Féláron kínálja a Béres-borokat a Radó Vinotéka holnap. A rendeléseket április 21-én, 17 óráig kell leadni, szállítás egy hét múlva.
A Pécs-Mecseki Borút idén is megszervezi hagyományos május eleji Bormajálisát. Április 29. és május 1. között pécsi borvidéki borászok települnek ki a Ferencesek utcájába, hogy boraikat kínálják az érdeklődőknek a város Kult-Utcájában.
Kevés annyi lélekemelő pillanat van borozásaink során, mint egy gyalogtúrát követően a piknik-kosárból (na jó, hátizsákból) elővenni egy palack jó bort, néhány poharat, és a fűbe heveredve, ideális esetben akár még szőlőtőkék között koccintani. Rendhagyót borbemutató rendezett a kisharsányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet a múlt héten, új dűlőválogatását a bor elsődleges születési helyén, azaz az 1992-ben telepített cabernet sauvignon tőkék között kóstolhattuk meg. A Vylyan jóvoltából, némi túrázás által, így aztán mi is feljutottunk a Dobogó legtetejére. A csúcson még a Nap is kisütött.
Nyilvánosak a Challenge International du Vin 2011 eredményei, a Bordeaux-i borversenyen idén összesen 37 magyar bort díjaztak éremmel. Nyolc aranyból 4, tizenkét ezüstből 2, tizenhét bronzból 5 a Pannon Borrégióból származik, ezzel Eger után a második legeredményesebb magyar küldöttség a dél-pannóniai. Aki a teljes listát eredetiben böngészné, íme a link, a többiek kattintsanak, itt a pannon érmesek listája.
Kezd normalizálódni az időjárás, egyre több helyen építik fel az idei kerthelyiséget, és egyre csökken az elfogyasztott vörösborok aránya. Egyszóval itt a tavasz, (és idén korábban ébredtünk) indul a Pécsi Borozó Fröccs-kalauza. A megszokott őszinteséggel, hetente egy fröccsöző-hellyel. Viszont lehet újrázni a tavalyi helyeket, várjuk a javaslatokat. Rögtön egy erős választással nyitunk, meglepetés a panel alatt, ott, a Nagy Jenő utcában.
Legalábbis Mayer Márton villányi borász ekképpen helyezi el pincészetét a borvidék termelői között. A Mayer Pince és Panzió a Bock Pincészet tőszomszédságában található, ezt pozitívumként éli meg Mayer Márton, nem pedig hátrányként. Inkább erősítjük egymást, sőt, ha ott teltház van vagy a vendégek másféle borokat szeretnének kóstolni, akkor átjönnek hozzám – mondja Mayer, aki hozzáteszi, hogy semmivel sincs rosszabb helyzetben, mint a nagyok, az én boraimat ugyanúgy elviszik mindet az utolsó palackig. Van egy visszatérő réteg, aki kifejezetten az én boraim miatt jön Villányba.
Hétvégén még lehet alapanyagot, vagy ötletet gyűjteni receptversenyünkhöz Orfűn, a hagyományos Medvehagyma-fesztiválon. Április 15-17-ig medvehagymás ételek, előadások és gyerekprogramok várják a medvehagyma szerelmeseit a Muskátli Vendéglő udvarában.
A spenót a legkorábbi friss zöldség. Igazi tavaszhírnök, hiszen tél vége felé már megjelenik a piacokon, és harsogó zöld színével felélénkíti a standok kínálatát, hirdeti a tavasz közeledtét. A spenót, legyen az tenyérnyi, húsos, hólyagos levelű, ovális vagy apróbb levelű, csokros, sötét-, vagy világoszöld színű, aki szereti a tavasz végéig készíthet belőle változatos, friss ételeket. Használhatjuk levesekhez, mártásokhoz, tésztaételekhez, köretekhez, salátákhoz. Előnyére írható, hogy könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban gazdag.
Utazni vágyó olvasóink figyelmébe ajánljuk a következő last minute lehetőséget: a Dél-dunántúli Borturisztikai Klaszter szervezésében és támogatásával indul egy lelkes, borturizmussal és falusi turizmussal foglalkozó csoport tanulmányútra Ausztriába, Németországba és Franciaországba április 30. - május 6. között. Lemondások miatt felszabadult 6 last minute hely a buszon, amire borászok, borkedvelők, borbarátok, falusi turizmussal és helyi termékekkel foglalkozók vagy ilyenek iránt érdeklődők egyaránt jelentkezhetnek. Az ár rendkívül baráti, viszont szerdáig (április 20.) kell rendezni a pénzügyi hátteret. Az érdeklődők kattintsanak, jönnek a részletek!
„Fogunk mi még kínai bort inni!” – a Pécsi Borozó körképéből ez az általános vélemény rajzolódik ki. Kínára néhány éve még a legnyitottabbak is borszempontból jelentéktelen országként tekintettek. Ahogy ez a világpolitika és a gazdaság számtalan területén is igaz, az ország az élre tör és kiemelt szerepét lassan a vak is észre kell, hogy vegye. Sok szekszárdi és villányi borászat exportál már ma is bort az ázsiai országba. Ha azonban Kína így fejlődik tovább, néhány év múlva legalább ennyit fogunk importálni is.