Kérem Várjon!
Cikkek
Egy furmint (nem csak) februárra
Egy bor: Bott Csontos 2021
Jenei Balázs
2024 February 06.

A februárhoz már úgy hozzánőtt a furmint, mint a novemberhez, hogy annak száraznak kell lennie. Ezt a bort azonban nem csak februárban érdemes inni.

Akik szeretik a tokaji borvidék borait, és a furmintot, előbb utóbb eljutnak a Bott Pincéhez. A pincészet borai kiemelt státuszt élveznek a borszeretők közt, és ezek egy része közvetlenül a Bodó családtól jutnak el a fogyasztókhoz. Egyes tételekhez nem is lehet máshogy hozzájutni, vannak viszont boraik, amik az elmúlt 18 év munkájának köszönhetően nagyobb palackszámban készülnek és megtalálhatóak borkereskedésekben is. Bodó Judit és férje, Józsi alapvetően dűlős borokat készít, hogy megmutassa az egyes szőlőterületek közti különbséget.

A Csontos dűlő neve összefort a Bott pincével, hiszen már a kezdetek óta a szortiment részét képezi az olaszliszkai területről készülő bor. A szőlőt itt a vadak is szeretik, legyen szó akár a friss telepítésről, akár a megtermelt gyümölcsről, a muskotály szinte mindig a vadak eledeleként végzi. Szerencsére marad azért a tőkén is, így a 2021-es évben 3918 palacknyi furmint készült a dűlőből.

Bott Csontos 2021

A Csontosnak mindig több idő kell, és a pincészet most megengedhette magának azt a luxust, hogy majd egy évig érlelje palackban a 2021-es évjáratot, ami 2023 májusában került forgalomba. Először novemberben kóstoltam a pincészet 2022-es évjáratának bemutatóján, de néhány napja nyugodt, ünnepi körülmények közt is kinyitottunk egy palackot.

A bor illatában először piros és zöldalma érezhető, majd idővel nyílik, és egyre bujább lesz, őszibarackkal, némi maracujával, fehér szirmú virágokkal, pici mézzel, hordófűszerekkel, kovaköves sóssággal. A korty nagy, kerek, összesimult mindene, aminek elején az alma és az őszibarack dominál, majd érkeznek a fűszerek, míg a lecsengésben mandarin, sóban eltett citrom, és némi cseresség játszik nagyon hosszan. A test közepesnél nagyobb, a savak érezhetőek, de végig minden remek egységet alkot. Buja, fűszeres és izgalmas bor, amit nagyon jó inni.

Ha valaki nem szálazná, akkor valószínűleg ő is azt állapítaná meg, hogy a korty fűszeres, kerek, gazdag, és ez egy piszok jó bor. Érdemes eltenni, de most is nagy élmény. 94 pont.