Kérem Várjon!
Cikkek
Vakrandi Olaszországban!
Azienda Agricola Randi
Ercsey Dániel
2023 January 30.

Ha az ember Ravennában jár, érdemes a látnivalók után elzarándokolni egy közeli borászatba is, megpihenni és persze olcsóbb alternatívákat keresni az egyre dráguló Amarone borokkal szemben.

A nyitókép a szerző fotója

Amikor tavaly nyáron Ravennában jártam, szinte szíven ütött, milyen kevesen vannak a városban. Nem szépítem, Ravenna kongott az ürességtől! Igaz, bődületesen meleg volt, az a kevés turista, aki vette a bátorságot, az utcák árnyékos oldalán próbált meg közlekedni, a tereken megolvadt a flaszter, a kiülős kávézók asztalai alá behúzódtak a verebek, egy pincér egy mély tányérban vizet tett ki nekik, a madarak abban fürödtek. Ezzel szemben Velencében az előző napon, ugyanilyen időben mozdulni sem lehetett, a tömeg hömpölygött és sodort magával. Mi lehet a titok nyitja? Talán a marketing?

Ravennában a KRESZ táblák is mozaikból vannak kirakva (fotó: Ercsey Dániel)

No persze nem a modern kori városmarketingre gondolok, bár Velence abban is tagadhatatlanul jobb, hanem az évszázadok PR ügynökeire, a dózsékra és Bizáncra, Tiziano-ra és Giacomo Casanovára, Szent Gellért püspökre és Szent Márkra, Marco Polo-ra és a gondolásokra. Pedig Ravennában olyan látványosságok vannak, ami bárhol máshol a világon kihagyhatatlan, de az ókori és reneszánsz emlékekben igencsak erős Olaszországban úgy tűnik marginális néhány mozaik borítású ókeresztény bazilika és keresztelőkápolna…

Fotók: Ercsey Dániel

A netet nézegetve bukkantam rá a várostól fél óra vezetésre található Azienda Agricola Randi borászatra, amit még az 50-es években alapítottak, de 2017-től hipermodern birtokközpont épült a 63 hektárnyi szőlő közepébe. Az új időknek új szavait itt a 2021-ben megszerzett bio minősítés garantálja, no meg az olyan szőlőfajták mint a longanesi és a famoso, amelyeket a Randi család vont be újra nagyobb arányban a termesztésbe, megmentve a kihalástól ezeket a szőlőfajtákat.

Fotó: Ercsey Dániel

Fotó: Ercsey Dániel

Rambela extra dry

Charmat methode, 100% famoso. Amolyan welcome drink a belépéskor, a nagy ijedtségre. Halvány citrom szín, közepes felhabzás, apró és elegáns buborékok a pohárban. Illatában zöldalma és fehér virágok. Kóstolva közepes test, szép savak, némi farkasalmás-kopaszbarackos kesernye, a lecsengésben tonik és menta. Mintha pici cukor is kerekítené az élményt, ami egyébként rendkívül jól esik a nagy melegben. 85/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Il Ramba pet nat

Közepes citrom szín, 100% famoso. A felhabzás pet nathoz illően nagyon intenzív, az illat viszont visszafogottan narancshéjas. Kóstolva közepes test, vibráló savak és mellette meghökkentően krémes textúra, vajas-kukoricás ízjegyek, a lecsengésben limoncello-ra emlékeztető ízekkel. 85/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

No de lássuk miért is vagyok oda annyira Ravenna látnivalóiért. Talán többen tudják, ha másért nem, hát azért mert olvasták Passuth László idevágó regényét (Ravennában temették Rómát), hogy a város egy rövid ideig a Nyugat-Római Birodalom központja is volt. Ezt a fejlett hadikikötő és a szárazföld felől a várost védelmező mocsarak indokolták. Ebben az időben a város és persze a birodalom nyugati fele is már erősen függött a gazdaságilag sokkal fejlettebb Konstantinápolytól, nem meglepő hát, hogy a ravennai épületek és a díszítésük is erőteljes bizánci hatást mutat, igaz az épületek egy részében akár a közvetlen római hatást is észrevehetjük. A korai időkben a keresztényeknek bujkálniuk kellett, miután üldözték őket. Ez csak a 300-as évek elején változott meg, onnantól viszont villámgyorsan „megtűrt“ vallásból hivatalosan is birodalmi vallássá emelkedett a dolog.

