Az éves húsvéti sonka, tojás, kalács, torma, stb. túlfogyasztása után a gyomrunk-fejünk valami másért ordít, figyelmünket ezért vessük a piacok, kisboltok, kiskertek friss kínálatára. Mielőtt azonban vásárolni indulnánk, előbb nézzünk körül a hűtőben. Könnyen előfordulhat, hogy a húsvétra vásárolt alapanyagokból maradt még, és új ételeket készíthetünk belőlük. Legyünk kreatívak, csak arra ügyeljünk, hogy a lényeg most a friss zöldség-gyümölcsön legyen. Az én hűtőmben megbújt salátákból, eperből, zöldségekből az alábbi két étel született.
A Pécs–Mecseki Borút idén is megszervezte hagyományos május eleji Bormajálisát. Bár a vasárnapot a zivatar elmosta, pénteken és szombaton sokan keresték pécsi borászok borait a Ferencesek utcájában. A Bormajálison az idei évtõl csak logózott üvegpohárból, kóstolójegy ellenében kóstolhattak az érdeklõdõk. Mint azt Kovács Boglárka Dóra borúti menedzser a Pécsi Borozónak elmondta, a cél az volt, hogy a minõségi borokat népszerûsítsék, és megteremtsék a kulturált borfogyasztás körülményeit.
Holnap délig még lehet jelentkezni az Aranytányér Vacsoraestre. Az MNGSZ Pécs 2011-es szakácsversenyét a Corso Hotel Pécs**** éttermében, a Bistro 48-ban rendezik meg. A különleges vacsoraesten 9 szakács méri össze tudását, melynek köszönhetően 9 különböző degusztációs ételsorból választhatnak a vendégek.
Május 26-án (csütörtökön) lesz a Szekszárdi borvidék hagyományos budapesti borbemutatója a Károly Palotában (Károlyi Mihály u. 16.). A Termőhelyek, borok és borászok Szekszárdról rendezvényen 24 pincészet 72 borát kóstolhatják meg az érdeklődők.
Faluhely folyamatosan változik. Kéthavonta biztosan járunk a Bodri Szőlőbirtok és Pincészet faluhelyi pincéjénél, és mindig tapasztalunk valami újat. Nemrég mintha még csak éppen széthordták volna a fél domboldalt, most meg már tervezik a pünkösdi nyitást. Ezúttal azonban nem egyedül érkezünk, vendéget is hozunk. Andreas Ebner szinte folyamatosan úton van, nehéz vele időpontot egyeztetni, de nem lehetetlen. Néhány órára elcsábítottuk Szekszárdra, hogy Bodri Istvánnal ültessük le egy asztal mellé, némi beszélgetésre, no meg pár palack bort is bontottunk.
Éttermekbe azért nem járunk gyakrabban fröccstesztelni, mert úgy általában (legyen szó folyó, vagy palackos borról) nagyobb haszonszorzóval dolgoznak, mint a kiskocsmák. Ami önmagában nem lenne probléma, ha az ésszerűség határán belül maradnának, s mellé még választékban, minőségben és felszolgálásban is hoznák az arányt. Ez van, a lehúzás faktor (a kávé után) a szesznél érvényesül leginkább. Nincsen ház bora, az olcsó, minden étkezés mellé bátran odatehető, belép kategóriás bor. Ezért annál nagyobb öröm, ha valahol hozzák az elvártat. Nem is az elvártat, annál jóval többet.
Együtt megyünk enni. A hatalmas ebédlőben minden osztálynak egy hosszú asztal jut. A helyek nem állandóak, oda ülhetünk, ahová akarunk – ahol hely jut. De előbb állni kell. Amikor mind a nyolc osztály bevonult, az étszolgálatos osztály prefektusa megvárja, hogy csönd legyen, vagy szól, Elcsöndesedsz, fiam!, és jöhet az ima. Hallottam, hogy létezik ilyesmi, de még sosem csináltam, nem gondoltam úgy az ételre, hogy azt az Úr adta volna, apámra és anyámra gondoltam néha, ők etettek, és néha el is hangzott, különböző feddések lábjegyzeteként, hogy nem olyan magától értetődő dolog ám az, hogy mindig van mit enni, mint ahogy azt mi gondoljuk. Tudtam, hogy nem az, jártam anyámmal bevásárolni, láttam, amint főz, mennyi idő megy el főzéssel, hogy étel legyen az asztalon, amit néhány perc alatt eltüntetünk.
A szilva és a szilvapálinka játssza a főszerepet a VI. Budapesti Pálinkafesztiválon május 5-8 között. A látogatók az elmúlt évekhez hasonlóan ismét több száz párlat közül válogathatnak, de újdonságként megkóstolhatják az Év Szilvapálinkáját is, amelyet közösen készítenek Magyarország pálinkafőzői. Ez az ország első készpénzmentes fesztiválja, amelyen feltöltő kártyával lehet majd fizetni. Új hagyományt is teremtenek: idén a szilva és a szilvapálinka játssza majd a főszerepet.
Sokszor megkapom, hogy túlságosan érzékeny vagyok a fára, mármint a borban természetesen. Hogy én alapítom meg a Barrique Ellenes Ligát, pedig nem. Egyszerűen a borban nem akarok harsány tölgyfás, vaníliás, kókuszos etc. illatokat, ízeket érezni. Ha meg mégis érzem, legalább olvadjon össze a borral. Tőlem aztán lehet extra heavy égetésű is a hordó, csak legyen finom a benne érlelődött bor. (Szerkesztői figyelmeztetés: a kattintást követően csak felnőtt olvasóink induljanak tovább a szöveg ösvényein - kenszei kolléga barrique bornak ad 92 pontot!)
Mint minden évben, idén sem volt könnyű meghozni a döntést és kiválasztani a receptversenyünk nyerteseit. Késtünk hát vele három napot, de a medvehagyma-szezonból talán nem futottunk ki. Olvastunk, elképzeltünk, olykor ki is próbáltunk. Sokszor örültünk, néha szomorkodtunk. De végül is meghoztuk a döntést. Idén 3 bloggert díjazunk, a kattintás után bizony kiosztunk egy első és két megosztott második helyet. Ezzel mi másra is váltjuk a medvehagymát, mint borra!