Negyedszerre rendezték meg Zágrábban a régió egyik legnagyobb boros rendezvényét-fesztiválját, a IV. Zagreb Wine Gourmet Festival-t. (Hasonlóan a mi VinCE-énkhez, ennek a rendezvénynek is a Decanter magazin a támogatója.) Az eseményre a kortárs alkotások múzeumában került sor. Mi a borokra koncentráltunk leginkább, több mint száz kiállító félezer borát lehetett megkóstolni.
Borbíráló tanfolyamot szervez a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a villányi Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium. A 30 órás képzés során a hallgatók a borbírálói elméleti tudás megszerzése mellett elsajátíthatják a borbírálói szakma gyakorlati tudnivalóit. A tanfolyamon a borok bírálatának megtanulása és gyakorlása közben a hallgatók tapasztalatot szerezhetnek a fehér- és vörösborok, rozék felismerésében, jellegzetességeiknek megismerésében.
„Az amerikaiak nyitottak, érdeklődőek, és szívesen kipróbálnak bármilyen bort, bármikor. Egyszer” - pontosított egy sztereotípiát az amerikai borfogyasztóval kapcsolatban Monika Elling, a konferenciára meghívott marketing szakember. „De csak akkor veszik meg még egyszer, egy kartonnal, vagy hússzal, ha jó ár-érték arányban tudnak vásárolni.”
George Pataki, New York állam magyar származású, volt főkormányzója részvételével formálódik összefogás a magyar borok USA-beli értékesítésért. Bár kisebb megmozdulások, borvacsorák, népszerűsítő estek, vagy borászatok egyéni bemutatkozásai eddig is voltak, az ingerküszöböt nem sikerült még elérni, a magyar bor pedig láthatatlan az amerikai piacon. A program ötletgazdái és kezdeményezői egy konferencián ismertették terveiket a meghívott borászatokkal Pécsett, február közepén. A realitásokat Monika Elling vázolta fel a hallgatóságnak.
Ivan Enjingi boraival rendeztek borvacsorát a pécsi Szent György Fogadóban szombaton. Az étterem hagyományteremtő szándékkal tervezett programjának első estjén majd ötvenfős vendégsereg tehetett kalandozást egy kutjevói pincészetben: az erős felütés egy negyedévszázados tölgyfahordóban érlelt zweigelt törkölypálinka volt. „Hiába származom a Balaton mellől, hiába jártam már számtalan helyen a világban, Magyarországon még sohasem tartottam borvacsorát” – köszöntötte a vendégeit Ivan Enjingi, egyúttal kifejezte örömét is, hogy végre sikerült megszervezni egy ilyen bemutatkozást.
Újraindul a Kalamáris Vendéglő bortanfolyama márciustól. Az érdeklődők öt alkalommal tehetnek utazást a bor körül. Megismerhetik a bor történetét, a sommelier munkáját, elsajátíthatják a borkóstolás technikáját, megtapasztalhatják az ételek és italok harmóniáját. 2011. március 8-tól (keddenként), 5 alkalommal, 18.00-tól 19.30-ig. A Pécsi Borozó szerzőgárdájának jelentős része innen indult, szóval bátran ajánljuk az érdeklődők figyelmébe!
A kadarka lesz a középontban a Borkultúra Szabadegyetem Szekszárd következő előadásán, február 16-án szerdán a PTE IGYFK aulájában (Rákóczi utca 1.). Az est előadója Kozma Pál, a PTE TTK SZBI Szőlőnemesítési és Génmegőrzési Tanszék vezetője. nemrég éppen szóba került egy szomszédblogon, hogy a kadarkákkal keveset, kevesebbet foglalkozunk, a blogoszféra általánosan. Itt az alkalom, hogy felfrissítsük a tudásunkat, lesznek itt kadarkák fehéren, vörösen, acélból, hordóból, kedvünkre valók lehetnek persze akár mind, de választhatunk is közülük kedvencet hétvégére, vagy tovább. Tizennégy szekszárdi kadarka a szekszárdi BorKultúra SzabadEgyetemen.
Pihent a pincénkben pár palack német rajnai rizling, ajándékba kaptuk őket, illendő volt már elővenni és megkóstolni. De azért betettünk a sorba néhány hazait is, csak hogy legyen összehasonlítási alap. Kellemes kóstoló volt, ismerős tételek éppúgy akadtak, mint totális ismeretlenségből érkezők (ami persze csak a mi fejlődési kényszerpályánkat írja elő rizling téren), voltak nagy visszatérők és első találkozások, jó borok és kevésbé jók is. Összességében azért nem panaszkodhattunk.
Rendhagyó farsangi bulit szerveznek a villányi Matias Borozóban. A Funky-farsangon fellép a Funkstar Delux csapatával, a vacsora alatt és éjfél után zárásig Dj Greg biztosítja a zenét és a jó hangulatot. A legjobb jelmezt egy palack borral jutalmazzák. A rendezvényre Pécsről kisbuszok indulnak.
„Kóstoló a világ vörösboraiból!" címmel tartanak borkóstoló estet a Kalamáris Vendéglő Cafe Artistban (Rákóczi út 30.) február 15-én, kedden 18 órakor. Poharakba kerülnek Ausztria, Argentina, Chile, Brazilia, Uruguay, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Szlovákia és Románia borai.