Kérem Várjon!
Cikkek
Eladó birtokok szemléje
Vajon találunk ismert nevet a felsorolásban?
Ercsey Dániel
2023 October 16.

Félreértés ne essék, ez nem „nyomorpornó“, abból indulunk ki, hogy tényleg el szeretnék adni az ingatlanokat, így plusz felületet, publicitást adunk neki, ingyen és bérmentve, hiszen az olvasóink szeretik az ilyen hirdetéseket böngészni.

2021 és 2022 után idén is összeállítjuk az ingatlan.com hirdetései alapján a szubjektív TOP10-es listánkat az eladó borászatokból. Van a listán bejáratott pince és olyan is, amiben egyelőre csak a lehetőség sejlik fel, mindenesetre ha valaki éppen ilyen irányban szeretne befektetni, akkor érdemes böngészni a cikkben. Jó olvasgatást!

1. Majdnem 700m2-es klasszikus tufapince, 13,5 hektár a Pajados dűlőben, illetve a hirdetés szövege szerint prémium szegmensbe termelt vörös-, fehér-, rozé- és gyöngyöző borok, de ha ez nem lenne elég, még azt is megemlítik, hogy az Egri borvidék grand superior minősítésű borainak 30%-a ebben a pincében készül. Direkt nem kezdtem el nyomozni, mert tavaly is gyorsan a segítségemre siettetek. Vajon melyik borászatról van szó? Nem mintha lenne rá 399 millió forintunk…

2. Pécsely mellett a szőlőhegyen eladó ez a csodás kis birtok, a látszólag szépen művelt szőlővel, a kissé lelakott ám még nem menthetetlen tájjellegű présházzal és a plafonról lelógatott eszkimó bálnavadász szigonnyal. (Na jó, nem tudom milyen lándzsa lehet ez, aki tudja, írja meg kommentben.) Mondjuk az áron látszik, hogy a teraszról látszik a Balaton…

3. Monoron, a Strázsahegyen van ez az egyelőre szőlő nélküli birtok, de biztos vagyok benne, hogy lehet eladó szőlőt is találni a környéken. Úgy tűnik beérett a Strázsa-hegyi Borrend áldozatos munkája, ma már nem csak én tudom, hogy errefelé jó kadarkák teremnek - és milyen jó lekvárok és zöldség alapú kenceficék! -, de a Jégvirágtól Borvirágig rendezvény mindenkinek megtanított, hogy hol is van ez a kis ékszerdoboz. Ez persze az árban is tükröződik.

4. Valójában ez egy nagyon drága nyaraló a hegyen, Balatonakali mellett. Persze védhető, hiszen szőlő is tartozik hozzá, de biztos ami biztos, a hirdetés szövegében háromszor is szerepel a „full panoráma“ szókapcsolat. Szerencsére az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy merlot és rajnai rizling zöldell a ház alatt, így azért már más a gyerek fekvése, de az áron itt is elgondolkodtunk. Szerintetek megéri?

5. Eladó egy klasszikus régi - és romos - présház és egy picinyke szőlő a Vashegyen! Aki nem tudja, annak segítek: itt készülnek a világ legjobb kékfrankosai! Na jó, nem itt, hanem a hegy másik felén, ami Ausztriában van. Az Eisenberg DAC-ban nem ritkák a 60 Eurós palackárak, de már a magyar oldal borai is bizonyítottak Garger Imrének köszönhetően. Ráadásul ha kitör bármiféle háború, 1 perc alatt Ausztriában vagyunk. Kékfrankos fanoknak és atomháborútól rettegőknek kötelező!

6. Pici szőlő, pici présház Móron, méghozzá központi helyen, a nagy nevek közvetlen szomszédságában! A présház értékét növeli, hogy a barokk korban épült, pontosabban csak növelné, ha nem bontották volna le az alapokig és építették volna teljesen újjá. Így az 1773-as évszám emlegetése minimum vicces. Chardonnay és zengő is várja a présház mögötti domboldalban az „új Miklóscsabit“ aki borászkozni akar.

7. Fél hektár szőlő és romos présház a Csobáncon eladó? Igen! Mondjuk én is elnézegetném innen a Sümegi várat vagy az Alpok hegyláncait tiszta időben, már ha lenne rá szabad kapacitásom, hiszen a szőlőben dolgozni kell ugyebár, nem nézelődni. Aki a panorámáért veszi meg a birtokot, az garantálom, hogy nem fogja művelni a szőlőt. Kár lenne érte!

8. Ha van már piaca a híres Izsáki Arany Sárfehér bornak (ami nem azonos a régi sárfehér fajtával), akkor csak a megfelelő pince hiányzik! Erre kínál megoldást Izsákon a közvetlen vasúti összeköttetéssel rendelkező borászati üzem, ahonnan egyből a bécsi, szarajevói és varsói piacokra lehet szállítani a borokat. Őrzött telephely, minden szükséges engedéllyel ellátva. Erre mondják, hogy kihagyhatatlan?

9. Jó hír, hogy akit elriasztott a 7-es számú hirdetés ára, az olcsóbban is vehet egy zsebkendőnyi szőlőt és egy romos présházat a Csobáncon! Az ingatlanosok minden bizonnyal egymástól lopják a hirdetések szövegeit, mi más magyarázná, hogy itt is a Sümegi várral és az Alpokkal akarják eladni a helyszínt? A présház nem romos, hanem éppen összedőlni készül, a fotók alapján menthetetlen.

10. Nehogy már egy ilyen felsorolásból kimaradjon a Tokaji borvidék! Bodrogolasziban, Sárospatakon, illetve ismert dűlőkben (Kincsem, Zsadányi, Pajzos) eladó ingatlanegyüttes, az „aszúborok édenkertjében“. A hirdetés szövegére ráférne egy korrektúra, a kedvencem a „weboldal: [ link felfedése ]“ rész, most már kíváncsi is lettem, vajon melyik borászatot hirdetik?