Hanem négy, méghozzá a Gilberries&Wine jóvoltából, avagy mire gondol egy pécsi ifjú Hegyalja szemüvegén keresztül…
Amikor dr. Lőrincz György, a St. Andrea pincészet borásza és az első Nagy Egri Borműhely Kóstoló házigazdája az egri bikavér mesterkurzus végén poharunkba töltötte az Agapét, a meghatódottságtól mindenki elhallgatott a teremben.
A Bereg a szívem csücske, régi tiszai evezések és családi nyaralások helyszíne, így kitörő örömmel fogadtam egy onnan felbukkanó új borászatot.
Fiatalok, agilisak, állati menő címkékkel látják el a boraikat, ráadásul 2015-ben létrehozták Szlovákia első „cork free“ zónáját, amihez még Új-Zélandról is gratuláltak nekik. Friss és feszes boraikkal inkább a magyar ízlést szolgálják ki, holott Kürt szlovák származású borászai közé tartoznak, emellett Lukáš az egyetlen szlovákiai OIV borverseny, a Danube Wine Challenge egyik vezetője is. És tökéletesen beszél magyarul…
Október 26-án volt az International Mavrud Day, amit 28-án egy Bulgáriából küldött hatos karton borral ünnepeltünk meg Szegeden a Bor és Kultúra csapatával és persze online egy körkapcsolás keretén belül, olyan szaktekintélyekkel, mint Caroline Gilby MW vagy Razvan Stoenescu.
A felvidéki borászok színe java adott egymásnak randevút a Világi borászat csodás panorámájú nagytermében Helembán. A résztvevő pincészetek, habár csupán tizen voltak, számtalan tételt kínáltak a sétáló kóstolón, olyannyira, hogy esélyünk sem volt mindent megkóstolni. Azért megpróbáltuk…
Képzeljetek el egy több száz éves gyönyörű kastélyt, ami körbe van véve szőlővel. Nos, a Bordeaux-i régióban az ilyesmi egyáltalán nem ritka jelenség, sőt, nagyon kevés olyan borászat van, amely a város közepén található... A Château Haut-Brion és a Château La Mission Haut-Brion két régi szomszéd. Majdnem ötszáz éves történelmükkel megmaradtak sok olyan pince közül, amelyek áldozatul estek az agresszív urbanizációnak. És a mai napig arról tanúskodnak, hogy Graves-i terroirban van valami különleges...