Kérem Várjon!
Cikkek
Tudatos stílusváltás?
Motovuni teran kóstoló
Ercsey Dániel
2024 March 07.

Motovun és környéke csupán egy apró pont az Isztrián belül, mégis komoly figyelem irányul az itteni termelőkre. Hogy azért-e, mert a városka igen felkapott turisztikai célpont lett, vagy azért, mert a félsziget legismertebb borászai közül kettő is itt tevékenykedik, nem tudom.

Nyitókép - Motovun a ködhatár felett (fotó: Ercsey Dániel)

Éppen ezért szerencsésnek éreztem magam, amikor kiderült, hogy a Motovun környékén tevékenykedő öt borászatot összefogó egyesület egy malvazija-teran kóstolóval szeretné borzolni a kedélyeket. Az már csak a hab volt a tortán, hogy előző nap este érkeztünk meg és Motovunban a „falon belül“, vagyis az igazi óvárosban alhattunk.

Szőlők és Motovun (fotó: Ercsey Dániel)

Furcsa dolog vágyni valamire, aztán hirtelen megkapni. Motovun lassan két évtizede volt a bakancslistámon. Többször mentem el mellette, de soha nem volt időm felmenni a városkába, sőt, egyszer még egy fél napot el is töltöttem a Benvenuti tesóknál, kóstoltam a jobbnál-jobb teranokat és édes borokat, kimentünk a szőlőbe, Motovun ott csillogott a szemközti domb tetején,  mint valami elérhetetlen ékszer, mint Minas Tirith hófehér városa Gandalf előtt, így az évek során lassan valamiféle misztikus és elérhetetlen hellyé nőtte ki magát az emlékezetemben, amire jelentősen ráerősített Faludy György alábbi verse is.

Fotó: Ercsey Dániel

Faludy György: Motovun, Isztria

Gyönyörű völgy. Zsufolt bokrok közt rozsdás

malomkerék. Sok zöld, csend és szorongás.

A hegyen épült város a középen

s a görbe főút. A bástyáról nézem.

Lenn a házak közt tetőtlen romházak,

üres ablakok, négy fal. Mire várnak?

Hogy hazajönnek még az olasz holtak,

kiket Tito jöttére meggyilkoltak?

Ez nem horvát táj. A gyümölcs a fákon

rohad. Gyerek nem játszik az utcákon.

Üzlet nincs. Néha egy szótlan, mogorva

alak suhan el, mintha szellem volna.

Otthon ülnek. Nem szeretnek kijárni

a gyilkosok fiai s unokái.

Fotók: Ercsey Dániel

Aztán persze kiderül, hogy Faludy vagy nagyon hatásvadász módon írta meg a versét, vagy egyáltalán nem volt fogékony az árnyalatokra. Nincs szándékomban relativizálni a partizánok, vagy éppen az olaszok rémtetteit a vidéken, de három évtizeddel Faludy után azt tapasztaltam, hogy a helyi borászoknak jellemzően olasz családnevük és horvát keresztnevük van, és egyaránt beszélnek horvátul és olaszul. Sőt, amikor hallgatom a horvát beszédüket - én aki nem értek horvátul - felfigyelek a nyelv megváltozott, olaszos dallamára és a gyakori olasz szavakra, amiket belekevernek a mondanivalójukba.

Fotó: Ercsey Dániel

Ami Motovunt illeti, az álom szertefoszlott, aludtam a falai között, végignéztem a városfalról a napfelkeltét, ahogy a völgyeket köröskörül beborítja a tenger felől a Mirna folyócskát követve bekúszó köd, ittam az olaszos kávéjukat, kóstoltam a boraikat, úgyhogy az életemben már csak egyszer kell visszamennem (remélem többször fogok!), mert a templomba és a toronyba még nem jutottam be. Ami pedig a ködöt illeti, fontos tudni, hogy a környéken jellemző ez az időjárás, éppen ezért telepítik az alacsonyabban fekvő területekre a malvaziját és magasabbra a terant. Utóbbi később érik és az őszi köd és nedvesség rothadást indítana el a kékszőlőn, így az ökölszabály az, hogy a teran az őszi ködhatár felett terem.

