Március végétől kezdetét vette a medvehagyma szezon, amely egészen május közepéig eltarthat (Kapcsolódó receptversenyünket lásd itt). Ez a remek növény számtalan bajra, betegségre gyógyírként szolgálhat. Jótékony hatásai közül talán legismertebb, hogy csökkenti a vérnyomást, erősíti az érfalakat, emésztést segítő. Küllemre leginkább a májusi gyöngyvirágra hasonlít, de könnyen megkülönböztethetjük attól, hiszen a medvehagyma illata és íze leginkább a fokhagymáéra emlékeztet. Napjainkban a medvehagyma nagy népszerűségnek örvend, ételek hozzávalóiként is keresetté vált. Főzések alkalmával megszokott ételeinket változatosabbá tehetjük, új ízkombinációkat találhatunk ki a medvehagymával. Használhatjuk húsokhoz, levesekhez, tésztákhoz, pogácsákhoz, de még számtalan felhasználási lehetőség kínálkozik, amelyeknek csak képzeletünk szabhat határt.
A piacok tél végi, tavaszi kínálatában egyre gyakrabban találkozunk a vajrépával. Az íze leginkább a karalábé és a retek ízére hasonlít. Legtöbben csak nyersen fogyasztják, de érdemes kipróbálni levesekben, ragukban vagy rakottan, csőben sütött változatban is. A melegen készített vajrépa ízéhez igen jól párosul a hagyma karakteresebb íze. Szezonja lévén, a hagymát medvehagymával helyettesítsük, amely jól illik a semleges ízű csirkemellhez is.
Hozzávalók:
(Két adaghoz)
15-20 dkg filézett csirkemell
4 db nagyobb vajrépa
10 dkg (kb. 30 db) medvehagymalevél
10 dkg vaj
2 db tojás
2 dl tejszín
2 dkg krémsajt
só
frissen őrölt bors
A csirkemellet 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk, és 5 dkg felhevített vajon 6-8 perc alatt kevergetve elősütjük. Közben picit sózzuk, borsozzuk. Miután elkészült a csirkemell, sütőtálba tesszük. A vajrépát meghámozzuk, félbevágjuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk. A csirkemell sütéséből visszamaradt vajhoz adjuk a maradék hideg vajat, felhevítjük és 6-8 perc alatt elősütjük a vajrépát is. A medvehagymaleveleket megmossuk és 2 cm-es csíkokra vágjuk, az utolsó 1-2 percben a vajrépához adjuk és együtt pároljuk. A medvehagymás vajrépát a csirkemellre rétegezzük. A tojást felverjük, hozzákeverjük a tejszínt, a krémsajtot és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a vajrépás rétegre. (Úgy igazítsuk a tejszínes öntetet, hogy a rétegek közé is jusson.)180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. 10 perc pihentetés után, melegen tálaljuk.
Grissinit, a ropogós vékony olasz kenyérfélét, magunk is könnyen elkészíthetjük. Sokféleképpen ízesíthetjük (pl.: rozmaringgal, fokhagymával, pirított hagymával, aszalt paradicsommal stb.), de tavasszal próbáljuk ki a medvehagymás, pörkölt diós grissinit is. Könnyen kedvelt szereplőjévé válhat borozgatásoknak, baráti beszélgetéseknek.
Hozzávalók:
30 dkg liszt+amennyit még felvesz a gyúrásnál
20 db medvehagymalevél
4 evőkanál pirított, aprított dió
1,5 dkg élesztő
2 dl langyos víz
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
3-4 evőkanál olívaolaj
felvert tojás a tészta kenéséhez
A langyos vízbe keverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk kevés liszttel és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a durvára vágott pirított diót. A megmosott, megszárított medvehagymaleveleket ollóval a lisztbe vagdossuk. A felfuttatott élesztőhöz keverjük az olívaolajat és a liszthez öntjük. A tésztát összegyúrjuk és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk és kb. 20 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk. A hosszabb oldala mentén félbe vágjuk, 2 db 10 x 35 cm-es téglalapot kapunk. 1-1,5 cm széles és 10 cm hosszú csíkokat vágunk a tésztából, és egyenként kisodorjuk úgy, hogy 18-20 cm hosszúságú rudakat kapjunk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a rudacskákat, 10-15 percig kelesztjük, megkenjük felvert tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranysárgára sütjük.
A medvehagyma remek párost alkot túróval, tésztákkal, ezért kedvelt túrós pogácsánkat medvehagymával is elkészíthetjük. A pogácsa receptjét tovább változtathatjuk azzal, hogy a liszt egy részét kukoricaliszttel helyettesítjük. Szép színt ad a pogácsának és jól harmonizál a medvehagymás ízesítéssel is.
Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg vaj vagy margarin
25 dkg liszt + még amennyit felvesz a gyúrásánál
5 dkg kukoricaliszt
20 db medvehagymalevél
2 tojás sárgája
3 evőkanál tejföl
1 csapott evőkanál só
1 teáskanál sütőpor
felvert tojás a kenéshez
A tészta hozzávalói szobahőmérsékletűek legyenek, így könnyen összeállítható. Először a túrót, a vajat vagy margarint, a tojások sárgáját, a tejfölt és a sót dolgozzuk össze. Ezt követően a megmosott, megszárított medvehagymaleveleket 1 cm-es csíkokra vágjuk, és a túrós masszához keverjük. A liszteket a sütőporral elkeverjük és a medvehagymás, túrós masszával összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük. (Ha sietünk, a tésztát a fagyasztóba tegyük kb. 20-30 percre.) A hideg tésztát lisztezett felületen 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, éles késsel bevagdossuk, 4 cm-es pogácsákat szaggatunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A pogácsák tetejét megkenjük felvert tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.
(Tündér gasztroblogja itt folytatódik: izeskalandok.blogspot.com)