A szakmában egyre többen tudják, de még ott is okozhat meglepetést, hogy déli szomszédunknál annyira komolyan veszik a furmintot, hogy ugyanúgy önálló palackot alkottak rá, ahogy Tokajban. De vajon milyenek ezek a borok? Ennek jártunk utána egy kóstolón.
A cikkben szereplő összes fotót (kivéve a térképet) Ercsey Dániel készítette.
A horvát Medimurje, vagy Muraköz a szlovén határ mellett bújik meg, Magyarországtól látótávolságra. A déli határa a Dráva, az északi a Mura, a régió legnagyobb városa Csáktornya, de Varasd az igazi központ a Dráva partján. A szőlők itt ugyanúgy néznek ki, mint a szomszédos szlovéniai Jeruzalem dombjain, a borvidék központi kilátójából pedig rálátni Muraszombatra, Lendvára, az ausztriai hegyekre és persze Magyarországra is. A régi térképek alapján furcsa módon ez a vidék nem volt Stájerország része, éppen a valamikor határ másik oldalán feküdt, akárcsak most.
A furmintot errefelé pusipelnek hívják, de nem volt ez mindig így. A szőlőfajta neve itt hagyományosan sipon, akárcsak az innen néhány kilométerre fekvő Szlovéniában. Igen ám, de a frissen önállóvá vált Horvátországban a politikusoknak szúrta a szemét, hogy egy „ősi horvát szőlőfajtát“ szlovén néven neveznek, így rendeletben megtiltották a sipon név használatát és kötelezték a medimurjei termelőket, hogy a más horvát borvidékeken a fajtára használatos moslavac néven hozzák forgalomba a borukat. Ahogy az lenni szokott, amikor a politika hozzá nem értéssel és rövidlátással párosul, az eredmény katasztrofális volt. Az eladások néhol 80%-al estek vissza, senki nem akart moslavacot venni.
Így hát a kétezres évek elején összeültek a helyi borászok és a Hortus nevű egyesületükben megoldást kerestek a problémára, ami meg is érkezett néhány több száz éves irat formájában, ahol a furmintra/siponra posipel/pusipelként hivatkoznak. Jelenleg az a helyzet, hogy a pusipel nevet a furmintra kizárólag a Hortus egyesület tagjai (jelenleg 28-an vannak) használhatják, mert ez nincs bejegyezve mint a fajta hivatalos neve. Vagyis a pusipel egy márkanév, amit azonban igen komolyan vesznek, van két kategóriája, a classic és a prestige, van önálló palackja, vannak klónkutatások és önálló klónszelekció száraz borra, édes borra és pezsgőre is. És persze csak és kizárólag 100% furmint lehet a palackokban. A cél persze az, hogy a név bekerüljön a fajtajegyzékbe mint a moslavac szinonimája, onnantól pedig bárki használhatja majd, de jelenleg csak az egyesület tagjai készíthetnek pusipelt. Persze a furmint távolról sem a fő fajta errefelé (az a sauvignon blanc), de az elmúlt évtized felfutása miatt előlépett a zászlóshajóvá, mindenki erről beszél és a piaca szépen bővül. A legújabb trend - az éghajlat miatt ez nem is meglepő - a pezsgősítés, akárcsak Tokajban. Az első nyolc tétel mindegyike tradicionális pezsgő.
