magyar aranyéremből hármat a szekszárdi borászok nyertel el: a Bodri Pince Szekszárdi Faluhely Cabernet Franc 2008, a Fritz Borház Szekszárdi Pinot Noir 2008 és a Mészáros Borház Hidaspetre Szekszárdi Cabernet Franc Reserve 2007. A negyedik díjazott nekünk is tetszett tegnapi posztunkban: az édes borok között lett aranyérmes a Béla Borászat Dűne Imrehegyi Nektár 2009 bora.
A 20. alkalommal megrendezett Destillata Nemzetközi Pálinkaversenynek idén is volt Pannon Borrégiós vonatkozása. A Brill Pálinkaház ugyanis a HunDeszt-en elért kiváló eredményei után itt is tarolt. A versenyen idén 12 ország, 171 (ebből 24 magyar) főzdéjének 1560 mintája vetélkedett. Az Ausztriában megrendezett versenyről a magyar pálinkafőzők 120 éremmel térhettek haza. A Nemzetgyőztes 14 éremmel az Agárdi Pálinkafőzde lett, de a Brill-pálinkák is begyűjtöttek egy arany, négy ezüst és három bronz érmet, a Márton és lányai pedig egy arany mellett 4 ezüstöt és 5 bronzot. A megmérettetésen több különlegesség is elismerésben részesült, mint például a medvehagyma, a kömény, a kadarka seprő-, kávé és sajmeggyvirág párlatok.