Megkésett élménybeszámoló Újvidékről és a Szerémségből, a 2022-es GROW du Monde-ról, ami az olaszrizling fajta nem hivatalos világbajnokságának is tekinthető.
Az év második hónapjában kétszer is nekiduráltam magam, hogy a furmint kedvéért elbinyózzak a Búza térre. A Cornel’s Borbár komolyan vette a Furmint Február programsorozathoz való csatlakozást, és két kóstolót is tartott a témában.
Komplett hétvégi programot ajánlok, kiránduljunk együtt Madách szűkebb hazájában, Mikszáth szeretett palócai és persze Csernusék ipolynyéki borai között!
Annyira megtetszett nekünk az Adventi Borszalon hangulata és az a sok pozitív megerősítés, amit utána kaptunk, hogy belevágtunk egy tavaszi verzióba is! Anyák napján hozzátok el Anyut is a csarnokba, jöhet az egész család, bruncholjunk közösen, ezen a napon mi főzünk nektek és még remek borokat, pezsgőket is kóstoltatunk!
A felvidéki Fűr település akár meg is maradhatott volna a sokkal ismertebb Kürt „háttérországának“, de a Château Rúbaň borászat miatt máshogy alakult és most itt az újabb borászati vállakozás a faluból!
Majdhogynem véletlenül keveredtem el ide, immár harmadjára az életem folyamán, de ha már így alakult, rögtön az év egyik legjobb kóstolójába csöppentem!
A múlt héten zajlott az idei első Concours Mondial de Bruxelles, kifejezetten a rozék kedvéért. Azért fontos, hogy a múlt héten, mert ezen a héten már van egy másik, kizárólag a sauvignon blanc borokra szakosodva. Ez utóbbit Dél-Afrikában tartják, de amin én részt vehettem, az Franciaország déli részén, Montpellierben került megrendezésre.
Szeged egyetlen borászatának, az Ujvári Pincészetnek 1939. október 20-án kezdődött a története, ugyanis ekkor született Ujvári Mihály, a borászat alapítója. 1940-ben már anyja fűzfa kosárban hordta a szőlőbe, ahol szinte az anyatejjel együtt szívta magába a szőlő szeretetét. Felnőtté válva a gépiparban dolgozott, szőlőről hallani sem akart, nyugdíj közeledtével mégis motoszkálni kezdett benne valami, majd egy kis kertben gazdálkodva szerette volna eltölteni öreg napjait.