Hažić Protagonist Toni 2022
Intenzív felhabzás, hosszan megmarad a hab. A buborékok jó eloszlásúak de nagyok. A színe közepes citrom, illatában keksz, sárgabarack, élesztő. Közepes test, kellemes savak, jó arányok. Az ízben zöldalma, barack, keksz. Nagyon jól iható, közepes lecsengéssel, pici cukor mintha kerekítené. 88/100 pont
Jakopić Terbotz 2020
Intenzív de rövid felhabzás, a szélen nagy buborékok, középen picik. Nagyon élesztős illat, picit fülledt-érett is, gyurmával, keksszel, szénával, gyógynövényekkel. Közepes test, éles-élénk savak, kicsit rusztikus, kezdődő reszelt almás oxidációval. Gyorsan meg kell inni ha van belőle otthon. 83/100 pont
Dvanajščak-Kozol Pozoj
Közepes citrom szín. Rövid felhabzás, nagy buborékokkal. Közepesen intenzív de komplex illat, virágokkal, gyurmával, keksszel, élesztővel, gyümölcsökkel. Közepes test, szép gyümölcsösség, elegáns savszerkezet, pici keksz a háttérben. Nagyon jól iható. 87/100 pont
Preiner Tena 2019
Hosszú felhabzás, közepes bubikkal, közepes citrom színnel. Borszerű illat, fehér húsú gyümölcsökkel. Kóstolva éles-élénk savak, zöldalma, citrusok, citromhéj, zöldfűszerek. A sav felé billen a korty, savanykás lecsengéssel. 82/100 pont
Kocijan Felicita 2020
Közepes felhabzás de hosszan megmarad a pohárban. A színe közepesnél mélyebb citrom. Érett, picit mézes, szotyolás illat. A test közepes, picit lusta savak, ellaposodik a korty. Mintha bornak indult volna és később eszméltek hogy pezsgőt akarnak csinálni. 80/100 pont
Tomšić Zlatni Zvir
Közepes citrom szín, hosszú és intenzív felhabzás, nagy bubikkal. Illatában édes gyurma, pici aszalvány, sárga virágok. Közepesnél nagyobb test, kerek savak, szép gyümölcsösség és mellette gyurma, keksz. Nagyon jól iható, a cukor szépen kerekíti, Nem tudom meddig tartható még el, de most innám. Nyáron lehet, hogy túl sok lenne, kicsit farnehéz. 86/100 pont
Štampar Urban White
Közepes citrom szín, intenzív felhabzás, ami közepesen hosszan marad meg a pohárban. Ásványos illat, zöldfűszerekkel, pici élesztővel, férfias, már-már szikár. Közepes test, élénk savak, elegáns-feszes szerkezet, jól elkészített, körző-vonalzó cucc. A lecsengés citrusos, zöldalmás. 87/100 pont
Novak Pjenusac 2021
Mély citrom szín, intenzív de rövid felhabzás. Érett mézes kekszes illatok. Nagy test, édes ízek, széna, szalma, narancshéj, kandírozott gyümölcsök, körte. Kicsit rusztikus, nagyon pici oxidációval, de el tudom képzelni, hogy ebből adnak el a legtöbbet, nagyon piacos. A cukor felé billen, egyértelműen félszáraz kategória. 82/100 pont
Innentől pedig jöjjenek a pusipelek, vagyis azok a horvát furmintok, amiket nem moslavacnak hívnak!
Kocijan pusipel classic 2023
Halvány citrom szín. Illatában zöldalma, fehérrépa, menta. Közepes test, kerek savak, zöldalmás ízek. Jól iható, jó savakkal, viszonylag visszafogott ízképpel és közepes lecsengéssel. 85/100 pont
Jakopić pusipel classic 2023
Közepes citrom szín. Illatában fehér virágok és fehér húsú gyümölcsök, amik az ízben ismétlődnek. Kerek, közepes testű, elegáns szerkezetű, visszafogott ízű bor. Közepes lecsengés, benne citrusok. 84/100 pont
Jakopić pusipel supreme 2019
Halvány óarany szín. Illatában alkoholédesség, pici oxidáció, érett gyümölcsök, dióolaj. Kóstolva nagy test, egyértelműen oxidált, magas alkohol, sok tannin, pici kesernye. 80/100 pont
Novak pusipel 2019
Közepes citrom szín. Visszafogott illat, pici ásványossággal, fehér virágokkal. Közepes test, kerek savak, fehér húsú gyümölcsök és fehér virágok. Visszafogott, rövid, de tiszta. 84/100 pont
Preiner pusipel classic 2023
Halvány citrom szín, zöldes reflexekkel. Illatában fás jegyek, édes fűszerek. Ízében is fás, miközben a korty közepe üressé válik. Hibátlan, de nincs egyénisége. 82/100 pont
Preiner pusipel Salix 2022
Közepes citrom szín. Visszafogott illat, benne fa, pici szotyola, olajos magavak. Közepes test, jó savak, itt nem ül rá annyira a fa, de inkább a fás aromák jönnek, érett, narancshéjas, vaníliás, mogyorós jegyekkel. A lecsengése közepes. Érdemes érlelni pár évet. 87/100 pont
