Nehezen indult, innál nagyobb élménnyé változott az utolsó kóstolóm Madeirán
Február 18-án rendezték meg a 13. BorJour Magnumot, ami a Magyarország legnagyobb borkóstolója néven futott a Budapest Congress Centerben. A gigászi méretű rendezvényen több, mint 200 borászat közel 1000 tételét kóstolhatták az érdeklődők. Lehetetlen küldetés a teljes kínálatot végigkóstolni, ám egy hasonló léptékű eseményen felfedezhetünk kisebb pincészeteket, kevésbé ismert borvidékeket, kóstolhatunk premier előtti vagy most debütáló borokat és persze részt vehetünk mesterkurzusokon, előadásokon, élményprogramokon is.
Amikor egy német barátom meghallotta, hogy a Barbeito-hoz is megyek kóstolni, kissé irigykedve azt mondta, hogy minden bizonnyal ez lesz a legjobb kóstolóm Madeirán. Nos, egyáltalán nem tévedett!
Van az úgy, hogy az ember fia szép csendben elér egy elég kivételes kerek számot, és ha már ott van, akkor szép csendben felbont olyan borokat, amelyek legalábbis nem hétköznapiak. Már a borászok sem annak szánták, amikor készítették, és aztán az évjárat, a borász tudása, a fajta mind úgy hozta, hogy be is bizonyították (aranyérmekkel leginkább), hogy még az ünnepi alkalmakon belül is kitüntetett helyet foglalnak el.
Madeira szigetén összesen nyolc borászat foglalkozik a borkülönlegességek készítésével, de ezek közül úgy tűnik, hogy még csak egy ismerte fel a borturizmusban rejlő hihetetlen lehetőségeket.
Kell-e még a borszakíró? Ez a kérdés is felmerült bennem, az utóbbi időben mindenki a ChatGPT lehetőségeiről és tudásáról beszél a környezetemben, gondoltam, én is teszek vele egy próbát. Egy előre még van esélyem, de már csúszós a pálya.
Madeira a világ szemében az erősített borokról szól, de azért egyre többen próbálkoznak normál borkészítéssel is, kisebb-nagyobb sikerrel.
Az ember életében ritkán adódik 100 pontos bor, amit aztán egész életében emleget. Talán ezért tűnik úgy, hogy gyakoriak a tökéletes borok, mert mindig, mindenkinek ezekről akarunk beszélni.
Hát az úgy van, vakargatom a fülem tövét, bizony úgy van, hogy bűnbe estem. Nem most, évtizedekkel ezelőtt. A bor igazándiból akkor még nem is nagyon volt képben, de egy ital már megvett. Eleinte büszkén mutogattam a barátaimnak, aztán már rájöttem, megosztó személyiség, nem mindenki fogja megszeretni. És amikor rátaláltam a távoli rokonra, nos, azóta duplán csalom meg a bort, mikor tennék vallomást, ha nem Valentin-napon.