Kiválasztotta Schmitt Pál államfő szerdán azt a fehér-, vörös- és desszertbort, amely az elkövetkezendő egy évben a Magyarország köztársasági elnökének bora címet viselheti. Schmitt Pál döntését két napon át tartó előzsűrizés előzte meg, amelynek során 650 bormintából választották ki a köztársasági elnök elé kerülő, kategóriánkénti 3-3 bort. Schmitt Pál a borok közül az alábbi elismert borszakértők és sommelier-k segítségével választott: Fabók Mihály, örökös Magyar Sommelier Bajnok, Módos Péter, borszakértő, Vincze Árpád, borszakértő, Tiffán Zsolt, Szőlészeti és Borászati Albizottság elnöke, Frédéric Lebel, francia sommelier. A legjobb vörös a szekszárdi Bodri Pincészet 2009-es kadarkája lett.
A Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. törekvései között szerepel az a már több éve kiválóan működő agrometeorológiai és növényvédelmi előrejelző rendszer további működtetése, melynek fő célja, hogy a borvidéken gazdálkodó szőlészeket és borászokat ki tudja szolgálni megfelelő információkkal. Ez ügyben legfőbb elvárás volt egy, az egész borvidékre kiterjedő, könnyen hozzáférhető, növényvédelmet szolgáló időjárási előrejelző rendszer valamint a hozzá kapcsolódó növényvédelmi szaktanácsadás beindítása.
Leszögezem, nem azért éreztem kiválónak a villányi Sauska Pincészetnél elfogyasztott medvehagyma-témájú borvacsorát, mert meghívtak rá, hanem elsősorban mert kreatív volt és harmonikus. Áprilisi szezonnyitás borvacsorán, a Sauska-Essencia-Gergely-Brill szuperválogatottal.
Még a Király utcán járunk, de ez akár már lehetne a Felsővámház is. Nem a legrosszabb környék, de azért jó lenne, ha Zsolnay-gyár felújításával (járulékos rehabilitációnak köszönhetően) átalakulna az utca hangulata és arculata. Borban viszont már vannak bíztató jelek.
Amikor április a májusba ér, ismét felpezsdül a Villányi borvidék. A villányi pincékbe idén is beköltözik a közvetlen, vidám Borzsongás Fesztivál, melynek jelmondata: keresd a bort, s találsz mellé kultúrát, zenét, természetet, kalandot, azaz tartalmas tavaszi programot. Idén a lelkes borászoknak köszönhetően gazdag a kínálat: túrák, kézműves foglalkozások, májusfaállítás, táncház, blues-, jazz-, rock'n'roll, népzene, stand up comedy, grill verseny, borásztalálkozó, borászfoci, és természetesen villányi borok, gasztronómiai különlegességek várják a kedves vendégeket. A teljes borvidéki program, bővebb információ a www.villanyiborvidek.hu oldalon.
A Szekszárdi Borvidék Borversenyének aranyérmes palackos borainak kóstolóját tartják Pécsi Tudományegyetem IGYFK aulájában április 30-án. A Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. szervezésében immár harmadik alkalommal kerül a nyilvános közönségkóstoló, ahol szabad kóstolás keretében, a pincészetek képviselőivel beszélgetve ismerkedhetnek meg az érdeklődők a legtöbb pontot elérő, aranyérmes szekszárdi palackos borokkal. A versenyen 18 pincészet 36 bora nyert aranyérmet.
Hónap borát választanak 2011-ben minden hónapban a Matias Pincészetnél. A borokat a kedvezményes időszakban 30 százalékos kedvezménnyel lehet megvásárolni a Matias Borboltokban és az Alexandra könyvesboltokban.
Az idősebb györkönyi asszonyok még ma sem járnak ki a Pincehegyre. Nem mintha tiltva lenne, vagy nem látnák őket szívesen, de hosszú évtizedek alatt rögzült szokásjog szerint a falusi búcsú másnapját leszámítva a pincehegyre a férfiak járnak csak ki. Az összetartó györkönyi közösség szokásai ma is elevenen élnek: míg a feleségek vasárnap a templomba mennek, majd ebédet készítenek, addig a férfiak kitekernek a pincéhez borért az étel mellé. S ha már ott vannak, meg is kóstolják a szomszéd borát, utána mennek csak haza az asztal mellé, hogy aztán délután újra összegyűlnek a Pincehegy kuglipályája körül a Május téren.
Folytatódik a Bor és Csoki rendezvénysorozat. Április 30-án 18 órától a Somogyi Pincészet bemutatótermében (Pécs, Hunyadi u. 12.) kóstolhatnak meg hat bort, és a hozzájuk készített hat Kakas bonbont az érdeklődők.
Egy fárasztó nap után még a főzés szerelmesei sem szívesen töltenek hosszabb időt a konyhában. Azonban egy egyszerű, 30 perc alatt elkészíthető vacsora még kikapcsolódásul is szolgálhat. A következő két étel, a ma már kevésbé szigorú nagyböjt hetének étrendjébe is beilleszthető.