St. Jerome Charactere pusipel 2023
Közepes citrom szín. Visszafogott, zöldfűszeres, fehérrépás illat, kezdődő oxidációval. Nem tiszta. Ízben is ez a helyzet, földes, répás, bizonytalan.Nem innám. 76/100 pont
Dvanajščak-Kozol classic pusipel Sveti Jure 2022
Közepes citrom szín. Visszafogott de tiszta illat, ásványossággal, fehér húsú gyümölcsökkel. Közepes test, kerek savak, elegáns szerkezet. Jól elkészített bor, szép gyümölcsös ízekkel és egész hosszú lecsengéssel. 87/100 pont
Dvanajščak-Kozol Mohokos prestige pusipel 2021
Közepes citrom szín. Visszafogott illat, benne fehér virágok, fehér húsú gyümölcsök. Közepesnél nagyobb test, feszes szerkezet, szép tanninok (16 hó akác hordóban), jó savak, fás-akácos aromák, érett fehér húsú barackkal, körtével és almával. 88/100 pont
Štampar classic pusipel 2023
Közepes citrom szín, visszafogott, ásványos illattal. Közepes test, lendületes savak, pici szénsav is érződik, mellette zöldalma, sós citrom, érintésnyi fa a korty végén. Lehet, hogy érdemes eltenni 1-2 évre és utána kibontani. 88/100 pont
Kunčić pusipel 2022
Közepes citrom szín. Visszafogott illatában pici tűzkő, ásványosság, citrom. Kóstolva közepes test, a savak felé billenő egyensúly. Az ízben zöldalma és citrom, a lecsengése közepes. 84/100 pont
Cmrečnjak pusipel 2022
Közepes citrom szín. Az illatban őszibarack és pici édes gyurma. Szájban közepes testet kapunk, lendületes savakkal, almával, dinnyével, gyurmával, pici szotyolával. Van tartása, hosszú a lecsngése, felfelé lóg ki a sorból. 89/100 pont
Cmrečnjak Maderka pusipel 2021
Mély citrom szín. Illat pici füst, kukorica, érett gyümölcsök, édes gyurma. Közepesnél nagyobb test, kerek de lendületes savak, érett ízek, őszibarack, alma, pici vaj. Az egésznek van egy elegáns szerkezete és hangulata, a lecsengése is hosszan megmarad a szájban. 91/100 pont
Cmrečnjak X2 2021
Narancsbor, hat hónapos macerációval. Mély citrom szín, szűretlen. Illatában szalma, széna, őszibarack, érett alma. Közepesnél nagyobb test, kerek savak, szénás ízek. A kategórián belül szép narancsbor, hosszú lecsengéssel. 87/100 pont
Hažić pusipel 2022
Közepes citrom szín. Menta, gyógynövények és érett alma az illatban. Elegáns szerkezet, szép savak, közepes test. Az ízben szép gyümölcsösség. Kerek, hosszú, jól iható. 86/100 pont
Tomšić pusipel 2022
Közepes citrom szín. Illatában édes fűszerek, édes fehér húsú gyümölcsök és pici menta. Kóstolva közepes test, pici szénsav, a maradékcukor miatt édesnek ható érett fehér húsú gyümölcsök, kerek savak. Kicsit üres, egydimenziós a korty, de jól iható. 85/100 pont
Horvat pusipel 2022
Közepes citrom szín. Illatában alma, menta, szép édes gyümölcsösség. Közepes test, kerek savak, körte, alma, sárgadinnye az ízben. Jól iható, elegáns szerkezetű bor, a lecsengése is viszonylag hosszan megmarad a szájban. 88/100 pont
Horvat K32 barrique pusipel 2021
Közepes citrom szín. Illatában vanília, mogyoró, édes fűszerek ésgrillázs. Szájban nagy test, kerek savak, feszes tannin és sok édes fűszer. Bármi lehetne, nem csak furmint, a sok fa elnyomja a fajtát. 86/100 pont
Knehtl Medenjak pusipel 2022
Közepes citrom szín. Illatában pici édes fűszer, érett fehér húsú gyümölcsök. Szájban közepes test, kerek savakkal, édes gyümölcsösséggel. Nagyon jól iható, édes-savanyú lecsengéssel, cukrozott citromal, narancshéjjal, mindeközben a legvégéig friss marad. Szuper! 88/100 pont
A jegyzetek után mindenki döntse el maga, hogy jelent-e bármilyen fenyegetést Tokajra nézve Medimurje. Én úgy látom, hogy a stílus egészen más, annyiban talán érdemes rájuk figyelni, hogy ez a könnyebben érthető vonal sokkal népszerűbb a nagyvilágban, elég csak a pinot grigio őrületre gondolni. Mindenesetre a borvidék tényleg elképesztően közel van, szóval érdemes tenni egy kitérőt a horvát furmintokért is!