Cikkek
Egy bor: Harda furmint 2018
Avagy mit ér a bor, ha sadaradáról származik, másképpen újheli és mit ér a borász, ha nem mutatja meg a borait.
Ercsey Dániel
2021. január 7. 13:29:07
Cikkek
Bodri István, Szekszárd
Amikor először jöttem ki Faluhelyre, a Bodri-birtok még csak nyomokban emlékeztetett mindarra, amit ma itt találunk. A mai étteremnek helyet adó épület állt, mögötte a pince, az első. Talán ennyi volt mindösszesen. Aztán lett látványpince, étterem, tavak, teraszok, rozéfeldolgozó, egyre több szőlő, egyre nagyobb parkoló, vendégházak, wellness, és ami akkor is volt, a bor, az bizony ma már sok százezer palackban kel útra. Az első lapszám egyik interjújának apropóját az adta, hogy a Bodri-borok új ruhát kaptak. Hamarosan megint itt egy címkeváltás, megelőztük egy beszélgetéssel, Bodri Istvánnal ültünk le a faluhelyi teraszon.
Győrffy Zoltán
2021. január 6. 08:02:48
Cikkek
Várvizi Péter, Onyx
Visszanézve, 12 év távlatából különösen úgy érzem, nagy dolog volt, hogy Várvizi Péter több évig dolgozott pécsi éttermek konyháin. Kaliberjét tekintve túl lett volna a Baranya nyújtotta lehetőségeken, ha nincs néhány vállalkozó, aki megkísérli a fine dining és a nemzetközi éttermi színvonal meghonosítását a délvidéken a 2000-es évek első évtizedének nagy gasztrobummjában. Mára már egyik étterem sem (vagy akkori önmagára egyáltalán nem emlékeztetve) működik, Várvizi szakmai munkája ma is érezteti hatását, abban mindenképpen, hogy vidéken is szükség lenne a fővárosi, nyugat-európai színvonalra és gondolkodásra, s a színvonal is emelkedett. (Interjúnk a Pécsi Borozó 2020/2, őszi számában jelent meg - az ötvenedik számban megszólaltattuk az első számban meginterjúvoltakat.)
Mester Zoltán
2021. január 5. 08:14:35
Cikkek
Publicisztika (PB 2020/2)
Álltam a teraszon, odalenn szürke esőfüggönybe burkolózott a Tihanyi-félsziget, de Füred irányában még megcsillant a napfény a Balatonon. Miközben a háttérben halkan szólt a Bácska induló és éppen a nemzet megmentésére készültünk, ami esetünkben borkóstolást jelentett, Eötvös Károly utazása körül jártak a gondolataim, ahonnan nem volt nehéz elkalandozniuk a távoli Tiszaeszlár és Tokaj felé…
Ercsey Dániel
2021. január 4. 15:26:26
Cikkek
Egy közgazdász és az aszú
Ercsey Dani Pécsi Borozón megjelent
írása inspirált némi hozzászólásra, pár fogalom tisztázására, no, meg szubjektív véleményalkotásra. A szuperaszúk kóstolójával kapcsolatban elsősorban az árak kerültek terítékre, hiszen a kóstolt tételek végén bekerült az a két parcellaszelektált tétel is, amelynek elsődlegesen az ára borzolta a kedélyeket az utóbbi időkben. (Bár, ezek a tételek, a címkén látható nevüket tekintve már inkább helyrajzi szám és nem parcella által szelektáltak, legalábbis 0132/3. az inkább helyrajzi szám, a parcellák dűlő azonosítói máshogy néznek ki, de ez most mindegy is.)
Jakab Tamás
2021. január 3. 07:46:56
Cikkek
2020 szubjektív borélményei
Az úgy kezdődött, hogy bor-újságírói ismereteim gyarapítása céljából beneveztem a WSET alapfokú borismereti tanfolyamára. A borvidékek, szőlészet-borászat, szőlőfajták, borpiac beható tanulmányozása közben/után megkezdődött a gyakorlati okulás, heuréka élményekkel tarkított kóstolók során (aha, tényleg itt érzem a savat, amott a tannint). A különféle alapanyagokkal történt összekóstolás hihetetlen meglepetéseket hozott (például a citrom).
Gáll Orsolya
2021. január 2. 14:39:57
Cikkek
Vida Carmenère 2017 (Szekszárd)
A 2020-as évben nagyjából öt igazán emlékezetes borélményem volt, annak ellenére, hogy szinte biztosan egy olyan évből tántorgunk ki, amelyben a legnagyobb volt az egy négyzetméterre eső, kiváló borok mennyisége. Ebből sejthető, az igazán emlékezetes bor számomra nem csak attól az, mert fajtajelleges és/vagy hibátlan, hanem a körülményeitől, vagy még inkább attól, hogy maga körül teret teremt, és kijelentőmódja ellentmondást nem tűr.
Váncsodi József Oberon
2020. december 31. 07:34:25
Cikkek
Vajon melyik a legjobb?
Ünnepi aszúkóstolón jártam. Terítékre került, mintegy karácsonyi ajándékként, a két Szepsy dűlőszelektált aszú is, a Szent Tamás fogyasztói ára például 180 000 forint - mármint egy palack, nem egy hordó, szóval volt izgalom a kóstoló előtt!
Ercsey Dániel
2020. december 30. 07:51:31
Cikkek
Ajándékbontás: Tóth Adrienn Bormarketing
Könyvet kapni jó. Karácsony előtt érkezett meg hozzám Tóth Adrienn könyve. A boros világban ismertem meg Adrit, szerkesztőként, újságíróként dolgozott, kedveltem azt is, ahogyan. Meg utána azt is, mikor váltott és a marketing, pr, kommunikáció céges oldalára került át és elsősorban boros végeket menedzselt a jobb megjelenés és megítélés felé. Most könyvben foglalta össze a tapasztalatait, nem spoiler, ha azt mondom: csak remélem, sok borász veszi a fáradtságot és elolvassa.
Győrffy Zoltán
2020. december 29. 08:37:43
Cikkek
A pohárban egy Templeton Rye whisky
Rozsföldén rozsból van a párlat, a Hold, de még a sajt is. Legalábbis mifelénk. Megmagyarázzuk!
Gyökösi Attila
2020. december 28. 06:55:31