Fotó: Ercsey Dániel

Fakin teran 2022

Közepes bíbor szín. Friss vörösboros illat sok-sok fekete bogyós gyümölccsel, dzsúzos hangulattal, pici borssal. Közepes test, lendületes savak, érett tanninok. Dinamikus korty, lendületes, gyümölcsös, fűszeres, nagyon jól iható, és hosszú. Bármikor innám. 90/100 pont

Benvenuti Caldierosso (teran, merlot, nebbiolo, tempranillo) 2021

Közepesnél mélyebb bíbor szín. Fekete bogyósok és piros bogyósok az illatban. Közepesnél nagyobb test, szép savak, kissé lágyabb mint az előző. Nagyon gyümölcsös, nagyon jól iható, közepes lecsengéssel. 88/100 pont

Benvenuti Caldierosso 2020

Közepes rubin szín. Szép gyümölcsösség az illatban. Érett de feszes tanninok, közepes test, szép savak, érett piros bogyósok az ízben. Nagyon jól iható, hosszú. 90/100 pont

Tomaz Barbarossa 2020

Közepes rubin szín, bíbor reflexekkel. Illatában kirobbanóan gyümölcsös, szeder, fekete cseresznye. Nagy test, édes fűszerek, vanília, szegfűszeg, szeder, pici lekvárosság, lendületes savak. Nagyon egyben van, de érdemes eltenni még 4-5 évre. A fa még picit ráül. 89/100 pont

Fotók: Ercsey Dániel

Bertoša teran 2020

Közepes gránát szín. Illatában pici brett, érett piros bogyósok. Kóstolva közepesnél nagyobb test, meggy, cseresznye, gránátalma, ribizli. Kicsit rusztikus. Élénk savak, közepes lecsengés. 86/100 pont

Valenta Terre di paradiso 2020

Közepes rubin szín. Érett illat, sok piros bogyós gyümölccsel, lekvárossággal, ásványossággal. Közepesnél nagyobb test, élénk savak, a sav felé billen az egyensúly, a gyümölcsök is éretlennek hatnak. A lecsengésben főleg meggy jelenik meg. 85/100 pont

Fakin Il Primo 2020

Közepes rubin szín. Visszafogott illat fekete bogyós gyümölcsökkel, pici medvecukorral, grafittal. Kóstolva feszes elegáns szerkezet, lendületes savak, közepesnél nagyobb test. A gyümölcsök érettek, a hordó még erősen érződik, érdemes elfektetni 4-5 évre. 87/100 pont

Benvenuti Livio 2019

Közepesnél halványabb rubin szín gránát reflexekkel. Ásványos illat sok cseresznyével és meggymaggal. Közepes test, lendületes savak, sok gyümölcs, főleg újra meggy és cseresznye, gránátalma és ribizli. Jól iható, frissítő, de nem komplex. 87/100 pont

Valenta Terre di Paradiso 2019

Közepesnél halványabb rubin szín. Pici illó, van benne valami vadság, fermentált meggydzsúz. Kóstolva közepes test, éles savak, megint csak meggydzsúz, összehúzza a szájat és a homlokot. 80/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Bertoša teran 2018

Közepes gránát szín. Illatában pici brett, nem tiszta. Kóstolva közepesnél kisebb test, élénk savak, brett, istálló, meggy. Nem innám. 81/100 pont

Tomaz Barbarossa 2018

Közepes rubin szín. Halvány istállós  érintés, mellette piros és fekete bogyós gyümölcsök garmadája. Közepes test, feszes tanninok, szép savak. Lendületes korty, közepes lecsengéssel. 88/100 pont

Fakin Il Primo 2018

Közepes gránát szín. Illatában, szilvával, almával, fermentált cseresznyével. Közepes test, lendületes savak, púderes, cukorkás, szilvalekváros ízek. Közepes lecsengés. 88/100 pont

Benvenuti Anno Domini 2018

Közepes gránát szín. Gyökérzöldségek, leveszöldségek, cékla, ribizli, cseresznye az illatban. Kóstolva édeskés gyümölcsösség, lendületes savak, nagyon jól iható, feszes tanninszerkezet. Sok-sok gyümölcs a kortyban, meggy és cseresznye főleg. 91/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Tomaz Barbarossa 2017

Közepes gránát-rubin szín. Buja érettség az illatban, dzsúzos gyümölcsösséggel, ribizlilekvárral. Kóstolva közepesnél nagyobb test, lendületes savak, ribizli és ribizlilekvár, meggy és cseresznye, feszes tanninok, pici puncs a korty végén. Hosszú lecsengés. 94/100 pont

Fakin Il Primo 2017

Közepes rubin szín, enyhén bíbor reflexekkel. Szeder, szilva, vanília, érett fekete cseresznye az illatban. Nagy test, selymes tannin, sűrű, harapható, szép lendületes savak, hordófűszerek. Sok szeder, szilva, vanília, szegfűbors. Nagy, komplex bor, szinte végtelen lecsengéssel. 95/100 pont

