Kérem Várjon!
Cikkek
Öt nyári élmény a diófa alól
Augusztusi Mustrahét 1.: Gedeon Birtok
Ercsey-Győrffy
2022 August 08.

Rendhagyó Mustra következik ezen a héten, a nyár folyamán beérkezett borokat mutatjuk be, egy-egy palackot bontunk mindegyikből Pécsett és Budapesten, külön-külön kóstoltunk, jegyzeteltünk, majd összevetetjük a véleményünket. Az első napi adagnál, azaz a most következő öt tételnél megdöbbentő módon nem sok különbség volt: csak kettőnél nem ugyanazt a pontszámot és közel ugyanazt a leírást adtuk, egymástól teljesen függetlenül. Vagy túl sokat kóstolunk együtt vagy csak véletlen? Meglátjuk a folytatásban. Az első napon a Gedeon Birtok borai kerültek pohárba.

Az izsáki pincészet három csendes borral és két pezsgővel jelentkezett a kóstolóra, kettő igazi nyári bor, hiszen az irsai olivér és a cserszegi fűszeres ideális strandbor, teraszbor, partibor. A sárfehér már talán más kérdés, egy kicsit komolyabbra hangolták azt a tételt. És a végén két buborékos, az örvendetes módon egyre népszerűbb és terjedő pezsgő-trendnek megfelelően.

Gedeon Birtok Irsai Olivér 2021

Könnyed illatok, virágok, napfény, szőlő, a frissen préselt szőlő illata keveredik a virágokéval, jázmin és japán lonc jön erősen, némi körte, vilmoskörte is felbukkan. Jó savak, lendületes korty, virágos, parfümos vonal folytatódik, picit édes-szappanos érzete van a nyeletnek. Nincs nagy játéktér, de azon magabiztosan mozog. 85 pont, 1310 forint.

Gedeon Birtok Cserszegi Fűszeres 2021

Virágok, sásliliom, lonc, némi rózsa. Kis trópusi vonal, egyikünknél licsi jön leginkább, másikunknak mandarin. Kortyban korrekt savak, fanyarabb gyümölcsösség, zöldalma, pöszméte és fehér ribizli. Borosabb ízhatás, a parfümösség csak vékony fátyol, inkább van tartósabb, fanyarkás zamata. Érdemes vele hosszabban ismerkedni, van benne játékosság és idővel nyíló rétegek. 86 pont, 1190 forint.

Gedeon Birtok Arany Sárfehér ’Diófás’ 2020

Hordós illatok rögtön az elején. Némi birskörte és méz. Édeskés ízjegyek és fűszeresség. Pici petrol, mangó, viasz és barack. Kortyban jó savak, krémesség és gyümölcsösség, alma, körte vonalon leginkább. Jó struktúra, kellemes fűszeresség, tartalmas zárás. 85 pont, 1990 forint.

Gedeon Birtok Extra Dry 2021

Zöldessárga szín, szép buborékok, jó habzással nyit, majd rendkívül friss és intenzív illatokkal kezdjük az ismerkedést. Szőlő, körte, birs, mangó és pöszméte az illatában, aztán édes alma, ami a kortyban is vezető elemmé válik. Jó savak, dús habzás, közepes, de pont passzoló buborékok. Csúszós, behízelgő, ugyanakkor strukturált és jól eltalált zamatú pezsgő. Lehetne a nyár csajozós pezsgője, bízzatok benne! 89 pont, 2500 forint.

Gedeon Birtok Brut 2021

Szárazabb illat, holott megjelennek a tavaszi virágok, de inkább alma, körte, barack. Szép pezsgés, kis-közepes buborékok, elég tartósan pezsegnek. Intenzív, jó savakkal, van benne egy kis fanyarság,  harapnivaló gyümölcsökkel, plusz menta, lime, toast, meszes bizsere. Egyszerű és nagyszerű, nincsenek nagy mélységek, de nem is várjuk el tőle. Némi szikárság, mondhatni maszkulin pezsgő. Én ilyennek képzelem el az első pezsgőt a Balaton-parton, a kései reggeli után, aztán ezt tölteném az Aperol-spritzbe is. 87 pont, 2500 forint.

banner
Legfrissebb
banner