A múlt héten zajlott az idei első Concours Mondial de Bruxelles, kifejezetten a rozék kedvéért. Azért fontos, hogy a múlt héten, mert ezen a héten már van egy másik, kizárólag a sauvignon blanc borokra szakosodva. Ez utóbbit Dél-Afrikában tartják, de amin én részt vehettem, az Franciaország déli részén, Montpellierben került megrendezésre.
Szeged egyetlen borászatának, az Ujvári Pincészetnek 1939. október 20-án kezdődött a története, ugyanis ekkor született Ujvári Mihály, a borászat alapítója. 1940-ben már anyja fűzfa kosárban hordta a szőlőbe, ahol szinte az anyatejjel együtt szívta magába a szőlő szeretetét. Felnőtté válva a gépiparban dolgozott, szőlőről hallani sem akart, nyugdíj közeledtével mégis motoszkálni kezdett benne valami, majd egy kis kertben gazdálkodva szerette volna eltölteni öreg napjait.
Az Alpesek déli és keleti peremvidékein egymást érik a borrégiók-borvidékek. Nem véletlen ez, hiszen ezek a déli, dél-keleti és keleti hegyek jól védik a körülöttük elhelyezkedő alacsonyabb területeket, legyenek azok még hegyek vagy már dombok. Ezek közül a peremterületek közül legalább háromban meghatározó szőlőfajtává nőte ki magát az utóbbi évtizedekben a sauvignon blanc, ezek pedig Dél-Tirol, Friuli és Stájerország.
Tudják mi köti össze Liszt Ferencet és Cristiano Ronaldót? Hát a Wizzair menetrend szerinti járata Budapest és Funchal nemzetközi repülőtere között…
Egy, a magyar borokat nagyon alaposan ismerő, a neve ellenére inkább lokálpatrióta egyesületként funkcionáló Tokaji Borlovagrendben is tag lengyel borszakíró, a gyönyörű Ferment magazin és a Winicjatywa boros portál kiadója, a lengyel bortermelők bürokráciaellenes küzdelmét egy borkereskedős egyesület élén vezető Wojciech Bońkowski lett a legújabb Master of Wine. Sokoldalú személyiség: az egyetemen olasz irodalmat tanult, majd zenetudományból PhD-zett, olaszból, angolból és franciából a mai napig műfordít, és dolgozik a varsói Chopin Intézetnek is.
Nemrég Szekszárdon jártunk, elsősorban egyetemi ügyeket intéztünk, első a munka, de azért útközben lecsúszott egy-két waffel a MOKKA Café & Waffel Barban, sőt beugrottunk Vesztergombi Csabához is. Mivelhogy még nem találkoztunk, amióta tavaly jelölték őt az Év Bortermelője címre.