Amikor úgy döntöttünk, hogy az idei évben két nagy kóstolót mindenképpen megszervezünk, két dologgal nem számoltunk: a pandémia ilyen szintű hatásával a mindennapi életünkre és arra, hogy ennek ellenére meg tudjuk valósítani. Az őszi eredménye ez lett: Pécsi Borozó Olaszrizling Grand Tasting, az első évben 125 bor 6 országból.
Múlt héten szerdán az Akácfa utcai Mazel Tovban mutatkozott be a Villányi borvidék a nagyérdeműnek. Természetesen mi is ott voltunk.
Minden hívő muszlimnak el kell mennie Mekkába legalább egyszer az életben. A borszerető emberek Mekkája Bordeaux, a világ egyik legnagyobb és egyben legváltozatosabb borrégiójának központja. Találunk itt mindent – nyüzsgő éjszakai életet, gazdag kulturális- és történelmi örökséget, fantasztikus gasztronómiát és persze jobbnál jobb borbárokat, ahol kiváló helyi borokat kóstolhatunk. Induljunk tehát egy pár napos útra, hogy megismerjük a borvilág fővárosát!
Én sosem sütök süteményt. Ez olyan alapvetés, mint hogy a nap keleten kel és nyugaton nyugszik. Nem is érdekelnek a sütireceptek. Továbbmegyek: nem is nagyon szeretem a tortákat, a habos-krémes csodák szinte teljesen hidegen hagynak. A cukrászda pultjából alig tudok választani, és nem a bőség zavara miatt. Végül marad a piskótatekercs, a linzerkarika, vagy a zserbó. Ellenben van egy süteményes műsor, amiért teljesen odavagyok. Talán nem is véletlen. A 2009-ben Nagy-Britanniából indult, a BBC-n sugárzott Sütimester több kontinens tévénézőit is teljesen levette a lábáról.
Eredetileg arról szólt a dolog, hogy az október eleji nagy Cava Tast-ra kirepül az ember fia, ott kap 3 éjszakányi szállást, meg a repülőjegyet, meg a fesztiválra belépőt két napra. (A Cava Tast egy nagy pezsgőfesztivál az egész városban.) Koronavírusunk kíméletlen kanyarvételei közbe szóltak: a WebWineWriting 2020-as fődíjából nem lett semmi.
Budapesten, a Fióka Étteremben prezentálta Christer Sandahl tulajdonos, Palkó Zsolt borász és Crab Maria Antoanett sommelier a Villa Sandahl legújabb, 2019-es rizling tételeit. A délután folyamán a sommelier szakma és a sajtó képviselői kóstolhattak, este pedig a nagyközönséget invitálták. A nagyközönségnek a kóstolót követően lehetősége volt egy rizlingekkel párosított vacsora elfogyasztására is a Fióka Városmajorban. A Sandahl borok humoros, nem szokványos címkesorozatának ihletői a késő őszig a Sandahl birtokokon tanyázó seregélyek lettek.