A Villa Stanković egyedi hangulatú épületegyeüttese adott otthont a Fruška Gora Wine Show-nak, ahova borforgalmazók, sommelier-k, vendéglátósok, borújságírók és kritikusok érkeztek, nem csak Szerbia minden tájáról, de külföldről is. Két éve jártunk már ezen a rendezvényen, a mostanihoz hasonlóan a Szerémség-Fruska Gorai Szőlő- és Bortermelőnek Egyesülete meghívására (Udruženje proizvođača grožđa i vina Srem-Fruška Gora), de akkor még nem volt TOP 50 választás, viszont beszámoló született róla.
A kóstoló igazán izgalmas, mind a helyszín, mind a kínálat tekintetében, hiszen mintegy negyven szerémségi pincészet kínákatába nyerhettek betekintést a vendégek. A fesztivál megnyitóján dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági titkár szólt a közönséghez, mondván, hogy a TOP 50 kiválasztása nagy ösztönző erő lesz a szőlészet és a borászat további fejlesztéséhez:
- A mai eredmények, díjak és érmek a TOP 50 címkével együtt elősegítik az egész Fruška Gorát abban, hogy jobban pozicionálja borait azon a piacon, ahol régóta a prémium minőségű borok között szerepel. Ezen a versenyen a Fruška Gora borászai bebizonyították, hogy az egész régió kivételes borokat készít, és továbbra is érdemes feszegetiük a szerb borászat határait - jelentette ki a politikus.
A rendezvény fénypontja a Fruška Gora TOP 50 borainak kihirdetése volt, ez a rendkívüli válogatás azzal a céllal jött létre, hogy segítse a hazai és a nemzetközi fogyasztókat. A borok nincsenek rangsorolva érmek szerint, kereken ötven, a versenyen a legmagasabb pontszámot szerző bor jogosult arra, hogy viselje a TOP 50 FRUŠKA GORA 2021 matricát. Ez a védjegy garancia a fogyasztók számára, hogy hiteles, karakteres és minőségi bort vásároltak.
A Villa Stankovićban bemutatott borokat augusztus 27 -én választották ki, amikor a szerb és nemzetközi szakértőkből álló zsűri összegyűlt, hogy a szerémségi pincészetekben készített borok közül kiválasszák a legjobbakat. A borokat értékelő bírálóbizottság tagja volt többek között Rod Smith MW, Saša Špiranec horvát borszakíró, és Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője, valamint még több, a szerb borokat szintén jól ismerő borszakértő. A versenyre mintegy ötven pincészet több mint 150 bormintája érkezett, ami azt mutatja, hogy a Fruška Gora borászai már a TOP 50 értékelés első évében felismerték ezt a rendkívüli lehetőséget.
Fotók: Martin Candir (vinoifino.rs)