Kérem Várjon!
Cikkek
Domború tomporú vörösek
Szabó Zoli Tematikus a Cornel’s Borbárban
Győrffy Zoltán
2021 December 15.
Öt páros jelent meg Szabó Zoli legutóbbi trendbemutató borkóstolóján, ahol egyazon fajta homorú és domború változatait kóstoltuk párhuzamosan. A Cornel's borbárba költözött kóstoló ezúttal a vörös oldalra koncentrált.

KADARKA

Homorú tomporú: Tüske Szekszárdi Harmados Kadarka 2020

Könnyed illatok, fűszeres, gyümölcsös. Kortyban friss gyümölcs, jó savak, lendületes, könnyed, szinte tannin nélkül. Nem nagyon lehet szőrözni, egy olyan kadarka, ami iskolapéldája annak, mit kellene itatni azzal, aki még sosem kóstolt kadarkát, de meg szeretnénk vele kedveltetni a fajtát. 89 pont.

NÉMETH JANÓ ÉS SZABÓ ZOLI

Domború tomporú: Eszterbauer Nagyapám Kadarka 2018

Édesebb, kerekebb, melegebb tónusok. Enyhe tanninérzet már megjelenik, érettebb gyümölcsök, meggy, cseresznye. Sőt marcipán. Komplexebb, de nem izgalmasabb a versenytársánál. 87 pont.

Melyik irány, mivel kezdje az ismerkedést a kadarkával barátkozó? A homorú nyert a rögtönzött voksoláson és nálam is.


PORTUGIESER

Homorú tomporú: Szende Gábor Villányi Portugieser 2020

Friss, gyümölcs, grillázs, meggy, meggylé, szilva. Kortyban meggybefőtt, erdei gyümölcsszörp. Még mindig nagyon friss, nagyon eleven, ugyanakkor szépen összeállt és nincs benne "rakoncátlan tincs". Élmény eliszogatni, ilyen lenne az ideálvilágban a vörösbor, amit a sarki csehóban vagy kockásabroszosban eléd tesznek. 89 pont.

Domború tomporú: Lelovits Villányi Virtus Portugieser 2017

Visszafogottabb, érettebb, testesebb. Aszalt meggy. Szép test, tanninérzet, vajkaramella, meggy, aszalt meggy, áfonya. Komplexebb, hordófűszerek is megjelennek, mélyebb, tartalmasabb, hosszabb bor. 90 pont.

A gyümölcsös és érlelt portugieserek csatáját a közönségnél első körben a homorú nyerte, de a visszakóstolásnál már inkább azt mondtuk ki, mindkettőnek megvan a helye, az elsővel kezdenénk, még vacsora előtt, de az ételhez, főleg utána, már a másodikat bontanánk.

PINOT NOIR

Homorú tomporú: Benedek Mátrai Pinot Noir 2020

Friss, gyümölcsös, tiszta, enyhén hűvös illatok. Szilva, erdei gyümölcs, bogyósok. Kortyban némi fanyarság. Nem túl könnyed, de lendületes, jó savakkal. 88 pont.

Domború tomporú: Pannonhalmi Főapátság Pinot Noir 2019

Illatban a hordófűszerek dominálnak. Érett zamatok, tanninérzet, érett gyümölcs, több erdei aromatika, gomba, csoki, forralt bor. Aztán kávé, indiai fűszerek, szinte garam masala. Tartalmas, jól összerakott vörösbor, talán kevesebb elvárt fajtajelleggel, mint a másik. 88 pont.

A pannonhalmi nagyszerű bor volt, talán pár ponttal több is járt volna neki, de abban egyet kellett értenem a homorú bort győztesnek kikiáltó hangadókkal, hogy a mátrai sokkal fajtajellegesebb volt, amire kapásból pinot-t mondanánk.

KÉKFRANKOS

Homorú tomporú: Eszterbauer Szekszárdi Tanyamacska Kékfrankos 2019

Igazándiból nem annyira jön a kékfrankos karakter. Könnyed, gyümölcsös, van meggy, van szilvalé, némi kis fűszeresség is, jó savak, picit fáradó illat, picit kusza korty. Nem rossz bor, korántsem, de nem annyira jön belőle az elvárt szekszárdi kékfrankos. 85 pont.

Domború tomporú: Böjt Egri Kékfrankos 2017

Erőteljes, érett, hordófűszeres illat. Meggy, csoki, de van benne egy szép kosár friss gyümölcs is, szilva, szeder, no meg kókusz és vanília, szép hordófűszer a kortyban, ami hosszú és tartalmas, igazán összetett bor. 90 pont.

Egy északi, ami stílusában közelebb áll délhez. A domború diadala Egerhez kötődik, Böjt Gergő bora nagyszerű volt, érett, testes, kékfrankos és nagy bor egyszerre.

SYRAH

Homorú tomporú: Németh János Szekszárdi Deviant Syrah 2019

Friss, borsos-fűszeres, fanyarabb gyümölcs. A korty jól csúszik, van benne érettség és könnyedség, ánizskapor, menta, bogyós gyümölcsök, pici bors, pici szerecsendió, feketeribizli és szeder. Összeállt, egyben van, kedves és syrah. 89 pont.

Domború tomporú: Schunk Pince Pécsi Syrah 2020

Elsőre hordófűszer. Kortyban és illatba is vanília, szegfűszeg, ánizs. Málna, szilva, szeder. Vastag, testes, és még nagyon, de nagyon fiatal… Talán egy-két év múlva venném igazán elő és akkor lehet, bizony lehet verné a homorút. 88 pont.

Nem volt könnyű a döntés, főleg mert Németh Janó ott ült velünk és ez bizonyára picit befolyásolta a közönségvoksokat, de itt most - ha szorosan is - a homorú nyert.

Összességében kevés volt a csalódás, talán nem is volt igazán, mind az öt fajta megmutatta, hogy van több olyan arca, ami szerethető és amihez alkalmat kell tudnunk keresni. A kóstoló hangulata remek volt, lesz folytatás is, érdemes felfedezni Pécs legújabb borbárját a Búza téren.


Fotók: Németh József