Kérem Várjon!
Hírek
Bajban az Újvilág?
Jakab Tamás
2024 July 08.

A déli féltekén a 2024-es szüreti évben még kevesebb lesz a termés mint 2023-ban: hangzik az OIV becslése. A 47 Mio. Hektoliteres becslés kb. 5%-kal kevesebb termést jelent, mint a 2023-as, ami már egyébként is 15%-kal volt alacsonyabb a 2022-esnél.

A nyitókép szuper térképét innen metszettük

A legnagyobb kiesés Chile esetében következik be, itt az általános indok, az időjárási viszontagságok mellett a 10 000 hektárt elérő területcsökkenés (támogatott kivágás) is szerepet játszik. Dél-Afrika az elmúlt 22 év legalacsonyabb termését realizálja, de csökkenés figyelhető meg Ausztráliában és különösen Új-Zélandon is; utóbbi helyen akár 20%-kal kevesebb lehet a termés a sokévi átlagnál.

Argentína és Brazília mozog ezzel szemben: az „gauchók” a kétségtelen alacsony 2023-as bázishoz képest mintegy 24%-kal több szőlőt szüreteltek (ez a növekmény egyébként még mindig 6%-kal elmarad a sokéves átlaguktól), a „szamba királyai” pedig a sokéves átlaguk fölé kerülnek. 

Összességében nem várható, hogy az újvilágbéli sauvignon blanc, pinot noir, shiraz, cabernet sauvignon, carmenere, malbec vagy torrontés fogyasztásunk ne drágulna…