Kérem Várjon!
Cikkek
A homoksziget mentette meg a szőlőt
Három bor: Katunar (Krk, Horvátország)
Győrffy Zoltán
2023 January 26.

Voltak évek, hogy gyakran nyaraltunk valahol Crikvenica környékén és minden évben átautóztunk Krk szigetére, a sziget nevét viselő városban tettünk nagy sétákat, majd átmentünk Vrbnikbe, elsősorban žlahtina-látogatóba. Van ott kedvenc étterem, vannak kedvenc sziklák és a városból kifelé menet a Katunar pincészet kóstolóterme sem maradt ki soha. Most már néhány boruk itthon is kapható, megidéztem a krki nyarat.

A történelem kihagyhatatlan, minden bortúra elengedhetetlen és oly gyakran kellemetlen epizódja a helyi történelem, a dicső múlt felidézése. Nálunk a rómaiakkal kezdjük, az Adrián a görögökig mennek vissza. Ettől tekintsünk el kicsit és csak egy adatot bányásszunk elő emlékeinkből.

A tizennyolcadik században írták Krk szigetéről, hogy innen 4 millió liter bort vittek ki hajókon. Na jó, még egy szám: a filoxéra előtti időkben 4500 hektáron termesztettek szőlőt. Ma 150-200 hektár a szőlőterület és a millió litert a teljes termelés sem haladja meg sokkal.

A Katunar család a kilencvenes évektől működteti piaci alapokon az addig kisebb léptékben működő családi borászatot. Jelenleg mintegy 35 hektár szőlőterülettel rendelkeznek, két helyen, a nagyobb része a Baška környéki domboldalakon található (200.000 tőke), míg a Vrbnik melletti területen olyan 25.000 tőkéről szüretelnek.

Katunar Žlahtina 2021

A žlahtina igazi Krk-szigeti fajta, nem is igazán található meg másutt, az utóbbi időkben a szemközti partvidékeken kezdték termeszteni. Az eredete még nincs teljes mértékben feltárva, de a bljuzgavac (vulpea) és visparola szőlőkkel biztosan rokonságban áll. A leggyakrabban könnyed fehérbor készül belőle, amelyet 1-2 szezonra szánnak. A Katunar alap žlahtina zöldalmás, sárga almás, érettebb citrusos, korrekt savú, strukturálisan elég egyszerű bor. Egy partmenti étteremben, némi jamnica társaságában elfröccsözgetnénk, legyen hozzá némi tintahal vagy szardínia roston sütve, ebben a tevékenységben felvállalható borkíséret. 85/100 pont. 3490 Ft, Pannon Borbolt.

Katunar Žlahtina Sv. Lucija 2021

A dűlőválogatás a Vrbnik feletti Sveta Lucija templomról elnevezett dűlőben termett. Van benne hasonlóság az alapbor karakterével, de itt már az illatnál megjegyezhetjük, komolyabb, strukturáltabb, kifinomultabb bort kaptunk poharunkba. Van itt is alma, van barack, vannak virágok, de finom minden, nincs túlzás, ugyanakkor érettség van. A savak nekem itt jobban tetszenek, arányban vannak az érett gyümölcsösséggel. Egy kis fűszeresség, mediterrán partvidék illata, némi sárgadinnye és déli gyümölcs, talán ananász, licsi. Van teste, van benne flow, van komplexitása és mégis csúszós. Ide már egy komolyabb hal kell, egy brancin vagy lehetne egy peka (harang) alatt sült fiatal bárány, netán polip kísérője is. 88/100 pont, 5590 Ft, Pannon Borbolt.

Katunar Sansigot 2020

Ha a sansigot fajta után nyomozunk, egy kis szigetre kell utaznunk. Susak (Szuszak) Losinj mellett található, alig kétszázan lakják, ráadásul olyan dialektust beszélnek, amit nem könnyű felfejteni. Régen viszont többen éltek itt, de a huszadik század több hullámos elvándorlásról szült és ma susaki gyökerekkel sokkal többen élnek Amerikában, mint a szigeten. A kis sziget rengeteg homokos partszakaszt és belterületet rejteget, ahol évszázadok óta termesztettek szőlőt. Ide a filoxéra nem igazán jutott el és fennmaradtak helyi fajták, közülük a legnépszerűbb a sansigot. Ma egyre többen kezdik el telepíteni, foglalkozni vele. Fekete áfonya, fekete ribiszke, szilva, kortyban a friss gyümölcsök mellett fanyarság, mintha némi kökény is belekerült volna, vannak savak, van benne élet. Nincs túlhordózva, egy kis fűszerességet, talán egy kis plusz cserességet is kapott. Van benne egyediség, de még érdemes vele foglalkozni, mi áll neki a legszebben. 86/100 pont, 6590 Ft, Pannon Borbolt.

banner
Legfrissebb
banner