Egy Sajó menti kis faluból indult, hogy aztán Gyöngyös, Kalifornia, Eger és Toszkána érintésével Budapest szőlőskertjében kössön ki. Merész Sándorral beszélgettünk.
Bor- és kultúrtörténeti sorozatunkban a Duna menti borvidékeket követjük a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, Németországtól a Duna-deltáig, Sztrabóntól John MacGregorig, a Spätburgundertől a Gamzáig. Fotelkalandoroknak kedvcsináló, vérbeli utazóknak tuti tipp, borkedvelőknek pedig egy lehetőség, hogy minden pohárral más tájakon találjuk magunkat…
Szögezzük le már az elején, az abaújszántói Palkó borok új fejezetet nyitottak a borvidék ezen részének történetében és erre a fejezetre bizony égető szükség volt! Feleim, zarándokoljatok el Abaújszántóra, megéri!
Amit írok egyszerű mint az egyszeregy: sokkal többen kávéznak, mint ahányan bort isznak és aki jó kávét iszik, az kapható lesz a jó borra is!
A cím csupán azért csak a „teljesség felé“, mert ennek a kadarkának a nagy tesója a Bonsai már kétszer is világrengető eredményt ért el Londonban a Decanter magazinban, szóval ciki lett volna, ha ezt kiáltom ki a legjobb hazai kadarkának. Pedig nem áll távol tőle!
A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szentmiklóshegyi birtoka adott otthont augusztus 27-én az első csemegeszőlő kiállításnak és vásárnak, amelyen tizenhét kiállító és mintegy ötszáz érdeklődő vett részt. A bemutatott szőlők versenyeztek is, díjazták a fürtök nagyságát szépségét, de még a bogyók méretét is.
A Pannonhalmi Főapátság borai már legalább egy évtizede vitathatatlanul ott vannak a hazai élvonalban, így mindig öröm kóstolni őket. Főleg úgy, hogy az ember Illés Tomival koccint a pincészet előtti teraszon, miközben a szomszéd asztalnál helyet foglal egy Isztambulból érkező gyalogos zarándok…
A Cseri család a Pannonhalmi borvidék új üdvöskéje, ráadásul úgy tűnik, hogy ők felelnek a borvidék új arculatáért is, amennyiben azt annak tekintjük, hogy Pannonhalma mostanában deklaráltan a rajnai rizling mellett tette le a voksát.