Galla Placidia síremléke (fotók: Ercsey Dániel)

Száz évvel később, még az egységes Római Birodalom idejéből olyan épületek maradtak ránk, mint az ortodox keresztelőkápolna (Battistero Neoniano) és Galla Placidia mauzóleuma. Előbbi eredetileg fürdőnek épült, mozaikborítását az V. század végén készítették (érdemes elgondolkodni, hogy vajon a Jézus megkeresztelését ábrázoló kupolamozaikon ki is lehet a harmadik alak), míg utóbbiban egy olyan asszony nyugszik, akinek az első férje Athaulf gót király volt (aki a legenda szerint a Róma kifosztásából származó mérhetetlen kincsekkel nyerte el a nő és atyja, Theodosius római császár szívét), második férje Constantinus nyugatrómai császár, majd annak halála után, a még kiskorú gyermeke gyámjaként 25 éven át kormányozta a Nyugat-Római Birodalmat.

Az ortodox keresztelőkápolna kupolájában Keresztelő Szent János éppen vizet önt Jézus fejére, miközben a Szentlélek galamb képében fölészáll és egy hang hallatszik az égből: "Íme az én szeretett fiam, akiben kedvem telik." Eközben Jézus másik oldalán a Jordán folyó istene (!) diszkréten egy tógát nyújt át, hogy Jézus ne fázzon meg, ha kijön a vízből... (fotó: Ercsey Dániel)

Rambela bianca 2021

A famoso szőlőfajta (ez is 100%-ban abból mészült) állítólag közepesen aromatikus fehérszőlő, ez pedig a pince legfontosabb fehérbora, ennek megfelelően évi 400.000 palackot készítenek belőle. A színe közepes citrom, zöldes reflexekkel. Illatában citrom és kakukkfű, citromhéj és menta, zöldalma és zöld körte. Kóstolva könnyed de kerek, pici gyurmával, citrusokkal, almával. A korty vége enyhén élesztős. 84/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Burson rosé brut

Rozé pezsgő 100% longanesi szőlőből, a címkén egy ravennai mozaik részletével a Galla Placidia mauzóleumból. Közepes lazac szín, intenzív de kissé rövid felhabzás, elegáns buborékszerkezet. Az illatában érett piros bogyós gyümölcsök, főleg szamóca és pici málna, mellette enyhén citrusos vonal a háttérben. Kóstolva közepes test, jó savak, érett hecsedlis-szamócás ízek és közepes lecsengés. 84/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Miután a Római Birodalom két részre szakadt, a nyugati rész megregulázására a keleti császár a gótokat küldte. Theodorik gót király be is vonult népével, megölte Odoakert és vígan elkormányozta a birodalom nyugati részét (tulajdonképpen erről szól Passuth emlegetett regénye). Ebben az időszakban épült meg Ravenna hatalmas gót-királyi palotája, aminek mára nyoma sem maradt, hacsak a Nagy Károly által Aachenbe hordott kincseket nem tekintjük annak. Szerencsére azonban fennmaradt Theodorik síremléke, az érseki kápolna (Capella Arcivescovile), egy bazilika (Sant’Apollinare Nuovo) és egy ariánus keresztelőkápolna (Battistero degli Ariani).

Az evangelisták ábrázolása, vagyis Máté az angyal, Márk az oroszlán, Lukács a bika és János a sas. (fotók: Ercsey Dániel)

Fotó: Ercsey Dániel

Az érseki kápolna mozaikjain feltűnnek az evangelisták, a bazilika eredeti homlokzatát egy reneszánsz oszlopsor takarja, de a belső térben a gádorfalak mozaikdíszítése bizony eredeti, Theodorik korából való, rajtuk a 22 szűz és a 26 mártír élete, illetve Krisztus látható.

A Sant'Apollinare Nuovo kívül és belül, illetve a három királyok imádása részlet a mozaikokból. (fotók: Ercsey Dániel)

Az ariánus keresztelőkápolna érdekessége a Krisztus ábrázolás. A gótok Arius püspök tanait követték, akit a konstantinápolyi zsinaton (381) ítéltek el, miután azt vallotta, hogy a Fiú nem egylényegű, hanem csak hasonló lényegű az Atyával, vagyis az Atya teremtménye. Erre vezethető vissza, hogy a kupolamozaikon, Krisztus megkeresztelésének ábrázolásán Jézus egyrészt meztelen (furcsa belegondolni, de abban a korban ez egyáltalán nem volt megszokott, nem csoda, hogy legközelebb csak a reneszánszban merték így ábrázolni), másfelől pufók arcú és testű tinédzser, ami szintén szokatlan, valójában görögös ábrázolásmód. Ezt azért merték megtenni, mert nem tekintették Jézust istennek, csupán Isten legfontosabb teremtményének.

