Kérem Várjon!
Hírek
Balatoni Borok versenye
Jakab Tamás
2024 July 05.

Immár 21. alkalommal, pardon, mivel így a hivatalos: XXI. Alkalommal. Ugyan a veszprémi kulturális fővárosi év elmúlt, a rendezvény, a lassan veretes múltjának megfelelően robog tovább, ezúttal visszatérve közvetlen a Balaton-partra, Zamárdiba.

A nyitókép a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet fotója

Ha Zamárdi, azaz déli part, akkor pedig a déli parti borászok belehúznak? Igen, nem is kicsit! Nyilván nincs összefüggés a rendezvényhelyszín, és az indulók teljesítménye között, de ezúttal megfigyelhető a déli part, azaz a Balatonboglári borvidék borászainak jó teljesítménye.

De nézzük is a listát:

Legjobb fehér bor: Veszprémi Érseki Pincészet, Mandorla Sauvignon Blanc 2023

Legjobb vörösbor: Androsics Birtok, Merlot 2021

Legjobb rozé: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Mentőöv Kékfrankos Rozé 2023

Legjobb pezsgő: Garamvári Szőlőbirtok, Lellei Furmint Brut 2019

Legjobb desszertbor: Varga Pincészet, Aranymetszés Töppedt Szürkebarát 2013

Különdíjak:

Borbély Családi Pincészet, Karós Badacsonyi Olaszrizling limited selection 2021

Veszprémi Pince, Balatonbor 2023

Rádpuszta Szőlőbirtok, Hibernál 2023 (egy német gombarezisztens fajtáról van szó)

Garamvári Szőlőbirtok Cserszegi Fűszeres 2023

Jól látható, Balatonboglár elvitte a fődíjak 3/5-ét, a különdíjas borok ¾-ét, azaz, nagyon erősen domináltak idén a déli parti gazdák. Mivel tanúsíthatom, hogy az egyetlen fődíjazott vörösbor, az Androsics Merlot is egy kifejezetten szép, kellemes ivású tétel, ezért javaslom, mindegyik borból fogyasszunk: itt vannak úgyis a kánikulai napok, mi eshetne a Balaton környékén jobban egy-egy zamatos cserszeginél vagy Balatonbornál, esetleg Mentőöv rozénál vagy Mandorla sauvginonnál és Hibernálnál? Utóbbi szintén a sauvignon blanc jegyeit hozza, mindenképp javallott egy próba vele! De koccinthatunk jóféle furmint Brut pezsgővel, és egy-egy sütit vagy akár házifagyit elkísérhetünk egy szép töppedt szürkebaráttal is. Ha pedig egy tartalmasabb vacsorára vágynánk, igyunk hozzá egy gyönyörű Karós olaszrizlinget!

Ami az obligát statisztikát illeti, ezúttal 41 pincészet 204 borral versenyzett. 139 fehér, 33 vörös, 17 rozé, 10 pezsgő és 5 gyöngyöző bort neveztek be a gazdák. A borok összesen  45 arany, 139 ezüst és 16 bronz minősítést kaptak.