A Tóthék igazi szerelemprojekt számunkra. Egy olyan hely, ami számos úton-módon kötődik hozzánk, hiszen innen indult minden. Hatalmas öröm számunkra, hogy a piknikeken keresztül át tudjuk adni azt a megfoghatatlan életérzést, nosztalgikus hangulatot, csodát, amelyet ez a hely jelent mindannyiunknak.
A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tevékenységét minősíti, hogy az elmúlt években sikert sikerre halmozott. Mostantól új vezetők állnak a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet élére, jelesül Madaras Zoltán, Ipacs Szabó István, Teszlák Péter. Egy speciális, rövid ciklusú képzést is indítanak 2021 őszén.
Megcsúsztunk, kedves olvasók, bizony a tervezetthez képest egy jó hónappal később jelenik meg rozé tesztünk eredménylistája és összefoglalója. De most épp kánikula van, egyre több rozéfröccs fogy, mi pedig megmutatjuk, a kóstolócsapatunk véleménye alapján mely rozékat érdemes mindenképp a poharunkba tölteni.
Két borvidéket és két borászt veszünk ezúttal górcső alá, nevezetesen a Mátrát és Hajós-Baját, illetve Major Leventét és Sziegl Balázst.
Majoros Laci úgy hozzátartozik Tarcalhoz, mint az Áldó Krisztus szobor, a bányató, vagy a zsinagóga, vagy legalábbis így érezzük, pedig csak 2009-ben készítette az első borát a saját neve alatt.
Ha néhány éve valaki azt mondja nekem, hogy a 2021-es év egyik meglepetése a Gedeon Birtok pezsgői lesznek, biztos megmérem a lázát, de legalábbis furcsán nézek rá. Tudtam persze, hogy az arany sárfehér alkalmas a pezsgőkészítésre, tudtam, hogy az Alföldön is lehet savra szüretelni, mégsem gondoltam volna, hogy ilyen meglepetéssel készülnek Izsákon, ahol Csontváry Kosztka Tivadar testvére anno felkarolta az arany sárfehér fajtát.
Pici földrajz és „szakma”: az ország jól behatárolható sokszög jellege, és a két magashegyi szakasz helyszín, az Alpok és a Pireneusok meghatározzák azt, hogy majdnem mindig egy hozzávetőleges kört próbálnak leírni a szervezők, északról indulással, a két magashegyi rész útba ejtésével, majd a visszakanyarodással Párizsba. A verseny második fele is ezt az utat járja be.
Tehát Libourne-Saint Emilion, július 17-én szombaton, egy közel 31 km-es egyenkénti időfutam, népszerű angol rövidítésével ITT (de nem Nokia…). Nem egyedi ez az eset, hogy a kétségtelen leghíresebb borvidék egy részén jókat tekernek, legutóbb Bordeaux és Pauillac között haladtak a bordói szőlőkben, 2010-ben, szintén egyenkéntin. Pomerol, Néac, Le Rival, Montagne és Corbin lesznek az érintett települések, mielőtt a világ egyik leghíresebb vörösboros kisvárosába begurulnak. A startállomás, ahol Roger de Leybourne anglo-normann lovag alapított erődítést, hamar a környék borkereskedésének a központja lett. Évszázadokkal későbbi bájos kiegészítése mindennek, hogy Libourne postahivatala 1967. óta eljátssza a francia Nagykarácsony szerepét: ide érkeznek a télapónak szóló levelek, hogy aztán innen adják fel őket a… valahová.
Nemrég egy verőfényes pénteki napon Balatonszőlős irányából Tótvázsony felé bicikliztem, amikor megláttam egy táblát, hogy „Kern Pezsgőterasz” -> balra! Több sem kellett, lekanyarodtam remélve, hátha épp nyitva vannak. Szerencsém volt, mert a pincéhez érve Réka, Péter és Artúr mosolyogva üdvözöltek és beinvitáltak, hogy ha van kedvem, segíthetek nekik degorzsálni. Naná, hogy volt és ott is ragadtam kóstolni és beszélgetni pár órára.