Kérem Várjon!
Cikkek
Év végi pezsgőteszt
Ercsey Dániel
2021 December 17.

23 pezsgő került a poharunkba néhány nappal ezelőtt, most hetet ajánlunk a figyelmetekbe a közelgő ünnepekre való tekintettel. Lássuk, mi legyen a fa alatt és utána az asztalon!

Nyitókép: Ercsey Dániel

Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője hívott meg minket a szigorúan vakkóstolóra, amit a Fill the Winebox nevű borbárban tartottak, ahol amúgy pöpec kóstolókat is szoktak szervezni és a hely online és jelenléti vinotékaként is üzemel.

Fotó: Ercsey Dániel

Az alapvető tapasztalat a kóstoló után az volt, hogy a legtöbb problémát a helyes dosage eltalálása jelentette, gyakran éreztem, hogy egy leheletnyivel több/kevesebb cukorral lenne meg az egyensúly. Néhány tételnél a hordóhasználat is gondot jelentett, félreértés ne essék, nem baj a fa, csak ha elfed.

Fotó: Ercsey Dániel

A bevezető után lássuk mit ajánlunk az év végi koccintáshoz, vagy éppen az ünnepi asztalra, a teszt végeredményéhez pedig figyeljétek a Borsmentát!

Fotó: Szabó Edit @Borsmenta

Pálffy pinot noir Brut rosé 2018

Halvány málnás szín, közepes felhabzás. A buborékok viszonylag gyorsan eltűnnek a pohárból. Illatában piros bogyós gyümölcsök, málna, kevés szamóca. Kóstolva közepes test, jó savak, pici élesztősség és szuper gyümölcsök, nagyon jól iható, kedves és behízelgő tétel, hosszú lecsengéssel. Egyértelmű aranyérem!

Fotó: Szabó Edit @Borsmenta

Sauska Brut

Közepes citrom szín, intenzív felhabzás, apró buborékokkal. Illatában szép gyümölcsösség, érett alma és körte, a háttérben mandarin, ananász. Kóstolva szép felhabzás, közepes test, kerek savak, az ízképben megmarad a szép és intenzív gyümölcsösség, kiegészülve némi füsttel. A lecsengése viszonylag rövid, de cserébe élményt ad a korty.

Fotó: Szabó Edit @Borsmenta

Haraszthy Öreghegy Brut 2016

Közepes citrom szín, intenzív de rövid felhabzás. Illatában fehér virágok, őszibarack és körte, toast a háttérben. Kóstolva közepesnél nagyobb test, jó savak, szép felhabzás de az egyensúly egy kicsit mintha a cukor felé billenne. Az ízképben szép harmóniája az élesztősségnek és a gyümölcsöknek, a lecsengése közepesnél hosszabb. Rendkívül szerethető.

Fotó: Szabó Edit @Borsmenta

Hangavári Brut Nature furmint 2019

Halvány citrom szín. Intenzív felhabzás, de nem marad meg hosszan a pohárban. Intenzív édeskés illat, fehér virágokkal és érett fehér húsú gyümölcsökkel. Kóstolva ennek teljesen az ellenkezője, élénk savak, szikár citrusos karakter, abszolút savhangsúlyos, a gyümölcsösség csak a lecsengésben erősödik fel, kis fehérborssal, gyömbérrel és füsttel kísérve. Mindenképpen ételhez ajánlom, nem magában!

Fotó: Szabó Edit @Borsmenta

Garamvári Optimum Brut 2018

Közepes citrom szín, közepes felhabzással. Intenzív illatában fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, kevés édeskés kalácstészta, friss mentával a háttérben. Kóstolva közepes test, kerek de vibráló savak, kedves cukorkásság, karamellizált alma, érett körte, közepesnél hosszabb lecsengés. Nagyon jól iható, szerethető pezsgő.

Fotó: Szabó Edit @Borsmenta

Csányi Pincészet Teleki Tradíció 1881 pinot noir rosé Brut magnum 2018

Közepes málna szín, közepes felhabzással, apró buborékokkal. Illatában intenzív gyümölcsösség, szép málna, szamóca, kevés zöldfűszerrel a háttérben. Kóstolva közepes test, szép felhabzás és kerek savak, krémes buborékszerkezet. Az ízképben a gyümölcsösség mellett szép tanninok, feszes szerkezet és hosszan kitartott epres gyümölcsösség a lecsengésben. Szuper!

Fotó: Szabó Edit @Borsmenta

Kern Borház Balatoni Zweigelt rosé Brut 2019

Közepes lazac szín, szép de rövid felhabzás. Illatában üde gyümölcsösség, szamóca és málna, cseresznye és édeskés tészta. Kóstolva közepes test, szép felhabzás, kicsit rusztikus buborékok és kerek savak. Az ízképben érett piros bogyós gyümölcsök, a lecsengése egy kissé a cukor felé billen. Azért a húsvéti sonkához, főleg ha csípős tormával esszük, meginnám!

A lelkes csapat (fotó: Szabó Edit @Borsmenta)