Nem mindennapi eseménynek lehettünk részesei január 19-én, szerdán a Szekszárdi Borkultúra SzabadEgyetem programján: Gál József, a villányi Csányi Pincészet vezérigazgató-helyettese, a szekszárdi Liszt Pincészet korábbi főborásza borpárosokba állított szekszárdi és villányi vörösök segítségével mutatta be a Szekszárdi borvidék helyét, lehetőségeit, korlátait, feladatait. Izgalmas játéknak ígérkezett, lássuk, mi lett a vége!
Közel két hónapja történt, egy hűvös novemberi estén. A Corso Hotel Pécs előtt egyetemi professzorok gyülekeztek, a világ minden részéről idesereglett tudósok, hogy Villányba menjenek bort kóstolni. De mi tudtuk, hogy nekünk egy bejárattal arrébb az igazi helyünk. Mi a Bistro 48 önműködő ajtaján léptünk be, s már a felterített asztalok látványa jobb kedvre derített. Felderítésünk célja egy titkos társaság összejövetele volt, borklubnak álcázva fogásokat halmoznak fogásra, borokat borra, s közben bizonyosan titkos terveket szövögetnek. Megbízónk állta a cechhet, befizettünk az összejövetelre mi is. Figyelem, a folytatásban étvágyunkra és gyomorsavaink beindulására halmozottan veszélyes szövegek és képek következnek!
A Szekszárdi borvidék helye, lehetőségei, korlátai, feladatai – bor párokon keresztül bemutatva címmel tart borbemutatót január 19-én, szerdán a BorKultúra SzabadEgyetemen Gál József, a villányi Csányi Pincészet vezérigazgató-helyettese, a szekszárdi Liszt Pincészet korábbi főborásza.
Évkezdő borkóstolót és helyi termékek bemutatóját szervezi meg Vince napján a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a dél-dunántúli turisztikai társklaszterekkel és természetesen a Pécsi Borozóval együttműködésben. Január 22-én, szombaton 12 órától 21 óráig a Pécsi Kreatív Ipari Inkubátorházban található Pannon Borturisztikai Centrumban családi évindító bor- és más helyi termékek kóstolója, borosgazdák a régióból, sajt, tea, kávé, cukorka, kézművesek, gyerekprogramok, koncertek, felolvasások, és sok minden más. Higyjék el, ezen a szombaton nem lehet jobb pécsi programjuk!
Nem hagyják ellustulni a januári hétvégéket a villánykövesdi Fülemüle Csárdában. A hidegre való tekintettel megmozgatják az érdeklődőket, január 21-én ugyanis Pótszilvesztert, január 29-én pedig Svábbált tartanak az étteremben.
Hetényi János 2010-es boraival kísért borvacsorát tartanak január 21-én 19 órakor a Szent György Fogadóban (Pécs, Nagyvárad u. 23.). Hat borra hangolt házias fogások.
A tavaly elkezdett, a Villányi borvidék településeit átölelő Vince-napra idén is várják a látogatókat. Öt borászat, jó borok és ételek, akár egymás után is.
A zene egyre több ponton és formában kapcsolódik már a borvilághoz. Több tudományos (és áltudományos) kísérlet kutatja a zene jótékony hatását szőlőre-borra vagy éppen a borfogyasztásra. Egyre több borkóstolót kísér a már tudatosan választott zenei repertoár, néhol már úgy tekintenek erre, mint az étel és a bor párosítására. „A bornak muzsikálni felesleges. A szőlőnek kell zenélni. Vagy a borivónak” – jelenti ki határozottan Pap János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense. Az ELTE matematika-fizika szakán végzett professzor fő kutatási területe a zenei akusztika, de előszeretettel vizsgálja a mindennapi élet hangjait is.
Nemcsak borversennyel, de nyilvános bormustrával ünneplik a Vince-napot Mohácson. Míg 21-én délelőtt a legjobb borokat keresik a bírák, addig délután 18 órától nyitott bormustra keretében lehet megkóstolni a verseny legjobb tételeit a Szent János Hotelben.
A téli számunk készítésekor terveztünk újbormustrát is, hozzá libacombos receptajánlatot. Az újborokról végül nem igazán volt mit, vagy elegendő jót írnunk, sajnos, így ez a rész kimaradt a printből. A recept viszont hihetetlenül jól sikeredett, esküsznek rá, akik kóstolták, sőt azóta többen saját maguk is elkészítették. Teleky Zoltán, a Teleky Bistro vezető séfje gondolta át kicsit a klasszikus libacomb-pecsenyét nekünk, elhihetik, a bikavérek mellé is abszolút jól mutatott, nem maradt alul cseppet sem. A receptet közzétesszük, próbálják ki olvasóink is, kinek mihez passzol!