Idestova több, mint 30 éve, hogy az akkor még elég ropogós, friss szatellitcsatornák hazai beindulásával egyidejűleg (akkor is már a Eurosport révén) megismerkedhettem egy olyan sportággal, amiről addig azt sem nagyon tudtam, hogy eszik vagy isszák. Jó, ez így kissé sarkos, akkoriban, a kései nyolcvanas években épp Pécs volt a szebb napokat is megélt hazai országúti kerékpározás egyik központja, a szép hagyományokkal rendelkező Mecsek-kupa pedig az egyik legjelentősebb országos (sőt, akkor még nemzetközi) rendezvény.
Monor 35 kilométerre található Budapestről, és éppen ugyanennyire Ceglédtől, ahol születtem. Párszor már jártam a monori Strázsahegyen, ami a maga 202 méter magasságával a legenda szerint arról kapta a nevét, hogy a helyiek innen kémlelték a portyázó törököket. Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő pincefaluja található itt, 960 pincével, melyek egyikére szert is tehetnek a vállalkozó kedvűek a „Legyen neked is pincéd” kezdeményes keretein belül. Egy biztos, ha ellátogatunk "A Hegyre", a szíves vendéglátásban nem fogunk csalódni.
Múlt héten szinte teljes sort kóstoltunk Vesztergombi Ferenc és Csaba boraiból, volt vagy 17 tétel, abból szemezgettem egy karton vöröset, ha netán pont hat palackra volna gusztusunk, legyen rá kész ajánlatunk.
Idén ez már a harmadik kalandozásunk Olaszrizlingországban, de a terveink szerint még lesz jónéhány, hiszen a szerkesztőség egyöntetűen rajong a fajtáért. Ezúttal a déli szomszédunk néhány bora került terítékre.
A natúr az új hipszter divat, vagy egyszerűen tényleg jobb? Egyáltalán mi az, hogy natúr? Ugyanaz mint a bio? Vagy az organikus? Hol kapcsolódik ehhez a biodinamikus? Tényleg mind meghalunk, ha kén van a borban? Egyáltalán, kóstolta már bárki ezeket a borokat, vagy csak írnak róluk? Mi most megtettük!
A Csányi Pincészet borászai sokévnyi szakmai tapasztalatukat felhasználva alkották meg az új csúcsborukat a VESPER-t, mely prémium minőségű, egyedi kiszerelésű és a borvidék kontextusában is kiemelkedő. A VESPER minden egyes, sorszámozott tétele a pincészetben rejlő magas szakmai potenciált reprezentálja.
A bor Magyarországon sokak számára a művészeti önkifejezés eszköze, ami magán viseli a terroir mellett a borász keze nyomát. Hága Balázs ellenben akkor végzi jól a munkáját, ha az általa készített boron nem érződik a személyes stílusa. Vajon milyen szőlész-borász az, akinek nincsen sem szőlője, sem pincéje? Egyáltalán mi az, hogy szőlészeti-borászati szaktanácsadó? Reméljük a beszélgetés végére kiderül!
Megtapasztaltam, milyen az, amikor semmit sem érzel. Se illatokat, se ízeket. Megtapasztaltam, milyen az, ha a párizsi és a kifli elviselhetetlenül sós, a csapvíz meg émelyítően édes. Amikor ha tudnál enni, ha tudnál inni, akkor sem kívánnál semmit. De nem is tudsz. Csak lázasan fekszel, néha támolyogsz egyet a lakásban, folyadékot bevinni muszáj és annyi gyógyszert szedsz, mint egykor a saját nagyszüleid. És 28 napja nincs bor, sőt még kávé sem.