Egy fárasztó nap után még a főzés szerelmesei sem szívesen töltenek hosszabb időt a konyhában. Azonban egy egyszerű, 30 perc alatt elkészíthető vacsora még kikapcsolódásul is szolgálhat. A következő két étel, a ma már kevésbé szigorú nagyböjt hetének étrendjébe is beilleszthető.
Féláron kínálja a Béres-borokat a Radó Vinotéka holnap. A rendeléseket április 21-én, 17 óráig kell leadni, szállítás egy hét múlva.
A Pécs-Mecseki Borút idén is megszervezi hagyományos május eleji Bormajálisát. Április 29. és május 1. között pécsi borvidéki borászok települnek ki a Ferencesek utcájába, hogy boraikat kínálják az érdeklődőknek a város Kult-Utcájában.
Kevés annyi lélekemelő pillanat van borozásaink során, mint egy gyalogtúrát követően a piknik-kosárból (na jó, hátizsákból) elővenni egy palack jó bort, néhány poharat, és a fűbe heveredve, ideális esetben akár még szőlőtőkék között koccintani. Rendhagyót borbemutató rendezett a kisharsányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet a múlt héten, új dűlőválogatását a bor elsődleges születési helyén, azaz az 1992-ben telepített cabernet sauvignon tőkék között kóstolhattuk meg. A Vylyan jóvoltából, némi túrázás által, így aztán mi is feljutottunk a Dobogó legtetejére. A csúcson még a Nap is kisütött.
Nyilvánosak a Challenge International du Vin 2011 eredményei, a Bordeaux-i borversenyen idén összesen 37 magyar bort díjaztak éremmel. Nyolc aranyból 4, tizenkét ezüstből 2, tizenhét bronzból 5 a Pannon Borrégióból származik, ezzel Eger után a második legeredményesebb magyar küldöttség a dél-pannóniai. Aki a teljes listát eredetiben böngészné, íme a link, a többiek kattintsanak, itt a pannon érmesek listája.
Kezd normalizálódni az időjárás, egyre több helyen építik fel az idei kerthelyiséget, és egyre csökken az elfogyasztott vörösborok aránya. Egyszóval itt a tavasz, (és idén korábban ébredtünk) indul a Pécsi Borozó Fröccs-kalauza. A megszokott őszinteséggel, hetente egy fröccsöző-hellyel. Viszont lehet újrázni a tavalyi helyeket, várjuk a javaslatokat. Rögtön egy erős választással nyitunk, meglepetés a panel alatt, ott, a Nagy Jenő utcában.
Legalábbis Mayer Márton villányi borász ekképpen helyezi el pincészetét a borvidék termelői között. A Mayer Pince és Panzió a Bock Pincészet tőszomszédságában található, ezt pozitívumként éli meg Mayer Márton, nem pedig hátrányként. Inkább erősítjük egymást, sőt, ha ott teltház van vagy a vendégek másféle borokat szeretnének kóstolni, akkor átjönnek hozzám – mondja Mayer, aki hozzáteszi, hogy semmivel sincs rosszabb helyzetben, mint a nagyok, az én boraimat ugyanúgy elviszik mindet az utolsó palackig. Van egy visszatérő réteg, aki kifejezetten az én boraim miatt jön Villányba.
Hétvégén még lehet alapanyagot, vagy ötletet gyűjteni receptversenyünkhöz Orfűn, a hagyományos Medvehagyma-fesztiválon. Április 15-17-ig medvehagymás ételek, előadások és gyerekprogramok várják a medvehagyma szerelmeseit a Muskátli Vendéglő udvarában.
A spenót a legkorábbi friss zöldség. Igazi tavaszhírnök, hiszen tél vége felé már megjelenik a piacokon, és harsogó zöld színével felélénkíti a standok kínálatát, hirdeti a tavasz közeledtét. A spenót, legyen az tenyérnyi, húsos, hólyagos levelű, ovális vagy apróbb levelű, csokros, sötét-, vagy világoszöld színű, aki szereti a tavasz végéig készíthet belőle változatos, friss ételeket. Használhatjuk levesekhez, mártásokhoz, tésztaételekhez, köretekhez, salátákhoz. Előnyére írható, hogy könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban gazdag.
Utazni vágyó olvasóink figyelmébe ajánljuk a következő last minute lehetőséget: a Dél-dunántúli Borturisztikai Klaszter szervezésében és támogatásával indul egy lelkes, borturizmussal és falusi turizmussal foglalkozó csoport tanulmányútra Ausztriába, Németországba és Franciaországba április 30. - május 6. között. Lemondások miatt felszabadult 6 last minute hely a buszon, amire borászok, borkedvelők, borbarátok, falusi turizmussal és helyi termékekkel foglalkozók vagy ilyenek iránt érdeklődők egyaránt jelentkezhetnek. Az ár rendkívül baráti, viszont szerdáig (április 20.) kell rendezni a pénzügyi hátteret. Az érdeklődők kattintsanak, jönnek a részletek!