Kérem Várjon!
Cikkek
Dupla dupla
Két fehér, két vörös
Győrffy Zoltán
2024 February 05.
Nem volt semmi tematika, amikor legutóbb Csaba barátommal kóstolni ültünk le. Meglepő módon ő hozott két fehéret, mire én két vörössel válaszoltam. A dupla dupla egész izgalmas estét eredményezett.

Ausztriai kiruccanás, zöldveltelini-beszerzéssel kombinálva. A borok a helyi Billa kínálatából vannak, vagyis széles körben elérhető tételek.

Pfaffl Grüner Veltliner Weinviertel DAC 2023

A családi borászat mintegy 155 hektáron gazdálkodik Bécstől alig 25 kilométerre északra. A fő fajta értelemszerűen a zöldveltelini, amelyből féltucatnál is több verziót készítenek. A Selection a boltláncokban is kapható, friss tétel. Szép illat, sok gyümölcs, barack, bors, pomelo. Kortyban visszafogottabb, de tiszta, könnyed, jóivású. Pop. A beszerzési ára 6.99 euró volt, nálunk olyan 87 pontig jutott el.

Domäne Wachau Grüner Veltliner Selection 2021

Az egyik legcsodálatosabb borvidéken, Wachauban 400 hektáron 250 család műveli a szőlőket. Persze profi menedzsment és borászati technológia segíti őket ahhoz, hogy Ausztria egyik meghatározó borászatává fejlődtek. Ez a bor a multis verzió, olyan 10 euró közötti áron lehetett. Szikár, csonthéjasok, nagyon szép, markáns savak, borsos, ásványos, érett citrusok és zöldalma, lime és roppanós barack. Szépen nyílik. 89 pont.

Mrđanin Probus 2020

Az első vörös Szerbiából érkezett, a szerémségi borászok az utóbbi évekbem nagyon bíznak a probus fajtában, ami egy helyi keresztezés, valakinek eszébe jutott ugyanis a cabernet sauvignon és a kadarka fajtékat összehozni. És van is benne valami, egész izgalmas tételeket kóstolhattam már korábban is. A Mrđanin birtok Karlócán található, tízhektáros területen gazdálkodnak. A Probus telt, de elegáns, szép arányokkal, erdei bogyós gyümölcsökkel, csokival, kerek, finom tanninokkal. Nincs benne túlzás, jól összerakott, izgalmas ízvilág. 1500 dinár, ami 5000 forintot jelent. 90 pont.

Ipacs Szabó Birtok Ég és föld között Villányi Franc Super Premium 2019

Ipacs Szabó István máriagyűdi birtokán szép borok születnek. A kéthektáros területen cabernet franc és kékfrankos található, ez a bor az első super premium Villányi Franc. 100% cabernet franc. Vannak borok, amik mellett érdemes elidőzni. Ezzel a franc-nal teljesen így jártunk. Első szippantásra, sőt kortyra, a probus vitte a prímet, de 5 perc után már pariban volt Ipacs bora, utána meg minden tekintetben kibontakozott. Áfonyás, meggyes, borsos, kissé füstös illat, amiből kiemelkedik a fűszeres erdei bogyós mix, kávé és fahéj. Kortyban masszív, de harmonikus, jön a hordófűszer, van kávé, csoki, bors és szegfűszeg, de van áfonya, van meggy, van szeder, van kis bozót, van kis erdő, van kő és legfőképp hosszúság van benne. Fiatal bor, jó volt megkstolni, de kár volt ilyen korán kibontani, ha lenne még egy palackom, öt évig még rá se néznék. 9900 forint, 93 pont.