Tikkasztó, forró nyári napokon nincs jobb desszert, mint egy nagy adag fagylalt. A nyár gazdag gyümölcskínálatából magunk is könnyen készíthetünk igazán finom, adalékanyagoktól mentes házi fagylaltot. Senkit ne tántorítson el a fagylaltkészítéstől az, hogy nem rendelkezik fagylaltgéppel, mert anélkül is finom jeges csodákat készíthetünk. Az alábbi fagylaltok és a szorbet is gép nélkül készültek, málnából, ribizliből, még aktuális.
A szorbet nem más, mint jégkásás hűsítő, amelyet jeges fagylaltnak is hívnak. A szorbet (sorbet, sörbet) nem mai találmány, már az ókorban is készítették. Nálunk a török hódoltság idején terjedt el. A létrejöttét tekintve több nép fiai is magukénak vallják, mint például a törökök, a franciák, akik esetenként kevés alkohollal is megspékelik, vagy az olaszok, akik granitának keresztelték, kávéból is készítik, és tejszínhabbal kínálják. A szorbet hagyományosan jégdara és gyümölcs keveréke. Fagyos gyümölcs turmixolásával vagy turmixolt friss gyümölcs és szirup keverékének a fagyasztásával is készíthető.
A ribizli-málna szorbet estében a ribizli nagyobb részét előfőzzük, hogy a magokat passzírozással eltávolíthassuk.
Hozzávalók
A leszemezett ribizliből egy-két marokkal félre kiveszünk, a többit feltesszük főni. Kb. 15 perc főzést követően, levesszük a tűzről és átpasszírozzuk. A passzírozott ribizlit a cukorral és vízzel elkeverjük, úgy, hogy a cukor elolvadjon. Hozzáadjuk a maradék leszemezett ribizlit és a kissé összetört málnát. Dobozba vagy tálba öntjük, lefedjük, és legalább 6 óra hosszat fagyasztjuk. Közben óránként három-négy alkalommal átkeverjük. Miután lehűlt, poharakba szedve kínáljuk.
A következő két fagylalt alapját tojások sárgájából és tejszínből főtt krém adja. Mind két fagylalt joghurtos ízesítésű. Ízlés szerint bármilyen gyümölcsből készíthető.
Hozzávalók
A tojások sárgájából a tejszínnel vízgőz fölött krémet főzünk. A málnát a cukorral 5-6 percig előfőzzük, a tűzről levéve hozzákeverjük a tojásos krémet, majd a joghurtot.
A fagylaltkrémet egy fedeles dobozba öntjük, miután lehűlt, fagyasztóba tesszük. 40-60 percenként négyszer, ötször átkeverjük. 6-8 órás fagyasztás után fogyasztható.
A ribizli fagylaltnál is ugyanúgy járunk el, mint a szorbetnél, a ribizli nagyobb részét előfőzzük, hogy a magokat passzírozással eltávolíthassuk.
Hozzávalók
A leszemezett ribizliből 1-2 marokkal félre teszünk, a többit feltesszük főni. Kb. 15 perc főzést követően, levesszük a tűzről és átpasszírozzuk. A passzírozott ribizlihez keverjük a cukrot, a maradék szemezett ribizlit, és néhány percig főzzük, hogy a cukor elolvadjon, majd hűtjük. A tojások sárgájából a tejszínnel vízgőz fölött krémet főzünk, és a lehűlt cukros ribizlihez keverjük a joghurttal együtt.
A fagylaltkrémet egy fedeles dobozba öntjük, és miután lehűlt, fagyasztóba tesszük. 40-60 percenként négyszer, ötször átkeverjük. 6-8 órás fagyasztás után fogyasztható.
Tipp: A fagylaltokhoz az első keverés alkalmával hozzáadhatjuk a két tojás habbá vert fehérjéjét, ez lazítja a fagylalt állagát. A fagylalthoz adott cukor mennyisége ízlés szerint változtatható.
További fagylalt receptek itt, szorbet receptek pedig itt találhatók.