Benvenuti Anno Domini 2017

Közepes rubin szín. Illatában gyökérzöldségek, fehérrépa, cseresznye és szilva. Közepes test, kerek savak, érett meggy, cédrus és cseresznye az ízben. Jól iható, gyümölcsös, de csak közepes a lecsengés. 88/100 pont

Tomaz Barbarossa 2015

Közepes gránát szín. Szegfűbors, szerecsendió, pici istálló az illatban. Kóstolva közepes test, élénk savak, dzsúzos hangulat, meggyel sok fűszerrel. Picit már oxidált, de még jól iható. 86/100 pont

Fakin Il Primo 2015

Közepesnél mélyebb gránát szín. Cédrus, csokoládé konyakmeggy az illatban. Kakaópor, cédrus, kerek savak, közepesnél nagyobb test. Érdekes tétel, közepesnél hosszabb lecsengéssel. 86/100 pont

Fotók: Ercsey Dániel

Benvenuti Anno Domini 2015

Közepesnél mélyebb rubin szín. Illatában meggy, cédrus, szegfűbors. Kóstolva közepesnél nagyobb test, lendületes savak, érett és élénk, fűszeres és gyümölcsös egyszerre, grafittal és arcszesszel a végén. Tetszik. 88/100 pont

Benvenuti Anno Domini 2011

Közepesnél mélyebb rubin szín. Illatában istálló, hús, fekete bogyósok, cédrus, szegfűbors. Nagy test, pici szénsav, jó savak, érett piros és fekete bogyós gyümölcsök, fűszerek, istálló. A lecsengésben édeskés fekete bogyósok. 86/100 pont

Benvenuti Santa Elisabetta 2019

Közepesnél mélyebb rubin szín. Illatában vanília, szegfűbors, érett szilva és szeder, meggy és cseresznye. Nagy test, kerek savak, selymes tanninok. Az ízben az illat ismétlődik, pici csokoládé is van benne és pici puncs. Hosszú a lecsengése. 94/100 pont

Valenga Dionigi 2018

Közepes gránát szín. Visszafogott illat, ásványos, meggyes. Kóstolva nagy test, vibráló savak, pici grafit, meggylé, ribizli. Egy kicsit szétáll, mintha még idő ellen neki, a lecsengése közepes. 87/100 pont

Tomaz Superior 2018

Közepesnél mélyebb rubin szín, gránát reflexekkel. Édes illat csokoládéval, kakaóporral, grafittal, fával. Kóstolva közepes test, pici oxidáció, cédrus, fa, bors, tea. Közepes lecsengés. 85/100 pont

Fakin Michel 2015

Közepesnél mélyebb gránát szín. Illatában édes fűszerek, pici rózsabors, meggy és cédrus, feketeribizli és lekvárosság. Nagy test, kerek savak, lekváros korty, ribizli lekvár, meggylekvár. Hosszú, édeskés lecsengéssel. 90/100 pont

Úgy tűnik, legalábbis a kóstoló és az azt követő beszélgetés alapján, hogy valamikor 2017 tájékán történhetett valami, onnantól kezdve kevesebb a brett, visszafogottabb a fahasználat, gyümölcsösebbek az ízek, legalábbis a nagy átlagot tekintve. Ez pedig érzésem szerint az érlelésre szánt boroknak is jót tesz majd. Az egykor lesajnált teran komoly tényezővé nőtte ki magát az Isztrián, aminek nem csak a termelők, hanem a fogyasztók is örülhetnek, hiszen így a nyári szezonban megvásárolhatják a téli kandalló mellé való bort is, aztán amikor kibontják, valahol egy német, osztrák vagy lengyel, netán magyar nappaliban decemberben, már kezdhetik is tervezni a következő évi isztriai utazást. Mert valljuk be, aki egyszer úszott a mélykék vízben a sziklás partok mellett, kóstolta a helyi olívaolajat, evett egészben sült szalonkát, megízlelte a helyi szarvasgombát, sonkákat és sajtokat, látta a napfelkeltét belső-Isztria valamelyik sziklára épült városából, állt már a pulai római amfiteátrum porondján, elámult a berami freskókon, a parti sáv velencei stílusú építészetén, vagy éppen az olaszos kávékon a városkák kávéházaiban, az újra meg újra visszavágyik ebbe a csodavilágba.