Kérem Várjon!
Cikkek
Dupla randi, osztrák fehérekkel
Augusztusi Mustrahét 5.: Vegyes külföldi
Ercsey-Győrffy
2022 August 12.
Két fajta a főszerepben a mustrahét zárófejezetében, méghozzá a szomszédból. Osztrák fajtákat hozunk, rofgipflert és zierfandlert. Ez utóbbi nekünk pécsieknek különösen ismert, hiszen mifelénk cirfandliként kerül a palackba, a rotgipfler nem igazán talált otthonra, ellenben Kutjevóban Krauthakerék remek zelenacot készítenek belőle. Kóstoljunk!

Hannes Hofer Gumpoldskirchen Rotgipfler 2020 (Thermenregion, Ausztria)

Illatában alma, körte, némi banán, legnagyobb döbbenetünkre. A zöldes illathoz társulnak nem teljesen érett gyümölcsös zamatok, van benne egy kis fanyarság, no meg persze elég lendületes savak.Az illat izgalmas és vonzó, a korty kicsit egyszerűbb, simább, kajszis, körtés, pici fehérborssal. 88 pont, 9.50 €.    

Schabl Gumpoldskirchen Rotgipfler Ried Schwaben 2020 (Thermenregion, Ausztria)

Melegebb, érettebb illat, barack, alma, és a banán itt is jön. Ez lehetséges fajtajelleg, legalábbis két borban abszolút ott találtuk. Kortyban egyszerű szerkezet, élénk savak, mellette kevés gyümölcs, az alkoholérzet erősödik. Érett körte és alma, némi citusossággal. Közepes hossz. 86 pont, 10.60 €.

Hannes Hofer Gumpoldskirchen Zierfandler2020 (Thermenregion, Ausztria)

Mézes gyümölcsök illata, mangó, barack, birs. Kortyban tetszetős, friss, könnyedség van benne, korrekt savak, citrusok, grapefruit és pomelo lédús édeskesernyéje. Van benne tartalom, de inkább a könnyed, laza, vidám korty miatt szeretjük. Közepesnél kicsit hosszabb a zárása. Izgalmas cirfandli. 89 pont, 9.50 €.

Hannes Hofer Gumpoldskirchen Zierfandler Ried Stocknarrn 2020 (Thermenregion, Ausztria)

Izgalmas illattal indít, hordófűszerek, főleg ázsiai fűszerek, édes, picit pikáns, mangó, maracuja, papaya, birs, körte. Némi virágméázzel bevonva és ez jön kortyban is. Vaníliás, fehérborsos trópusi sárga gyümölcsök koktélja, kandírozott narancshéjjal. Jó savak, stabil struktúra, krémes textúra, némi ásványosság, hosszú korty. Még bőven van benne érlelési potenciál. 91 pont, 17.50 €.

A rotgipflerek és zierfandlerek megmérettetéséből ezúttal a cirfandlik értek el szebb eredményt. Mindkét bor kiváló volt, egy gyümölcsösebb, könnyedebb és egy hordós verzió, utána rákerestem, 600 literes hordókban volt a tétel  8 hónapig. Ez így belefért. Hozzátett. Ami viszont szinte tökéletesen ott volt mindkét pince borainál, az a tisztaság, az illatok és ízek, zamatok megjelenése, és a borász szándéka is megjelent, kevés teret adva a véletlennek. Van aki ez utóbbiban hisz, én a tiszta, ízes, kerek, jó borokban.

banner
Legfrissebb
banner