Kérem Várjon!
Cikkek
Egy hét Dalmáciában 1. rész
Ercsey Dániel
2024 April 01.

Hajnali kelés, érkezés utáni alvás, temérdek rozé és éjszakai városnézés Zadarban, ez fért az első részbe.

The love of wine (fotó: Ercsey Dániel)

Az élet néha meglepő fordulatokat produkál. Úgy volt például, hogy Dalmácia már semmi újat nem tud mutatni nekem. Igaz, Dubrovnikban még soha nem jártam, de hát ez legyen a legkevesebb. Most pedig, ahogy a repülőn ülök Budapest felé, kint sötét van, csak a szárny végén villog némiképp megnyugtatóan egy kis piros lámpa, azon kapom magam, hogy visszavágyom a napsütötte sziklás partokra, hogy hiányzik a gyógy- és fűszernövények illata a szőlőben, a sekélyebb öblök türkizkék színe, a lila virágoktól szinte felrobbanó hegyoldalak látványa, a helyi emberek vendégszeretete, a sütőharang alatt készült polip és a friss osztriga Stonban, a plavac mali néha karcos tanninjai és a posip érett citrusossága. Nem is szaporítom tovább a szót, vágjunk bele!

Naplemente, még Zadar elérése előtt (fotó: Ercsey Dániel)

Kicsivel több mint egy héttel ezelőtt, egészen brutális időpontban kellett felkelnem az ágyból. A hajnali három az hajnali három, bárhogy is próbáljuk szépíteni. A reptéren még nem is ébredtem fel igazán, és bár a frankfurti átszállás idejére valahogy átlendültem a holtponton és még dolgozni is tudtam, Split felé már újra azt éreztem, hogy élet és halál határmezsgyéjén lebegek. Na jó, inkább az álom és az ébrenlét határán. Úgyhogy amint megérkeztem a hotelbe, egyből mentem is a szobámba, nem érdekelt a délutáni előadás Dalmácia borairól, sem a borverseny zsűrijét köszöntő vacsora. Úgy aludtam el, ahogy utaztam. Ruhástól.

A Karaba borászat és a welcome pezsgő, ami egész jó volt (fotó: Ercsey Dániel)

Másnap aztán némileg meglepődve konstatáltam, hogy a négyes számú zsűri elnökeként olyan emberek néznek rám kérdőn mégis bizalommal telve, akik lehet, hogy nálam sokkal többet tudnak a borokról, de a rozékról mindenképpen. Hogy jövök én ahhoz, hogy egy rozéra specializálódott ausztrál kereskedőnek, vagy a provence-i borászok szövetsége marketing igazgatójának megmondjam, milyen a jó rozé? És a dubrovniki borbár tulajdonosnak, hogy milyen a jó dalmát bor? Na jó, a belga fickó kakukktojás, persze kiderült a végére, hogy ő kóstol a legbátrabban…

A 4-es számú zsűri (fotó: Felix Riley)

Ilyenkor úgy szokás, hogy ebédig bírálunk, csócsáljuk bőszen a rozékat, utána fájó fogsorral megpróbáljuk elrágni az ilyen-olyan büféebédet, aztán pihenés nélkül irány a busz és egy borrégió. Most sem volt másképp. Az első napon Zadar és környéke volt soron, a Karaba borászatban, a festői Vrana-tó partján, ami az ország legnagyobb tava, tiszta édes víz, 500 méterre a tengertől! A versenyt amúgy Splitben rendezték, több mint 1200 rozét neveztek az idén a termelők, ami új rekord, mindenki baromira boldog, csak én nem, hogy zsűrielnökként nem csak meg kell kóstolnom több száz halál unalmas rozét, de még adminisztrálnom is kell a többiek munkáját. (A viccet félretéve, vannak azért egész jó rozék is, az én asztalomnál az első napon született két aranyérem is, a nagyjából 40 borra, ami nem is olyan rossz arány. Ami a kóstolót illeti, a Zadar környéki borászok mintha még keresnék az önálló arcukat, és bár kóstolhattunk szép posipokat (bizony, errefelé is elkezdték telepíteni!) és marastinákat, főleg a nemzetközi szőlőfajtákból készült vörösborok vitték a prímet.

Fotó: Ercsey Dániel

Tipp: Üdítő kivételt jelentett a Bora pincészet kimondhatatlan nevű svrdlovina nevű kékszőlőből készült bora, az Islam latinski dűlőből. Nem csalás, nem ámítás, ezt a dűlőt tényleg így hívják, a latin iszlám dűlője, ahonnan 2022-ben a svrdlovinának mély bíbor lett a színe, szilvalekváros és meggykompótos az illata, sűrű és szárító a tanninja, de emellé nagy test és lendületes sav is párosul. Ijedtemben kiosztok rá 90/100 pontot, de majdnem meggondolom magam, amikor a szőlőfajtát a mesterkurzus vezetője a pinot noirhoz hasonlítja. Ilyen tanninokkal? Kóstoltál már pinót az életben? Maximum nebbiolo, az is jóindulattal…

Fotó: Ercsey Dániel

Később kiderül, hogy ezzel a kóstolási lendülettel le is késtük Zadart. Pontosabban megvan az, megvár, nem rohant el, csak besötétedett, feltámadott a szél, piszok hideg lett hirtelen, az étterem szerint viszont túl korán érkeztünk, úgyhogy elzavarnak minket a hideg márciusi éjszakába, hátha felfalnak a farkasok. Vagy az oroszlánfókák. Ki tudja milyen veszélyes állat él a zadari kikötőben. Ennek megfelelően a csapat fogvacogva csodálja a tengeri orgonát, a csak nagyon halványan kivilágított XI. századi katedrálist, és az egész óvárost. Kár érte, amikor évekkel ezelőtt egy nyári napon erre jártam, kifejezetten bájosnak tűntek a kővel kirakott utcák. A vacsora aztán kárpótol, még az sem rontja el a kedvem, hogy az étterem házinénije szó szerint megsértődik, amikor látja, hogy a csokoládétól cuppogó, egyébként zseniális tortájának csak a felét eszem meg. - Nagyon finom! - próbálom oldani a feszültséget, de nem reagál valami jól. - Ez egy XVI. századi recept. Tessék megenni! - Nem merem azt mondani neki, hogy inkább a receptet enném meg, ennyi édesség nekem mára elég volt, de a román kolléga széles mosollyal az arcán kisegít és megeszi az én adagomat is. Istennek legyen hála!

Az éjszakai Zadar szépsége (fotók: Ercsey Dániel)