A Szekszárd felsőpolc sorozat kezdetén bevallom reménykedtem abban, hogy egyik kedvenc fajtámból sok, nagyon szép tétellel találkozhatom majd, írhatok róluk, reményeim szerint jót s szépet. Hát, nem így lett. Kadarkából egyetlen palack érkezett, így aztán elkezdhettem gondolkodni azon, hogy milyen borhoz is párosítsam. Aztán érkezett egy vörös néró – amit egyébként a gazdák előszeretettel rozénak készítenek el – és megoldotta ezt a kérdést. Így került a mostani felsőpolcra két különlegesség, két teljesen különböző fajtából.
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015 bora a világ egyik legrangosabb és legnagyobb merítéssel dolgozó nemzetközi borversenyén, a Concours Mondial de Bruxelles idei megmérettetésén közel hét és félezer vörösbor közül kapta meg a legmagasabb pontszámot és vele a Grand Gold Medal Revelation Red Wine címet – ebben az elismerésben korábban még egyetlen magyar pincészetnek sem volt része. A pincészet villányi sajtókóstolóján mi is ott jártunk.
Most, hogy az agrárminiszter Mosonmagyaróváron személyesen promózza a murcifogyasztást, a Pécsi Borozó Baranya megyei szerkesztőségi gárdája pedig facebookos aktivitása alapján láthatóan rákapott egy hazai diszkontban árult Vinakoper-refoscora, igazi közszolgálati tettnek éreztem, amikor negatív firenzei tesztemet felemás érzéssel lobogtatva, a boltba való bejutáshoz szükséges tesztelésre fél órákat várakozó százméteres soron átkelve – igen, Szlovéniában még a tankoláshoz is kell hivatalosan a covid elleni védettség – bementem az olasz határ előtti/utáni utolsó/első szlovén boltba, és meglátva a szemeket kiszúró helyre rakott Vinakoper-murcit, megvettem azt.
Az olaszrizling nagy kóstolónk meglepetéskategóriája az édes borok voltak, de ide soroltuk be a félédes, jelentősebb maradékcukorral bíró tételeket is. Több mint 20 ilyen bor érkezett be és voltak igazán kiemelkedő olaszrizlingek, jégborok, kései szüretek, de még TBA is. Az összesített eredményből most kiemeltük a tíz legjobb édes tételt – egy kivételével kaptunk egy horvát édes graševina-válogatottat.
Az olaszrizling nagy kóstolónk kiemelt figyelemmel kísért kategóriája a száraz borok voltak. Csodáljuk az édeseket, izgalmas tapasztalat a pezsgők, különleges élményt adnak a narancsborok, de az olaszt szárazon szeretjük igazán. Az összesített eredményből most kiemeltük a tíz legjobb száraz tételt.
J.R.R.Tolkien a Hobbitot (eredetileg a Babó címen jelent meg) úgy írta meg, mintha Bilbó könyvének ez lenne az eredeti címe. Nos, ha nem is egy hobbit utazásairól lesz szó és nem is jártam a magányos hegyen, bizony vulkánok vannak a történetben dögivel.
Idén tavasszal már vashegyi túrát vizionáltunk, amiből persze nem lett semmi, elfújta a pandémia és méginkább egy kósza stroke, de ami késik, nem múlik. Addig is, megkóstoltuk a Vashegyet!
Aleksandar Zeremski, a Belo Brdo pincészet tulajdonosa jól ismeri a magyar borokat, sokat járt például Villányban, Bocknál négyszer szálltam meg, foglalkoztat a cabernet franc, úgyhogy oda vissza-vissza kellett térnem, meséli mikor kedvenc fajtájához érünk a sorban. De előtte még sok minden várt ránk, induljunk sorjában, vörös túra a Szerémségben!
Bor-Barangolásra várta a bor szerelmeseit Mecseknádasd, a Kelet-Mecsek kapuja, szeptember 25-én. Kellemes őszi hangulattal, nyitott pincékkel, minőségi borokkal, túrázási és vacsorázási lehetőséggel, illetve kulturális programokkal fogadta a település mindazokat, akik ellátogattak a Bor-Barangolóra. Több száz érdeklődő volt kíváncsi a mecseknádasdi borokra, melyekre érdemes egyre jobban odafigyelni a Pécsi borvidéken.