Az Ariánus keresztelőkápolna pufók tinédzser Jézusa, és itt is felbukkan a Jordán folyó istene... (fotó: Ercsey Dániel)

Burson 2020

100% longanesi szőlőfajtából készült. A színe közepes rubin, illatában rengeteg piros bogyós gyümölcs, főleg meggy érződik. Kóstolva közepes test, izgalmas savak, olyan fűszerességet produkál mint jobb napjain egy kadarka! A lecsengésben cigánymeggy. 86/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Burson selection 2017

És íme, itt van az Amarone vetélytársa, 100% longanesiből. A pohárban sötét rubin szín, téglás reflexekkel. Illatában szilva és keleti fűszerek, főleg fahéj. Szájban nagy testet, kerek savakat és feszes tanninokat kapunk. A korty kifejezetten fűszeres, fahéjjal és pici csokoládéval, szilvával és aszalt meggyel, a lecsengése hosszú és intenzív. Nagyon szép bor! 88/100 pont

Ábrahám megvendégeli a 3 angyalt (a San Vitale templomban) illetve a téma talán legismertebb feldolgozása Andrej Rubljov ikonja. (Az első fotót Ercsey Dániel készítette, a második a híres ikon wikipédia oldaláról van.)

Végül, de nem utolsósorban Ravenna mellett néhány kilométerrel található a Sant’Apollinare in Classe templom, aminek a neve egyrészt az ókor egyik legfontosabb hadikikötőjére utal (Classe volt Ravenna kikötője), másrészt arra, hogy eredetileg itt volt eltemetve az antiókiai Szent Apollinárisz. A belvárosban pedig ott áll a San Vitale centrális alaprajzú, nyolcszögletű temploma, ami később hatalmas hatást gyakorolt Nagy Károlyra (lásd aacheni palotakápolna). Persze ennek a templomnak is volt előképe, méghozzá Konstantinápolyban (lásd Sergius és Bacchus templom). A templom mozaikjain ábrázolt Justinianus bizánci császár és felesége Theodóra nem teljesen véletlen, állítólag ők finanszírozták az épület belső díszítését, ezzel is kifejezve, hogy a nyugati „elszakadt részek“ szellemi ura tulajdonképpen Bizánc.

A San Vitale (fotó: Ercsey Dániel)

A San Vitale mozaikjai (Theodora császárné, Ábel áldozata és az apszismozaik) valamint egy díszes oszlopfő bárányokkal. (fotó: Ercsey Dániel)

Sinna passito nero

Mély, éjsötét szín, vagy inkább bíborfekete, mint az óceán Homérosz eposzaiban. Illatában fahéj, aszalt meggy és aszalt szilva, fekete ribizli. Szájban sűrű szövésű, kerek savakkal és izmos tanninokkal. Az ízében aszalt áfonya, szilva és fekete bogyós erdei gyümölcsök, a hosszú lecsengésben holland kakaó. Csodálatos bor! 90/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Ha rászánunk egy napot, könnyedén végiglátogathatjuk Ravenna összes nevezetességét, ráadásul ezek gyalog is közel vannak egymáshoz (kivéve a classe-i templomot, ahová érdemes autóval menni). A legtöbb nevezetesség egy gyűjtőjeggyel látogatható, de érdemes előre tájékozódni a nyitvatartási időkről. Az ariánus keresztelőkápolna valószínűleg más üzemeltetésében van, úgyhogy oda külön kell jegyet venni! A ravennai egy nap, akár Velencéből, akár Veronából vagy Bolognából jön az ember, feltétlenül megéri, főleg, ha egy jó ebéddel és egy borászat meglátogatásával is összekötjük. A kevésbé ismert helyi borvidékeken a Randi borászat felkeresése mindenképpen ajánlott, nem csak első, de sokadik randinak is.

Bizánci playmate-ek vonulása a Sant'Apollinare Nuovo gádorfalának mozaikján. Érdemes megfigyelni, hogy az arcok nem stilizáltak, a mozaik készítője minden bizonnyal élő személyekről mintázta őket. (fotó: Ercsey Dániel)