Múlt héten két napot Isztambulban töltöttem, ami egyrészt rendkívül rövid idő, másrészt így sem bírtam ki, hogy ne keressek fel egy borbárt. Borbár a muszlim törökök városában? Mi az hogy!
Van az úgy, hogy az ember csak héber-hóba találkozik egy borral, de akkor az nagyot szól. Ilyenkor rögtön újabb palackot akarok venni, de ez esetben az első találkozást nem követte második. A palack egyszerűen beszerezhetetlennek bizonyult, ami - valljuk be - jót tesz a legendák kialakulásának. Mit volt mit tenni, randevút kértem a borásztól…
Ha Balatonkeresztúr kerül szóba a Balaton-parti települések közül, akkor sokan bizony megállnak – a település Budapesttől már közel 170 km-re, még, ha autópályán is, de végig kell menni a Balaton déli partján, minek is, amikor előbb is van már tó-strand-lángos? Akiknek valami rémlik, azoknak nagyjából annyi, hogy, „jah, ez az a település, ahol minden Balatonmárián történik, hogy is van ez, nem egy ez a kettő?” Igen, volt, amikor egy volt, de alapvetően kettő, még, ha az ottlakókon kívül kevesen is tudják, hol van egyáltalán a határ.
Rendhagyó Mustra következik ezen a héten, a nyár folyamán beérkezett borokat mutatjuk be, egy-egy palackot bontunk mindegyikből Pécsett és Budapesten, külön-külön kóstoltunk, jegyzeteltünk, majd összevetetjük a véleményünket. Az első napi adagnál, azaz a most következő öt tételnél megdöbbentő módon nem sok különbség volt: csak kettőnél nem ugyanazt a pontszámot és közel ugyanazt a leírást adtuk, egymástól teljesen függetlenül. Vagy túl sokat kóstolunk együtt vagy csak véletlen? Meglátjuk a folytatásban. Az első napon a Gedeon Birtok borai kerültek pohárba.
Tokaj-Hegyalja kapcsán már mindenféle jelzőt kimaxoltunk az elmúlt évtizedekben. A legendák földje, amit tündérek laknak és a királyok borát szűrik a hegyoldalakon. Igen ám, de ez a vidék az ellentétek országa is, ahol van fény, ott árnyék is akad. Így történhet, hogy míg az ország legdrágább borai is itt készülnek, úgy gyakran a legjobb ár-érték arányúak is.
Találtam a hétvégén a pécsi vásárban egy remek emmentáli sajtot a kedvenc holland sajtosomnál, úgyhogy kellett bontani is valami bort mellé. A nagykönyv szerint a chardonnay passzolhat ehhez a sajthoz, itthon meg épp volt egy palack, jöhet a kóstolás.