Hamvas Béla gondolatai, nóták, halk beszélgetés az asztal körül, édesbús hangulat... A borról elsőre a férfias energetika jut eszünkbe, és való igaz, hogy több férfi borász műveli a szakmát, mint nő. Azonban egyre több női erő kerül ebbe a világba, akik kiváló szakmai tudással felvértezve teljes értékű karriert építenek. Méghozzá nem is akármilyet! A "Nő és bor" sorozatban ezúttal a Szekszárdi borvidéken kalandozva Sebestyén Csillát mutatjuk be.
Déli szomszédunknál mostanra egyértelművé vált, hogy a prokupac szőlőfajtát helyezik előtérbe, ha a szerb borok kommunikációjáról van szó. Eljött hát az ideje, hogy részletesen írjunk a prokupacról!
A Somlói borvidékre fókuszáló kóstolóra még úgy indultunk el, hogy ez is csak egy esemény lesz a sorban. Aztán pár nappal később, a szigorodó korlátozások, majd a kijárási tilalom életbe léptekor hirtelen rádöbbentem, jó ideig nem igen lesz több ilyen esemény.
Annak látom most meg lassan a jó oldalát, hogy a Pécsi Borozóval visszavettünk egy kicsit a tempóból, a print megszűnésével az idő feszessége lazult, a kötelezettségek ritkultak. Azt is mondhatnám, akkor kóstolok, ha érdekel, akkor mozdulok ki dolgozószobámból, ha nagyon érdekel. Bock Valér Libra-estéje például nagyon érdekelt.
Boros témákkal foglalkozó médiumok Márton-nap előtt, alatt (és után is) nyilván a Márton-napi újborozás szokásával voltak tele, pro, de inkább kontra. Újbort kóstolni, ez kétségtelenül sikk és trendi lett az elmúlt 15 évben, és az ennek megfelelő újborkészítési láz is elérte a borászokat. Az újborokkal kapcsolatos szakmai fanyalgások is megjelentek ezzel párhuzamosan.
Rossz ember lettem, posztoltam ki Facebookra, miután nem tudtam megállni, hogy ne vegyek a sarki közértben két 2020-as újbort. Pont aznap hoztam le egy cikket az Azonnalin arról, hogy meg kell állítani az újborlobbi nyomulását és valahogy mederbe terelni ezt az egészet, mire beérve az Esselungába elcsábulok pár friss sangiovesetől és pinot nerotól, drága Bolgár úr, hát hogy van ez?
Itt a vége, fuss el véle, gondolta az egyszeri szerző, mígnem kiderült, hogy ehhez azért Szávaszentdemeternek, a Dunának és Erdővégnek is van némi szava. Vacsorára azért csak hazajutott, hála az égnek!
Még hogy a furmint csak Tokajban az igazi! Hiszen a Fertő-tó körül évszázadokon át ez volt a fő szőlőfajta és nem holmi kékfrankosok és zweigeltek! Ez a bor meg is mutatta, hogy miért.