Ha a kötelező húsvéti sonka-kalács-tojás hármason túl is szeretnénk belelátni a húsvét gasztronómiai történetébe, szokásaiban, lehetőségeibe, akkor most hétvégén kerekedjünk fel, és menjünk a Papnövelde utcába, a Modern Magyar Képtárhoz. Gasztrovásárt szervez itt ugyanis a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága április 16-17. között. Borait hozza Házler Enikő és Tiffán Imre, mézeskalácsot formáz Polgár Zsuzsa és Tárnyoky Csaba, de lesz még MecsekTea és Kacsándi-lekvár. A pálinka Brill lesz, a csokitojás meg Kakasbonbon. Kihagyhatatlan alkalom, mi is ott leszünk.
A német Baden-Württemberg tartományi Borászati és Állam Minisztériumok öt éve alapították az ArtVinum rendezvényt és a hozzá kapcsolódó díjakat. Minden évben kiadják a 28 ezer hektáros két borvidék (Baden és Württemberg) legszebb fehér és vörös borainak díját, ill. egy-egy nemzetközi díjat az „Év Ifjú Európai Borászának”, ill. az „Év Európai Borszakértőjének”. A „European Wineexpert” díjat előzőleg a Barolo atyja, az olasz Luciano Sandrone, ill. a spanyol Alejandro Fernandez kapta, idén a díjat a szekszárdi Heimann Zoltán vehette át.
Idén is megrendezték, pontosan negyvenharmadszor a villányi borversenyt. Az eseményen részt ugyan nem vehettünk, de az eredmények eljutottak hozzánk is. A verseny kiemelt bora lett az Ördögárok Cuvée 2007 Günzer Zoltántól, a champion-díj mellett azonban még született 15 nagy aranyérem ( egy rozé, három fehér, a többi veres) és 80 aranyérem is. Összesen 314 bor versengett az idén, az aranyérem (kicsik és nagyok) mintegy 15 százaléka származott csupán a tavalyi évjáratból.
Február végén tettünk egy villámlátogatást Belgrádban, más munkánk vezérelt bennünket arra, de ha már épp akkor rendezték meg a BeoWineFair nevű borfesztivált a helyi vásárközpont területén, megnéztük, mit kínálnak. Kóstolni nemigen volt szerencsénk, lévén az autóvezetéssel nehezen összeegyeztethető, de barátainktól kaptunk pár palackot, hármat legutóbb fel is bontottunk. Helyi fajták, világfajták, két pincészet. Meg egy rövid kóstolási jelentés.
Március végétől kezdetét vette a medvehagyma szezon, amely egészen május közepéig eltarthat (Kapcsolódó receptversenyünket lásd itt). Ez a remek növény számtalan bajra, betegségre gyógyírként szolgálhat. Jótékony hatásai közül talán legismertebb, hogy csökkenti a vérnyomást, erősíti az érfalakat, emésztést segítő. Küllemre leginkább a májusi gyöngyvirágra hasonlít, de könnyen megkülönböztethetjük attól, hiszen a medvehagyma illata és íze leginkább a fokhagymáéra emlékeztet. Napjainkban a medvehagyma nagy népszerűségnek örvend, ételek hozzávalóiként is keresetté vált. Főzések alkalmával megszokott ételeinket változatosabbá tehetjük, új ízkombinációkat találhatunk ki a medvehagymával. Használhatjuk húsokhoz, levesekhez, tésztákhoz, pogácsákhoz, de még számtalan felhasználási lehetőség kínálkozik, amelyeknek csak képzeletünk szabhat határt.
A brüsszeli Monde Selection 2011-es versenyén 4 magyar aranyéremből hármat a szekszárdi borászok nyertel el: a Bodri Pince Szekszárdi Faluhely Cabernet Franc 2008, a Fritz Borház Szekszárdi Pinot Noir 2008 és a Mészáros Borház Hidaspetre Szekszárdi Cabernet Franc Reserve 2007. A negyedik díjazott nekünk is tetszett tegnapi posztunkban: az édes borok között lett aranyérmes a Béla Borászat Dűne Imrehegyi Nektár 2009 bora.
A 20. alkalommal megrendezett Destillata Nemzetközi Pálinkaversenynek idén is volt Pannon Borrégiós vonatkozása. A Brill Pálinkaház ugyanis a HunDeszt-en elért kiváló eredményei után itt is tarolt. A versenyen idén 12 ország, 171 (ebből 24 magyar) főzdéjének 1560 mintája vetélkedett. Az Ausztriában megrendezett versenyről a magyar pálinkafőzők 120 éremmel térhettek haza. A Nemzetgyőztes 14 éremmel az Agárdi Pálinkafőzde lett, de a Brill-pálinkák is begyűjtöttek egy arany, négy ezüst és három bronz érmet, a Márton és lányai pedig egy arany mellett 4 ezüstöt és 5 bronzot. A megmérettetésen több különlegesség is elismerésben részesült, mint például a medvehagyma, a kömény, a kadarka seprő-, kávé és sajmeggyvirág párlatok.
A dolog úgy kezdődött, hogy a vinoportos kollégák félreérthető Emailt küldtek körbe. Az egész országban. Mármint hogy majd a pécsiborozósok mennek a tesztekre bort begyűjteni. Mentek is, de csak az ország egy csücskében, a Pannon Borrégióban. Engem meg hívott boldog s még boldogabb, hogy akkor megyek-e. De nem mentem. Se Somlóra, se Tokajba, Balatonlellére és Imrehegyre sem. Mentem volna én szívesen, de hát véges a benzinkeret. Így aztán Imrehegy jött el hozzánk. Vagyis Béla Zoltán - aki az imrehegyi, 35 hektáros Béla Borászatot vezeti -, elhozott a vinoportosoknak két karton bort, s megsúgta, hogy azért kóstoljuk meg mi is a nektárokat. Megtettük.
Saját készítésű gourmet termékeit is árusítja az Enoteca Corso a földszinti borpatika és csemegeüzlet részben. Ezzel egy időben az (emeleti) étterem enteriőrjét lazábbá, színesebbé alakították. A Caféshop24 névre keresztelt üzlet április 1-jén, egész éjjeli átalakító munka után nyílt meg a reggeli órákban. A nyomtatott PB csapott le a friss hírre: dr. Csóra Zsanett étteremvezetőnél érdeklődtünk a részletekről.
A Pannon Borturisztikai Centrumban rendezzük meg - a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszterrel közösen - a CEWI első pécsi tanfolyamát, ami egy interaktív borismereti képzés lesz. A Central European Wine Institute alapító tagjai mindannyian a londoni WSET diplomakurzus hallgatói. Az intézet így természetesen a WSET londoni oktatási rendszere alapján működik, hiszen ezen intézmény alkotta meg a legátfogóbb, legstrukturáltabb képzési tematikát, amely valós iránymutatást ad az ágazat minden résztvevőjének világszerte. A tanfolyam magyar nyelven április 16-án, angolul április 17-én végezhető el.