A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete minden évben megrendezi a kísérleti borok bemutatóját, amelyre a szokásos májusi időpont helyett csak június derekán adott lehetőséget a pandémia. A meghívott kutatók, szőlészek, borászok mintegy 50 tétel kóstolása révén nyerhettek betekintést az intézetben zajló borászati kutatómunkába, ami így is alig több mint 10 százaléka az évente erjesztett kísérleti boroknak. Mi is belekóstoltunk.
A francia eredetű fajta az egyik legelterjedtebb a Világon. Franciaországban a nagy bordói vörösborok fontos „alkotórésze”, fajtaborként ritkábban fordul elő. Hazánkban leginkább Villányban és Szekszárdon találta meg otthonát, de a Soproni borvidéken is izgalmas borok készülnek belőle. Mint fajtaborként, mind házasításokban kitűnő minőségű, magas extrakt tartalmú borok készíthetők belőle. A fahordós érlelés különleges fűszeres aromákkal gazdagítja a piros gyümölcsös zamatú bort.
A garnacha eddig ritkán cáfolta meg önmagát, bár valószínűleg eddig csak válogatott tételekkel volt szerencsém. A grenache sokszor más karaktert mutat, de a garnacha, a spanyol, az eredeti, mindig olyan, mint egy puha takaró, amibe ki lehet nyújtózni, amiben bele lehet gubózni, ami melenget, ami simogat.
Calabria boraival ismerkedünk két részben, ezúttal a vörösök kerülnek a pohárba. Nem sokat tudunk a déli olasz tartományról, ha szeretjük a krimit vagy maffiafilmeket, akkor a ’Ndrangheta nevet biztos ismerjük. A calabriai maffia az egyik legnagyobb bűnszövetkezet a világon, akik a filmeken vizespohárból kortyolják a gaglioppót.
Ha azt mondom, Calabria, nem valószínű, hogy sok pincészet neve beugrana elsőre. Kapásból talán még szőlőfajták sem. Viszont szerencsére van borász barátunk, akik egyben calabriai nyaralótulajdonossá avanzsált a közelmúltban, neki köszönhetően egy elég jó sort kóstoltunk.
Valamiben hinni kell… Egy borvidék, egy borászat olykor hosszú ideig keresi a saját útját, a megfelelő házasítást, a fajtát, amit sajátjáénak érez, amit legjobban szeret. Volt időszak, amikor nagyon bíztam benne, hogy Szekszárdon ennek az útkeresésnek a vége a kadarka lesz, azonban a mostani kóstolóra beküldött borok között egyetlen kadarka volt csupán 5 db kékfrankossal szemben. Úgy tűnik, hogy ez a kérdés eldőlni látszik, bár a nagy képet minden bizonnyal az azért árnyalja, hogy a kadarka ritkán az a nagy formátumú, hosszasan érlelhető fajta. Következzen tehát 3 újabb kékfrankos tétel…
A borversenyek elmaradása, vagy az évtizedes múlt és rang, nem tudhatjuk, miért, de rekordszámú nevezés érkezett a Pannon Borrégió Top25 idei versenyfelhívására, a négy érintett borvidékről 56 pincészet nevezett be 170 bort. Tegnap Mecseknádasdon a borvidékek képviselőiből, borszakírókból, borszakértőkből, borászokból álló zsűri megoldotta a nem könnyű feladatot és kiválasztotta az idei borválogatott tagjait.
Most, hogy lassan kezd visszatérni az élet a „normális” kerékvágásba, itt az ideje felkerekedni és például körbekóstolni a Balatont! Ehhez ad számos, egészen pontosan 70 ötletet a balatoni borászatokat és vendéglátó vállalkozásokat törörítő Balatoni Kör május 19-én, a siófoki Mala Garden Design Hotelben bemutatott új „Kóstold körbe” kiadványa. A bemutatóval egyidőben, immár hatodik évjáratával debütált a BalatonBor, melyet idén 15 pincészet „tolmácsolásában” kóstolhatnak meg az érdeklődők a tó körül.