Váncsa István nem először ragad tollat a fakanál után (közben, előtt). Legújabb szakácskönyve, a Lakoma – A görög, török, ciprusi, libanoni, marokkói, tunéziai és máltai konyhák ételeiből címmel jelent meg, és a mediterrán térség országainak gasztronómiáját mutatja be az olvasóinak. A tervezett sorozat első kötetét olasz, dél-francia, spanyol és portugál gasztrokulturális utazás követi majd. „Az eltűnt idő nyomában haladok a mediterrán világban” – magyarázza Váncsa István. Takács Tímea interjúja.
December 4-én, szombaton tartják a hagyományos, Mikulás-nap pincejárást Mecseknádasdon.
Folytatódik a Brill Pálinkaház és a Pécsi Borozó közös nyereményjátéka. A cikk végén elrejtett kérdés helyes megfejtői között pálinkakóstolót sorsolunk ki. A Brill Pálinkaház egy kis családi vállalkozás, de minőségben, tudásban a hazai mezőny élvonalába tartozik. A pálinka manufaktúra Szekszárdtól 12 km-re Harcon található. a családi vállalkozás alapjai 1990-re nyúlnak vissza, 1999 óta készítenek pálinkát, kizárólag érett, I. osztályú friss gyümölcsből, hibátlan törkölyből, európai technológiával, de tradícionális gondossággal.
A nagy érdeklődésnek köszönhetően teljesen megtelt a Pannon Borturisztikai Centrum kóstolóterme a tokaji Bott Pince kóstolóján. Bodó Judit és József nyolc meg egy meglepetés borral készültek az estre, s miközben bemutatták kézműves borászatuk jellegzetes borait, nemcsak magukat, de a borvidéket is igyekeztek megismertetni a pécsi közönséggel. Közben azért mi is szorgalmasan jegyzeteltünk, kattintás után lehet olvasni.
November 24-én a Tolnai borvidék és a tolnai borok mutatkoznak be a szekszárdi Borkultúra Szabadegyetem soron következő előadásán a PTE IGYFK Aulájában.
A hallgatók Wikmanné Makk Viola, a bonyhádi Danubiana főborászának segítségével ismerkedhetnek meg a borvidékkel. Az est moderátora Módos Ernő, az Alisca Borrend Nagymestere.
Bő egy hónap múlva hazánk veszi át az EU elnöki posztját. A közéleti és politikai figyelemből a magyar borászok és borok is részesülni fognak: a brüsszeli és magyarországi, mintegy 250 eseményen felszolgálandó borokat a Külügyminisztérium ismertette a Magyar Borok Házában.
Megkésett beszámoló ez, de valahogy mindig elsodortak az események, meg nehéz is úgy írni jóízűen borokról, hogy egy esemény igencsak felemásra sikeredett. Kiváló borokat kóstolhattunk, bár nem túl jó kóstolási körülmények között, ráadásul az ígért felhozatal töredéke jelent csak meg. Teljes körű beszámolóra most ne is számítson senki, írtak róla már mások itt, itt és itt is, ráadásul ez utóbbi társasággal együtt kóstoltunk, lehetséges némi hangulatbani átfedés. Én csak azokat említem meg itt, akiknél valami különlegeset kóstoltam.
Tokaji kézműves borászat, a Bott Pince tart borkóstolót Pécsett a Pannon Borturisztikai Centrumban november 26-án (pénteken). A bodrogkisfaludi pincészet nyolc (na meg egy meglepetés) borát kóstolhatják meg az érdeklődők. Előzetes bejelentkezés szükséges.
Öt jelölt maradt versenyben a Magyar Bor Akadémia által odaítélt az Év Bortermelője 2010. címért. A jelöltek közül ketten a Pannon Borrégióban, azon belül is a Szekszárdi borvidéken borászkodnak. Az eredményt december 3-án hirdetik ki.
Brill pálinkavacsorát tartottak a Biarritz Étteremben október végén. A nagy múltú, több hazai étteremkalauz által elismert vendéglátóhelyen a Brill Pálinkaház termékei mellé készítettek ötfogásos vacsorát – borokkal kísérve. A nagy érdeklődéssel zajló esten a mi is ott jártunk, íme a beszámoló pálinkákról, ételekről, borokról.