Elsőre csak a palack a furcsa. Tömzsi, inkább butélia mint üveg, már ha a fülem jól érzékeli a finom árnyalatokat a jelentések tengerében. A címke vidám, bár aki nem beszél egy déli szláv nyelvet és nincs tisztában a horvát-szlovén nagy „teran háborúval“, az minden bizonnyal elsiklik a cizellált humor és az elegáns odamondás felett is…
Az Egri borvidék megújul. Már megint – tehetnénk hozzá némi iróniával, de a legfrissebb koncepció átgondoltsága és széles támogatottsága bizalomra adhat okot. A budapesti Easy Wine bisztróban megrendezett bemutatón az új borvidéki embléma mellett az Eger jövőjéről alkotott elképzelésekkel is megismerkedhettünk.
Szégyen ide vagy oda, ha Balázs nem ír rám és linkeli be a Budaprés oldalát, még hónapoknak kellett volna eltelnie, hogy észlelem őket. Balázs amúgy az unokatesóm és mint ilyen írhatnám, hogy hivatalból figyeli az új alkoholos italokat, de ez nem lenne igaz.
A Tóthék igazi szerelemprojekt számunkra. Egy olyan hely, ami számos úton-módon kötődik hozzánk, hiszen innen indult minden. Hatalmas öröm számunkra, hogy a piknikeken keresztül át tudjuk adni azt a megfoghatatlan életérzést, nosztalgikus hangulatot, csodát, amelyet ez a hely jelent mindannyiunknak.
A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tevékenységét minősíti, hogy az elmúlt években sikert sikerre halmozott. Mostantól új vezetők állnak a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet élére, jelesül Madaras Zoltán, Ipacs Szabó István, Teszlák Péter. Egy speciális, rövid ciklusú képzést is indítanak 2021 őszén.
Megcsúsztunk, kedves olvasók, bizony a tervezetthez képest egy jó hónappal később jelenik meg rozé tesztünk eredménylistája és összefoglalója. De most épp kánikula van, egyre több rozéfröccs fogy, mi pedig megmutatjuk, a kóstolócsapatunk véleménye alapján mely rozékat érdemes mindenképp a poharunkba tölteni.
Két borvidéket és két borászt veszünk ezúttal górcső alá, nevezetesen a Mátrát és Hajós-Baját, illetve Major Leventét és Sziegl Balázst.
Majoros Laci úgy hozzátartozik Tarcalhoz, mint az Áldó Krisztus szobor, a bányató, vagy a zsinagóga, vagy legalábbis így érezzük, pedig csak 2009-ben készítette az első borát a saját neve alatt.
Ha néhány éve valaki azt mondja nekem, hogy a 2021-es év egyik meglepetése a Gedeon Birtok pezsgői lesznek, biztos megmérem a lázát, de legalábbis furcsán nézek rá. Tudtam persze, hogy az arany sárfehér alkalmas a pezsgőkészítésre, tudtam, hogy az Alföldön is lehet savra szüretelni, mégsem gondoltam volna, hogy ilyen meglepetéssel készülnek Izsákon, ahol Csontváry Kosztka Tivadar testvére anno felkarolta az arany sárfehér fajtát.