Kérem Várjon!
Cikkek
Itt mindenki tudja, hogyan kell jó bort készíteni
55. Villányi Borverseny
Gáll Orsolya
2024 March 11.

Hol van az a hely, ahol a legmagasabb az egy négyzetméterre eső villányi borászok száma? Villányban, méghozzá a villányi borversenyen. A megmérettetésen évről  évre kis- és nagytermelők egyaránt elindulnak, hordós és palackos borokkal is lehet nevezni. Az ítészek szerint jó hír, hogy valamennyien felkészültek, és a minőség tekintetében is közelítenek egymáshoz. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy számos kiváló minősítés született. És természetesen idén is megválasztották a média borát. De kezdjük az elején!

A villányi borversenyt egész évben nagyon várják a villányi gazdák, a 300 négyszögölös és a 100 hektáros szőlővel rendelkezők egyaránt, mondja Günzer Tamás, a Villányi Hegyközség alelnöke, a borversenyt szervező hegyközségi választmány tagja, aki a kulisszatitkokba is beavat minket. „Összetartó csapat vagyunk, egy hajóban evezünk, közös a cél, nem vagyunk féltékenyek egymás sikereire. Ha egy hazai vagy nemzetközi borversenyen bármelyik villányi borász helyezést ér el, annak együtt örülünk. A villányi megmérettetésre alaposan felkészülünk. Külön választmányi ülésen megbeszéljük, kiket hívunk meg, igyekszünk neves és borszakértő ítészeket megnyerni, ez rangot ad a versenynek. Hiszen azok a tételek, amelyek itt díjat kapnak, országosan is jól teljesítenek. Idén a nyolc bírálóbizottságba csaknem félszáz szakembert hívtunk, köztük olyan nagyágyúkat, mint Horkay András borszakértő, a CEWI alapítója, vagy Kállay Miklós professzor, a Magyar Bor Akadémia alapítója, aki a villányi borverseny tiszteletbeli elnöke.”

A megnyitón Kállay Miklós hangsúlyozta, hogy most igazán nagy munka vár a borászokra, mivel sok tekintetben „ellenszélben” dolgoznak, hiszen van egy erős alkoholellenes kampány a világban. „Néhol még politikai színezetet is kap, hiszen a bor számos európai országban, köztük hazánkban is a nemzeti büszkeség része. A borfogyasztás általánosságban is csökken, és az alkoholmentes borok megjelenése is nagy kihívást jelent. A villányi borászok pedig ennek ellenkezőjét hirdetik.”

219 vörös, 60 fehér, 38 rozé, 4 gyöngyözőbor és két pezsgő került elosztva a nyolc bíráló bizottság elé. Riczu Tamás borász a 7. bizottságban zsűrizett. Megkérdeztük, hogyan is zajlik pontosan a folyamat és milyen eredmények születtek náluk. „Minden asztalnál 6 fős bizottság foglal helyet, mindenki maga pontoz minden egyes tételt, a saját érzékszervi tapasztalata alapján. Amikor beadjuk a lapot, a bizottsági elnök elmondja a pontszánokat, és ha nagy a különbség, akkor azt megbeszéljük, kiegésztjük és a végén 3 tételt visszakóstoltunk. Az általunk kóstolt fehérborok házasítások voltak a 23-as évjáratból, tiszta illatú, illatos fajtákból. A rozék ép, érett, egészséges borok voltak. A vörösek közül a fiatal – 21-22-23-asok – szépen hozták a fajtajegyeket, a hordós jegyek szépen mutatkoztak, jól látszik, hogy a borászok már erre a fajtára is nagy súlyt fektetnek, ez jól látszott a mintákból. A 2020-as évjáratú francok jól mutattk a borvidéki hordós érlelésű jegyeket, és szépen jöttek a gyümölcsös karakterek. A 2019-es cuvée-k is kiválóak voltak, szépen használják a bordói fajták házasítását. Jópár aranyat kiosztottunk.”

A Média Bizottság a legjobbak közül választotta ki a Villány Média Borát. Összesen harminc tételt kóstoltunk, valóban a legjobbak legjobbjait. A bírálat néha olyan volt, mint egy egzotikus utazás, hiszen a fehérvirágos, zöldalmás, körtés, epres, puncsos, füstös aromák éppúgy megjelentek, mint az animális, lóistállóra hajazó vaskos érzetek. Hihetetlenül nehéz kiemelni egy bort az aranyérmesek közül, hiszen egyik jobb volt, mint a másik. A fehérek és a rozék között is találtunk kedvünkre valót, de végül mégis egy, talán a borvidékre leginkább jellemző bort sikerült kiválasztani, hiszen a cuvée-ben 50 százalékban szerepelt a borvidék zászlóshajójának számító cabernet franc. A Média Bizottság végül Koch Csaba 2021-es évjáratú Villányi Csanád Cuvée borát választotta Villány Média Borának. 

Koch Csaba jónéhány díjat bezsebelt az idei versenyen. Minket főképp a Média Bor, a Csanád története érdekelt. Elmondta, hogy azok a szőlőültetvények, amelyek ennek a bornak az alapjai, Diósviszlón találhatók, ami a borvidéken belül egy különleges adottságú hely. „A Csanád szőlői nagyjából a tengerszint felett 190 méteren helyezkednek el, és több mint 10 méter vastag a termőréteg. Ez nagyon magas kötöttséget jelent, megvan a megfelelő víztartalom a talajban. Talán ennek is köszönhető, hogy hogy az elmúlt években rengeteg hazai és nemzetközi borversenyen értünk el sikereket, ezen a borversenyen boraink 13 arany és négy nagyarany éremmel bizonyítottak.  

A 21-es évjáratú Csanád egy franc túlsúlyos cuvée. Teljesen új Trust hordóban külön érlelem az egyes fajtákat, a cabernet franc-t amerikai tölgyfa, a cabernet sauvignont magyar tölgy, a merlot pedig francia tölgyfahordóban pihen. Egy év után megkóstoljuk, akkor derül ki, hogy tudunk-e Csanádot készíteni. Mindhárom fajtának nagyon jónak kell lennie. A Csanád a pincészetünk csúcsbora, 2011-ben készítettem az első évjáratot, a 2012-essel rengeteg nemzetközi díjat nyertem, Champion díjakat, és Magyarország legjobb vörösbora lett. A közelmúltban hozzáértő közönségnek tartottam kóstolót, egyértelmű volt, hogy a 21-es nagyon kimagasló minőség lesz. Nagyon nagy testű, nagy szerkezetű bor, de törekedtem arra, hogy barátságos, szerethető legyen, nagyon kellemes egyedi illatvilággal. A cabernet franc túlsúlya és a hordók összeválogatása miatt azonnal beazonosítható, büszke vagyok erre az egyedi íz és illatvilágra. Harmónia és elegancia jellemzi, ez volt a célunk.”