Kérem Várjon!
Cikkek
A sárkány éve
Egy bor: Lansai chardonnay 2021
Ercsey Dániel
2024 July 04.
Már nem az oroszok, hanem a kínaiak vannak a spájzban, sőt, már rég kijöttek onnan, csak ebből a közép-kelet-európai nézőpontból ez nem mindig látszik. De vajon iható is a boruk, vagy csak sok van belőle?

Pár hete még Mexikóban senyvedtünk a Concours Mondial de Bruxelles vörös és fehér szekcióján, ahol bejelentették, hogy 2025-ben a "nagy" versenyt, vagyis ugyanezt az etapot Yinchuan városában tartják, Kínában. Voltunk már Kínában a CMB-vel, 2018-ban Peking külsőn volt a verseny, szuper kísérőprogramokkal és a minden szállodai folyosón jelen lévő nénivel, aki valahányszor kijöttem a szobámból, megkérdezte, hogy minek jövök ki és hová megyek. Ennek fényében nem lepődtem meg, hogy Yinchuan párttitkára másfél órás beszédet mondott mandarinul, az első tíz percben még mosolyogtak a belgák, de aztán az arcukra fagyott a mosoly, borzasztóan kínossá vált, de a bácsi nem zavartatta magát, úgy érezte a pártkongresszuson van, úgyhogy egyre jobban belemelegedett, a végén már kiabálva mondta a magáét, hevesen gesztikulálva, mintha csatába küldené a seregeket. Igen ám, de a verseny utolsó etapjának a végén a következő évi szervező állja az ebédet, ennek köszönhettem 2023-ban minden idők legjobb tacóját az Isztrián (nem vicc, idén Mexikóban még megközelítőleg sem ettem olyan jót, mint tavaly a horvátoknál) és ennek köszönhetően ugrott elém ez a címke a pekingi kacsa mellé.

LanSai chardonnay 2021

Közepes citrom szín. Illatában zöldalma, érett citrusok és egy pici jázmin. Kóstolva közepes test, lendületes savak, citrusos, zöldalmás ízvilág, friss, feszes és tiszta korty, közepes lecsengéssel, kezdődő kukoricás-ananászos fáradtsággal. Izgalommentes, de hibátlan. 84/100 pont

A neten keresgélve azért találtam néhány brit zsurnalisztát, akik határtalan lelkesedéssel osztottak ki erre a borra 94 pontot, de nekik fizettek a véleményükért, nekem pedig nem, úgyhogy maradok a CMB/OIV értékelőlapnál és azt mondom, hogy a kezdődő öregedés miatt nem adnék rá ezüstérmet. Lehet, hogy tavaly még megkapta volna a 85/86 pontot. Ezzel együtt - kéretik a helyén kezelni ezt is - van a pincének olyan vörösbora, amire a Decanter 96 pontot szórt a borversenyén, úgyhogy alig várom, hogy jövőre meglátogassuk a borászatot Ningxiában. Addig is itt lehet előre tájékozódni a kérdésben!